Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan utvises etter 16 lovlige år i Norge

Høyesterett om folkemord-tiltalt fra Rwanda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett mener det ikke er i strid med menneskerettighetene å utlevere en rwander til hjemlandet på tross av at han har familie i Sandnes.

Mannen er tiltalt for folkemord og forbrytelse mot menneskeheten.

Avgjørelsen fra Høyesterett er enstemmig og i tråd med kjennelsen fra Gulating lagmannsrett fra i fjor om at alle vilkår for utlevering er oppfylt.

- Groveste forbrytelser
Mannen, som er 42 år, har oppholdt seg lovlig i Norge i nærmere 16 år og har ektefelle og tre mindreårige barn her. Høyesterett har vurdert om en utlevering til hjemlandet for rettergang der ville være i strid med grunnleggende humanitære hensyn.

Hans advokat John Christian Elden har anført at utlevering ville komme i strid med retten til familieliv og hensynet til barnas beste.

- Etter Høyesteretts oppfatning forelå tungtveiende grunner for utlevering. Saken gjaldt tiltale for de groveste forbrytelser som nasjonal og internasjonal strafferett kjenner. De individuelle byrdene et vedtak om utlevering ville få for tiltaltes barn, kunne da ikke veie opp for de grunnene som uten tvil talte for utlevering, heter det i avgjørelsen fra Høyesterett.

Elden avventer nå videre behandling i Justisdepartementet:

— Vi vil vurdere videre skritt. Først må departementet ta stilling til om han skal utleveres, og de har tidligere stanset slike saker. Han frykter ingen rettsprosess i Norge, der han er sikker på å bli frifunnet, men frykter for sitt liv og sin familie ved utsendelse til Rwanda, sier han til NTB.

Nekter skyld Mannen ble pågrepet i mai 2013, siktet for medvirkning til folkemordet i hjemlandet i 1994. Han blir beskyldt for å ha hatt en rolle i massakrer i områdene Nkakwa og Cyahinda der over 7.000 mennesker ble drept i april 1994.

Han nekter straffskyld.

Myndighetene i Rwanda har bedt om at 42-åringen utleveres for rettergang i hjemlandet.

- Har trolig hatt en rolle
Det norske rettssystemet har funnet en klar sannsynlighetsovervekt for at siktede har hatt en rolle i folkemordet og at han vil kunne regne med en rettferdig rettergang ved utlevering.

Fra før av har en lignende sak vært oppe i norsk rettssystem.

Da rwandiske Charles Bandora ble utlevert til hjemlandet i mars 2013 var det to år og ni måneder siden han ble pågrepet i Norge, ettersøkt av Interpol for deltakelse i folkemordet.

Også her gikk spørsmålet om utlevering hele veien via Høyesterett.

I januar ble Sadi Bugingo, som kom til Norge i 2001, dømt til 21 års fengsel for medvirkning til massedrap på 2.000 mennesker i Rwanda i 1994. Her gikk rettssaken i Norge fordi det ikke forelå en utleveringsbegjæring som oppfylte kravene i norsk lov.

(NTB - Mette Estep).