Nytt oppgjør med Russlands forsvarsledelse:

- Kan utløse en akutt krise

Etter flere runder med ramsalt og offentlig kritikk av forsvarsledelsen, mener analytikere at kommandolinjene i det russiske militæret står i fare for å bryte sammen.

SKAL HA FÅTT SPARKEN: Generalmajor Ivan Popov ledet en av de største avdelingene i det russiske militæret. Foto: Russlands forsvarsdepartement via AP / NTB
SKAL HA FÅTT SPARKEN: Generalmajor Ivan Popov ledet en av de største avdelingene i det russiske militæret. Foto: Russlands forsvarsdepartement via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tre prominente skikkelser i den russiske krigsinnsatsen har nå åpent kritisert den russiske forsvarsledelsen, på grunn av bekymring for egne styrker i Ukraina.

Den siste i rekka, generalmajor Ivan Popov, hevder i et lekket opptak å ha blitt sparket fra stillingen som kommandør for de russiske styrkene i Sør-Ukraina, etter å ha kritisert forsvarsledelsen.

Tankesmia Institute for the Study of War (ISW) mener at vi kan ha sett starten på en tendens der russiske befaler i økende grad vil ta saken i egne hender, i møte med en forsvarsledelse som ikke klarer å håndtere problemene på bakken.

- Den stadig skjørere russiske kommandokjeden kan føre til en akutt kommando- og kontrollkrise, der feltsjefenes støtte til forsvarsledelsen kan bli stadig mer hul, skriver tankesmias analytikere.

Tror lekkasjen var bevisst

Generalmajorens opptak ble lekket under tre uker etter det væpnede Wagner-opprøret. Gruppas leder, Jevgenij Prigozjin, ønsket utskiftninger i den russiske forsvarsledelsen.

ISW-analytikerne ser likheter i deres retorikk, men tror at Popov i sin framgangsmåte har tatt inspirasjon fra generalløytnant Mikhail Teplinskijs appell til den russiske presidenten tidligere i år.

Han ledet tidligere russernes luftstyrker i Ukraina, og skal ha benyttet seg av veteranmiljøet for å nå ut til Vladimir Putin i februar, etter en konflikt med forsvarssjef Valerij Gerasimov.

Appellen er beskrevet som vellykket, av blant andre ISW, i å diskreditere forsvarssjefen.

Ryktene gikk først om at Teplinskij hadde fått sparken. Det ble avvist av Kreml. I april meldte det britiske forsvarsdepartementet at han høyst sannsynlig var plassert i en ny og enda større rolle i Ukraina.

Lydopptaket fra Popov skal ha blitt distribuert til en rekke ledere, personell og veteraner i avdelingen han ledet, og lekket av en tidligere stabssjef, generalløytnant Andrei Gurulev.

- Han var høyst sannsynlig klar over at en av mottakerne ville lekke det, mener ISW.

Programdirektøren Vasilij Azarov beskriver de intense timene som utspilte seg da TV-kanalen deres ble tvunget til å stenge etter at Russland gikk til krig mot Ukraina. Video: TV Rein / Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Rasende militærbloggere

Den russiske forsvarssjefen har vært nærmest usynlig i offentligheten siden det dramatiske Wagner-opprøret 24. juni. Først denne uka viste han seg, i en video publisert av forsvarsdepartementet.

Det er fortsatt uklart i hvilken grad det nyeste oppgjøret har påvirket oppslutningen om ham.

Gerasimov anses som nærstående til den russiske presidenten, og norske analytikere mener at Putin kvier seg for å bytte ut sentrale personer i hans krets, som han har tillit til.

Flere militærbloggere har derimot reagert med raseri på at Popov, som sies å nyte stor respekt, skal ha fått sparken. Det uavhengige nyhetsnettstedet Meduza gjengir flere, som blant annet omtaler den angivelige avskjedigelsen som «et forferdelig tilbakeslag for militæret» og «en monstrøs terrorhandling mot moralen».

Andre har kritisert veteranen som lekket opptaket.

Kreml har foreløpig nektet å uttale seg om saken.

- Vi kommenterer ikke det. Det er en sak for forsvarsdepartementet, og ikke på vår agenda, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov til pressen fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer