Ukraina-krigen

- Kan utløse atomkrig

Russlands tidligere president advarer.

KONTROVERSIELL: Dmitrij Medvedev. Foto: Jekaterina Sjtukina / Kreml / Sputnik / AP / NTB
KONTROVERSIELL: Dmitrij Medvedev. Foto: Jekaterina Sjtukina / Kreml / Sputnik / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russlands tidligere president og statsminister Dmitrij Medvedev kommer ifølge nyhetsbyrået Reuters med en advarsel:

- Dersom en atommakt taper i en konvensjonell krig, kan det utløse en atomkrig, sier Medvedev, som nå er viseformann i Russlands sikkerhetsråd.

Verdens største

Russland har verdens største arsenal av atomvåpen. Ifølge Federation of American Scientists har landet 5977 kjernestridshoder, mot USAs 5428.

Medvedev har under Ukraina-krigen kommet med en rekke ytterliggående utspill, blant annet om grensetrekkingen etter en russisk seier i konflikten.

57-åringen delte på sin Telegram-konto et kart hvor Ukraina nesten er utradert. I tillegg til at Russland har tatt mesteparten av territoriet, er resten delt mellom Polen, Ungarn og Romania. Bare en liten del rundt Kyiv gjenstår som ukrainsk.

- Utspilt sin rolle

Medvedev tok over presidentembetet fra Vladimir Putin i 2008, fram til sistnevnte gjorde comeback og de to byttet stillinger som president og statsminister i 2012.

Posisjonen som nestleder i sikkerhetsrådet har 57-åringen innehatt siden 2020. Jakub M. Gozimirski, Russland-forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), uttalte til Dagbladet i sommer at han nå framstår som en merkelig figur.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer