- Kan være arrestert for Hells Angels-medlemskap

«Berserk»-kapteinen må reise fra halve mannskapet i arresten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I kveld må skipper Jarle Andhøy på kjendisskuta «Berserk» gjøre det en kaptein bare gjør i ytterste nødsfall. Han forlater havn i Canada og seiler videre mens halve mannskapet sitter i arresten.

- Nå har jeg brukt en uke på å prøve å finne ut hva som har skjedd, men aner fortsatt ikke hvorfor to av gutta er arrestert. Jeg kan bare gjette at maskinisten vår, Rune Ohlsgaard, blir sjekket av politiet fordi han er medlem av Hells Angels i Oslo.

- Jeg har skjønt at politiet her har nulltoleranse overfor Hells Angels og andre MC-gjenger. To hundre gjengmedlemmer skal ha blitt drept her i reine bandekriger, sier Andhøy til Dagbladet.no fra havn i Halifax.

«Berserk» skal gjennom Nordvestpassasjen i kjølvannet etter «Gjøa» og Roald Amundsen 101 år etter. Og kapteinen og skuta har ikke ett døgn mer å tape før sommeren er over og isen lukker seg igjen i Nordpol-området.

Væpnet aksjon på kaia

Først fikk ett av de fem besetningsmedlemmene sparken. Men det var blåbær mot dramatikken på havna i Halifax forrige mandag.

- Plutselig blir hele havneområdet sperret og 13 bevæpnede politifolk kommer om bord og tar med seg Rune «Supern» Ohlsgaard. To dager etter kommer politiet tilbake og henter Fredrik Juell. Hvorfor de holder han, har jeg absolutt ingen ide. Alle formalia rundt «Berserk», blant annet våpen vi har for å forsvare oss mot isbjørn, er godkjent uten problem, sier kaptein Andhøy.

«Berserk» må gjøre unna 2 000 nautiske mil med 25. juli som absolutt siste deadline. Den turen tar tre uker med 47-foteren «Berserk», og timeglasset renner.

 KASTER LOSS:  I kveld kaster skipper Jarle Andhøy og «Berserk» loss fra Halifax med halvt mannskap og retning mot Nordvestpassasjen. Foto: www.wildvikings.com/Agnete Brun.
KASTER LOSS: I kveld kaster skipper Jarle Andhøy og «Berserk» loss fra Halifax med halvt mannskap og retning mot Nordvestpassasjen. Foto: www.wildvikings.com/Agnete Brun. Vis mer

- De lånte jo bort kvinnene sine

- Greier dere turen to mann alene istedenfor fire eller fem som planlagt?

- Selve seilasen skal gå greit, men hvis vi ikke får tak i to nye mann når vi kommer til siste landstasjon på Grønland om to uker, ryker forskningsplanene våre. Vi skal sjekke klimaforhold og ta DNA-prøver av lokalbefolkningen underveis for å sjekke om Roald Amundsen og hans mannskap har etterlatt seg noen gener. Det var jo vanlig den gangen at inuitt-mennene lånte bort sine kvinner for å få nytt arvestoff inn i stammen, sier Andhøy.

Amerikaneren David Mercy er nå eneste håndlanger om bord for skipper Andhøy. Mercy ble jaget av norsk og russisk politi for ulovlig nærkontakt med isbjørn under forrige «Berserk»-ekspedisjon-Ikke noe for Alex

- Har dere bruk for Alex Rosen igjen?

- Nei, dette er ikke for bleieskiftarbeidere. Han er inne i et annet stadium av livet enn oss, svarer kapteinen kjapt.

hjemmesiden til ekspedisjonen er 44 år gamle Rune Ohlsgaard fra Lørenskog profilert som Hells Angels-medlem. Kokk og punkemusiker Fredrik Juell (28) fra Oslo er i følge hjemmesiden barnebarn av kokken Adolf Juell på Fritjof Nansens polarskip «Fram». Det i seg selv skulle ikke være grunn til en væpnet politiaksjon og en uke i arresten - foreløpig.

- Kan være arrestert for Hells Angels-medlemskap

Kaptein Andhøy har nå gitt opp å finne ut selv hva som har skjedd med kokken og maskinisten. Nå har han overlatt til en lokal advokat å finne ut som har skjedd.

Brokete gjeng

Utenriksdepartementet har ikke registrert noen anmodning om assistanse fra norske stasjoner i Canada pr. tirsdag ettermiddag, opplyser informasjonsrådgiver i UD, Anders Rikter, til Dagbladet.no.

- Det er greit at vi er en gjeng om bord med brokete bakgrunn, men skriver for all del at vi på ingen måte støtter organisert kriminalitet, sier en skipper og hobbyforsker i alvorlig tidsklemme.

TRENGER IKKE ALEX DENNE GANGEN: Turen gjennom Nordvestpassasjen er ikke noe for bleieskiftarbeidere, sier kaptein Jarl Andøy.
ALLSIDIG SEILAS: «Berserk»-kaptein Jarle Andhøy (til venstre) og maskinist Rolf «Supern» Ohlsgaard i protesttog utenfor Guantanamo-basen på Cuba i vår under en tidlig etappe av turen mot Norvestpassasjen. Nå sitter Ohlsgaard i arresten i Halifax i Canada på niende døgnet, merns kapteinen seiler videre.
IKKE SKUTA I ÅKEREN: Men snart er 47 fot store «Berserk» skuta i isen hvis ikke ekspedisjonen setter seil farlig fort. I kveld kanadisk tid må skipper Jarle Andhøy seile fra halvparten av mannskapet, som sitter i arresten i Halifax på Nova Scotia.