Kan unngå galgen

- Den tyrkiske justisministeren vil i nær framtid legge fram et forslag om avskaffelse av dødsstraff i Tyrkia. Det kan bety at regjeringen ikke ønsker å henrette Abdullah Öcalan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er advokat Harald Stabell som sier dette. Han har nettopp kommet tilbake til Norge etter å observert rettssaken mot PKK-lederen i Tyrkia.

I går formiddag ble dødsdommen mot Öcalan avsagt.

En thriller

Spørsmålet om Öcalan skal henges eller ikke blir trolig en rent politisk avgjørelse. Dødsdommen vil bli anket til tyrkisk høyesterett. Godkjenner den dommen, er det opp til nasjonalforsamlingen å vurdere stadfestelse av dommen. Men da kan allerede et forslag om en lovendring som avskaffer dødsstraff være levert nasjonalforsamlingen.

- Sier nasjonalforsamlingen ja til lovendringen før høyesterett har behandlet anken fra Öcalan, vil han neppe bli hengt. Etter det jeg hørte i Tyrkia vil ikke høyesterett kunne ta fatt på anken før etter sommeren, sier Stabell.

Opptøyer

Nå er det trolig flertall i nasjonalforsamlingen for å henrette Öcalan. Men tyrkiske politikere vet at en henrettelse vil føre til kraftige opptøyer i Tyrkia og andre europeiske land. De vet også at europeiske land vurderer det tyrkiske rettsvesenet som temmelig tvilsomt.

Öcalan-saken gir derfor Tyrkia en anledning til å høste politisk gevinst i Europa.

- Slik sett er det interessant at det under saken mot Öcalan ble bestemt at den militære dommeren i sikkerhetsdomstolen skulle byttes ut med en sivil dommer. Det kan være det første signal om at den tyrkiske regjering er villig til å rette opp de største skjevhetene i rettssystemet, sier Stabell.

- En rettsfarse

For Öcalan hadde det ingen betydning at den militære dommeren ble byttet ut med en sivil.

Saken varte bare åtte rettsdager, og den sivile dommeren var til stede bare de to siste.

- Saken mot Öcalan var en farse, både før og under selve hovedforhandlingen, sier Stabell.

- Den dreide seg om drap på nær 30000 mennesker, og den varte i bare åtte dager. Og det ble faktisk ikke ført et eneste vitne i saken, sier Stabell.