UTLEVERES? I dag blir det klart om britisk høyesterett vil utlevere Wikileaks-grunnlegger Julian Assange til Sverige, hvor han skal avhøres om overgreps- og voldtektsanklager. Her ankommer han retten i formiddag. Foto: Keith Hammet/DAGBLADET
UTLEVERES? I dag blir det klart om britisk høyesterett vil utlevere Wikileaks-grunnlegger Julian Assange til Sverige, hvor han skal avhøres om overgreps- og voldtektsanklager. Her ankommer han retten i formiddag. Foto: Keith Hammet/DAGBLADETVis mer

Kan utleveres til Sverige for å svare på voldtekts- anklagene

Julian Assange tapte ankesaken i britisk høyesterett. Vil trolig anke på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Julian Assanges anke avvises, og han kan utleveres til Sverige som ønsker å avhøre ham om anklager for voldtekt og overgrep, ifølge kjennelsen fra britisk høyesterett.

Det var Lord Justice Thomas og Mr. Justice Ouseley som ga Wikileaks-grunnleggeren dommen, som betyr at han kan risikere utlevering innen 10 dager. Det er imidlertid mest sannsynlig at han tidligst kan være i Sverige 26. november.

Det videre forløpet er komplisert og avhenger av en rekke faktorer. Assanges høyre hånd, islendingen Kristinn Hrafnsson, har tidligere sagt til Dagbladet at de kommer til å anke dersom han blir dømt til utlevering. Han har nå en frist på 14 dager.

Assange har hele tida nektet for anklagene, som i hovedsak dreier seg om voldtekt av én kvinne og seksuell trakassering av en annen. Han innrømmer å ha hatt sex med to kvinner i Stockholm i 2010, men at det var frivillig og at anklagene er politisk motiverte i lys av varslernettstedet Wikileaks som har publisert en rekke sensitive og hemmelighetsstemplede dokumenter.

- Kampen vil fortsette, skriver varslernettstedet på Facebook.

Vil til Strasbourg Om han får gjennom en ny anke, må han overbevise om at dette dreier seg om en større sak av «offentlig interesse». Dersom han lykkes, vil han trolig forbli løslatt på betinget kausjon fram til en høring som antakelig ikke kan finne sted før i 2012, ifølge The Guardian.

Om Assange ikke greier å overbevise om at saken må ankes, vil politimyndigheten få ansvaret med å sende ham til Sverige innen 10 dager.

Assange har dessuten signalisert at de ønsker å ta saken videre til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Wikileaks-grunnleggerens støttespillere, som følger saken i høyesterett i dag, hevder han uansett ikke kan sendes ut før Strasbourg har sagt sitt.

Slipper trolig tiltale i Sverige Assange ble arrestert av britisk politi i november 2010, men løslatt mot kausjon etter ni dager i fengsel. Som betingelse for løslatelsen må han bo på godset til en venn i Sør-England og melde seg for politiet hver dag. Han har hele tida nektet for anklagene i Sverige.

Men selv om Assange utleveres til Sverige, vil han trolig slippe en rettssak, ifølge det svenske nyhetsbyrået TT. Eksperter mener han sannsynligvis vil slippes etter avhør, siden det er ord mot ord og tvilsomt om bevisene er tilstrekkelig for en tiltale.

På spørsmål om hvorfor Assange ikke drar til Sverige frivillig for å renvaske seg, svarer Hrafnsson følgende:

- Jeg har tidligere latt være å kommentere dette spørsmålet, men jeg vil svare det med et spørsmål. Hvorfor har ikke den svenske påtalemyndigheten enten gjort det mulig å utføre avhøret via videokonferanse eller satt seg på et fly fra Stockholm for å få unna spørsmålene her?