- Kan tyde på at det ikke er rasisme som er problemet med denne kvinnen

Presseforbundet er kritiske til TV 2-innslag.

TV 2 VISTE USTABIL KVINNE: TV 2 brukte en utagerende kvinne til å illustrere hverdagsrasisme. Den utagerende kvinnen er imidlertid en velkjent skikkelse i hovedstadens kollektivtransport, der hun gjentatte ganger har gått til angrep på vilkårlige personer og gjenstander.  Foto: Skjermdump TV 2.no
TV 2 VISTE USTABIL KVINNE: TV 2 brukte en utagerende kvinne til å illustrere hverdagsrasisme. Den utagerende kvinnen er imidlertid en velkjent skikkelse i hovedstadens kollektivtransport, der hun gjentatte ganger har gått til angrep på vilkårlige personer og gjenstander. Foto: Skjermdump TV 2.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hovedinnslaget i 21-nyhetene på TV 2 var det kanalen betegnet som en «oppsiktsvekkende video», der en norsk kvinne går verbalt og fysisk til angrep på en muslimsk kvinne. Saken skulle illustrere norsk hverdagsrasisme.

Den utagerende kvinnen er imidlertid en velkjent skikkelse i hovedstadens kollektivtransport, der hun gjentatte ganger har gått til angrep på vilkårlige personer og gjenstander. Hun snakker også usammenhengende ut i lufta, og kan virke ustabil.

- Dette kan tyde på at det ikke er rasisme som er problemet med denne kvinnen, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund til Dagbladet. Hun har sett videoen, og ber pressen være varsomme med innhold de får tilsendt.

Karakteristisk stemme Saken inngår i TV 2s serie av artikler med navnet «#Jegharsett», hvor lesere kan tipse redaksjonen om rasisme i det offentlige rom. TV 2s sak ble plukket opp av NTB, og sitert av flere medier i landet.

På videoen er den utagerende kvinnen sladdet, men kvinnen er en velkjent personlighet i kollektivtransporten i Oslo og har en karakteristisk stemme. Denne stemmen har ikke TV 2 anonymisert. Det eksisterer også flere videoer av henne på nettet hvor hun er utagerende.

Flere i Dagbladets redaksjon har også vært vitne til kvinnens oppførsel ved ulike anledninger på buss og T-bane.

- Det er derfor det er sånn med deres landsmenn, det er ikke brukbart! Dere har kommet hit, for her er det bra. Det er jo verdt å komme hit fordi det er bra, og det dere vil ha, dere stjeler fra oss! Det er ikke en nordmann som får bolig! Det er ikke en nordmann som får alt det som dere gjør. Jeg blir gæren! roper kvinnen på TV 2s video, før hun slår til kvinnen med hijab og forsvinner ut av T-banen.

- Jeg ville faktisk gråte fordi det var så feil. Jeg syntes så synd på damen, for ingen fortjener dette, forteller én av jentene som tipset TV 2 om videoen.  

- Hun er anonymisert Dagbladet kontakter TV 2s vaktsjef Thomas Venger Claussen, og stiller spørsmålet om det er etisk å bruke kvinnen i en sak for belyse hverdagsrasisme. Han sier at TV 2 ikke har noe grunnlag for å vite at kvinnen i deres video er den samme kvinnen som er filmet skjult ved flere anledninger på buss og T-bane i Oslo.

- Vi har sett på flere av videoene på nettet, men dette er en ny video og en hendelse som skjedde for noen dager siden. Vi har vurdert denne videoen etter normale journalistiske kriterier, og falt ned på å publisere den, sier Venger Claussen til Dagbladet.

- Kvinnen er sladdet, men hun har en veldig karakteristisk stemme og mange kjenner til henne fra kollektivtransporten i Oslo. Er hun da anonymisert?

- Dette er måten vi har valgt anonymisere henne på, og vi anonymiserte ikke stemmen, noe vi heller ikke gjorde i videoen fra Namsos, sier Venger Claussen.

- Dersom denne kvinnen har en historie, så er hun er ute i det offentlige rom, og hun må også forholde seg til normale lover og regler, som folk flest. Det er ikke tvilsomt at hun utøver en form for vold og er rasistisk. Det er relevant å påpeke at dette har foregått. Vi har ikke noe grunnlag for å vite at kvinnen i vår sak, er den samme kvinnen som er på andre videoer på nettet, sier Venger Claussen.

- Flere vil vite hvem hun er Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund har sett videoen som TV 2 viste i nyhetssendingen og på TV 2.no. Hun sier til Dagbladet:

- Det er ofte bra å få materiale utenfra til redaksjonene, men det fritar ikke en redaksjon fra å gjøre egne undersøkelser om det er sannheten man tror man ser, eller om det kan være noe annet. Jeg vet ikke om TV 2 har vist dette klippet for politiet, men det er mulig at de hadde kjent til historien om damen, sier Kjersti Løken Stavrum.

Hun understreker at alle redaksjoner har et stort ansvar for ikke å formidle noe som kan være galt.

- Damen i dette klippet er sladdet, men flere vil kunne vite hvem hun er. Man skal være forsiktig med å vise en video som kan være identifiserende, for eksempel for de nærmeste til personen som er filmet. Selv om noe innhold kan komme lett til en redaksjon, så starter den vanskelige jobben etterpå, sier Kjerstin Løken Stavrum.

KRITISK: Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund har sett videoen som TV 2 viste i nyhetssendingen og på TV 2.no. Hun er kritisk til oppslaget, og mener pressen må være varsomme med tilsendt materiale.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK: Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund har sett videoen som TV 2 viste i nyhetssendingen og på TV 2.no. Hun er kritisk til oppslaget, og mener pressen må være varsomme med tilsendt materiale. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer