- Kan undergrave Putins appell

Jevgenij Prigozjin har lenge vært en nær alliert av Vladimir Putin. Nå mener flere analytikere at han kan utgjøre en trussel for den russiske presidenten. Norsk ekspert er uenig.

NÆRE VENNER: Jevgenij Prigozjin og Vladimir Putin har i lang tid vært nære allierte. Her fotografert sammen i 2010. Foto: Alexej Druzhinin / Pool / AP / NTB
NÆRE VENNER: Jevgenij Prigozjin og Vladimir Putin har i lang tid vært nære allierte. Her fotografert sammen i 2010. Foto: Alexej Druzhinin / Pool / AP / NTB Vis mer
Publisert

Den russiske oligarken Jegvenyj Prigozjin har de siste månedene oppsøkt en stadig mer synlig rolle i den russiske offentligheten.

Han er nær alliert av president Vladimir Putin, og hevdet for tre uker siden å ha grunnlagt leiesoldatgruppa Wagner - noe han tidligere har nektet for.

Etter å ha blitt vist en økende grad av tillit fra den russiske presidenten, mener nå tenketanken Institute for the Study of War at Prigozjin har potensiale til å undergrave Kremls styre.

- Selv om han ikke direkte motsetter seg eller kritiserer Vladimir Putin, kan hans økende anseelse i den nasjonalistiske delen av samfunnet undergrave presidentens «sterkmann»-appell, skriver tenketanken.

Russland-kjenner: - Han lukter blod

Analysen bygger på at oligarken og Wagner-tilknyttede kanaler i sosiale medier i økende grad kommenterer ineffektiviteten i det tradisjonelle russiske militæret og øvrige samfunnsspørsmål.

Prigozjin har blant annet hevdet at han finansierer alt utstyr til sine soldater fullt ut, og gitt det som omtales som realistiske skildringer av situasjonen på bakken i Ukraina.

- Dette kan appellere til Vladimir Putins nasjonalistiske valgkrets, som lenge har bedt om at oligarker skal finansiere forsyninger til de væpnede styrkene, krevd åpenhet om hva som egentlig foregår ved fronten og kritisert høyere militære institusjoner for deres feil, skriver ISW.

Wagner-tilknyttede Telegram-kanaler har diskutert at de mener det pågår en «stille borgerkrig» i Russland - angivelig på grunn av regimets manglende evne til å begrense innvandring fra sentralasiatiske land.

Dette, mener tenketanken, kan forstyrre Kremls narrativ om landet som en nasjonal, etnisk og religiøs enhet.

REKRUTTERER FANGER: Oligarken Jevgenij Prigozjin holdt en rekrutteringstale for «Wagnergruppen» i et russisk fengsel onsdag 14. september. Video: Twitter Vis mer

Flere har også trukket fram en rekke lekkede videoer, der Prigozjin tilsynelatende benytter krigen i Ukraina til å posisjonere seg. I en av dem holder han en rekrutteringstale til innsatte i et russisk fengsel, der han blant annet lover amnesti etter seks måneder, om man overlever.

Han ble også filmet mens han skal ha deltatt i bisettelsen til en leder i Wagner-gruppa, som ble drept i Ukraina. Flere mener videoen har som mål å vise en kontrast til måten Kreml har behandlet sine falne soldater.

- Wagneritter forteller meg at de ville stemt på ham over Putin når som helst, og det virker for meg som han lukter blod, skriver gravejournalist i Bellingcat, Christo Grozev, om de lekkede videoene.

Norsk ekspert: - Putin kontrollerer ham

Så hvilken trussel utgjør egentlig Jegvenyj Prigozjin for den russiske presidenten i dagens situasjon?

Jakub M. Godzimirski, forsker på russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk ved Nupi, mener den er forsvinnende liten.

- Det er snarere slik at Putin kontrollerer ham, enn motsatt. Prigozjin har en viktig rolle i mange sammenhenger og sitter fortsatt på en del ressurser, men det er ingenting i forhold til hva Putin kontrollerer av maktinstrumenter, sier Godzimirski til Dagbladet.

- Hvis han skulle utfordre Putin, tror jeg han ville gå på et forferdelig nederlag.

Det tror forskeren at også Prigozjin vet. Han har sett hva som kan skje med dem som utfordrer det sittende regimet.

RUSSLAND-KJENNER: Jakub M. Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Foto: Nupi
RUSSLAND-KJENNER: Jakub M. Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Foto: Nupi Vis mer

- Han vet også at hans makt og posisjon i det russiske samfunnet i veldig stor grad avhenger av hans forhold til Putin. Han må tilfredsstille sjefen, men, det finnes alltid et men; av og til må sjefen også tilfredsstille sine underordnede.

Det kan altså hende at oligarken, med enkelte kommentarer, søker å påvirke enkelte politiske beslutninger. Ifølge Godzimirski må vi også regne med at det hele er et spill for galleriet.

- Uttalelsene fra Prigozjin og andre kritiske militærbloggere ser ut som en utfordring, men brukes egentlig til å underbygge en mer brutal framferd i Ukraina. Det ser vi nå, der angrepet mot Kertsj-brua og de kritiske røstene brukes som påskudd for å lansere den nye angrepsbølgen mot en rekke ukrainske byer - angrep som garantert har vært planlagt i flere uker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer