Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan være brudd på flere lover

Forkastelig å sette inn private på NAVs kjerneområder, sier leder i Norsk Tjenestemannslag, Turid Lilleheie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

annonse

|||
NAV bekrefter at de har brukt private firmaer for å få unna uføre- og rehabiliseringssaker.

-Tror du tiltaket er politisk klarert?
- Det håper jeg ikke. Men det er også alvorlig at private engasjeres til slike oppgaver uten politisk klarering, så jeg vet ikke hva som er verst. Jeg setter først og fremst spørsmålstegn ved dømmekraften til de lederne som her engasjert private firmaer.

Meningsløst
- Direktør for overordnet fylkesledd i NAV, Yngvar Åsholt, sier at vedtaksfattigen ikke overlates til private firmaer.
- Men det er jo helt meningsløst å skille mellom saksbehandling og vedtak. Det er jo del av samme myndighetsutøvelse, og de samme reglene gjelder. Jeg fikk kjenneskap til dette for to-tre uker siden, fra vår landsforening i NAV.  Det dreier seg om flere hunder saker som gjelder uføretrygd og  ba DTA undersøke saken. Det gjorde jeg umiddelbart. De sa de ville jobbe med saken.

 Det bekrefter direktør for overordnet fylkesledd, Yngvar Åsholt, overfor Tjenestemannsbladet.
- I arbeidet med restansenedbygging har noen fylker knyttet til seg eksterne ressurser, sier han.
Ifølge Tjenestemannsbladet dreier det seg om uføresaker.

Mulige lovbrudd
- Dette kan være brudd på lovverket, fastslår NTL-leder Turid Lilleheie. Hun ser på saken som svært alvorlig.
- Det er svært alvorlig at offentlig myndighetsutøvelse settes ut på anbud, sier hun.
Lilleheie sier at dette kan være brudd både på forvaltningsloven og offentlighetsloven.
- Det kan også være brudd på norske forvaltningsbestemmelser,fullmaktsforhold og på habilitetsregler, og det kan være brudd på lov- og avtaleverket i staten og på anskaffelsesreglene i staten, sier Lilleheie til NTL-bladet.

Flere bruker private
Lilleheie sier at mye tyder på at flere fylker bruker private firmaer.
- Etter de opplysninger jeg har fått, skjer hele saksbehandlingen ute. Vedtak gjøres i etaten. Sakene blir underskrevet av en i etaten og en fra det private firmaet, på etatens brevark, sier Lilleheie.

Direktør for overordnet fylkesledd, Yngvar Åsholt, bekrefter framstillingen, men sier eksterne ressurser kun er brukt i begrenset omgang, for å avhjelpe situasjonen.

Sensitive opplysninger
Lilleheie er bekymret for at private kan få åpen tilgang til meget sensitive opplysninger.
- Slik jeg har oppfattet saken, er det ikke mulig å få tilgang til bare de enkeltsakene firmaene er satt til å behandle. De vil få tilgang til saks- og personopplysninger for i hvert fall det fylket de behandler saker for. Det betyr at de får åpen tilgang til ekstremt sensitive opplysninger, blant annet legererklæringer, psykiatriske erklæringer og personlige opplysninger, sier NTL-lederen.

Ikke noe klarert

Lilleheie sier at ikke noe av dette er klarert med organisasjonene i etaten. Hun venter derfor et klart svar fra myndighetene.
- Hvem har fullmakt til å outsource kjerneoppgaver i etaten? Hvor er dette er klarert, og av hvem? Er slike fullmakter delegert fra storting, fra regjering, fra departement eller direktorat? Hvem i NAV har fått fullmakt til å overlate behandling av folketrygdloven, til å overlate offentlig myndighetsutøvelse til private firmaer? spør hun.
Lilleheie har tatt saken opp med øverste hold - til arbeidsminister Dag Terje Andersen. Hun venter svar på hva statsråden har tenkt å gjøre med saken, sier hun til fagbladet.

Hinsides all fornuft

Jarle Berge, som leder NTL-medlemmene i NAV, er sterkt imot denne snikprivatiseringen som nå skjer.
- Hvordan foregår saksbehandlingen i forhold til kompetanse? Har de som utfører saksbehandlingen god nok kompetanse? Jeg tviler. Hva med personvernet oppe i det hele. Dette er hinsides all fornuft, fastslår han.
Berge tviler også sterkt på om utsetting til private fører til mer rasjonell drift.
- NAV-ansatte skal fatte vedtak. Det betyr at de må gå gjennom all saksbehandlingen før de kan fatte vedtak. Hvor rasjonelt vil dette bli? Dette kan umulig bli billigere enn å ansette folk, sier han.


- FORKASTELIG: Leder i Norsk Tjenestemannslag Turid Lilleheie, mener NAV har opptrådd forkastelig. Foto: NTL
- FORKASTELIG: Leder i Norsk Tjenestemannslag Turid Lilleheie, mener NAV har opptrådd forkastelig. Foto: NTL Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling