- Kan undergrave Putins appell

Jevgenij Prigozjin har lenge vært en nær alliert av Vladimir Putin. Nå mener flere analytikere at han kan utgjøre en trussel for den russiske presidenten. Norsk ekspert er uenig.

NÆRE VENNER: Jevgenij Prigozjin og Vladimir Putin har i lang tid vært nære allierte. Her fotografert sammen i 2010. Foto: Alexej Druzhinin / Pool / AP / NTB
NÆRE VENNER: Jevgenij Prigozjin og Vladimir Putin har i lang tid vært nære allierte. Her fotografert sammen i 2010. Foto: Alexej Druzhinin / Pool / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den russiske oligarken Jegvenyj Prigozjin har de siste månedene oppsøkt en stadig mer synlig rolle i den russiske offentligheten.

Han er nær alliert av president Vladimir Putin, og hevdet for tre uker siden å ha grunnlagt leiesoldatgruppa Wagner - noe han tidligere har nektet for.

Etter å ha blitt vist en økende grad av tillit fra den russiske presidenten, mener nå tenketanken Institute for the Study of War at Prigozjin har potensiale til å undergrave Kremls styre.

- Selv om han ikke direkte motsetter seg eller kritiserer Vladimir Putin, kan hans økende anseelse i den nasjonalistiske delen av samfunnet undergrave presidentens «sterkmann»-appell, skriver tenketanken.

Russland-kjenner: - Han lukter blod

Analysen bygger på at oligarken og Wagner-tilknyttede kanaler i sosiale medier i økende grad kommenterer ineffektiviteten i det tradisjonelle russiske militæret og øvrige samfunnsspørsmål.

Prigozjin har blant annet hevdet at han finansierer alt utstyr til sine soldater fullt ut, og gitt det som omtales som realistiske skildringer av situasjonen på bakken i Ukraina.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.