- Kan være dyremishandling

Landbruksminister Lars Peder Brekk er skeptisk til kreftbehandling av dyr.

SKEPTISK: Landbruk- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) mener lang og smertefull behandling for dyr som får kort forlengelse av livet gjennom kreftbehandlinger feil. - Jeg er skeptisk til denne type behandling. Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet
SKEPTISK: Landbruk- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) mener lang og smertefull behandling for dyr som får kort forlengelse av livet gjennom kreftbehandlinger feil. - Jeg er skeptisk til denne type behandling. Foto: Lars Lindqvist / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Dagbladet skrev i dag om at nordmenn bruker stadig mer penger på behandling av sine kjæledyr, og om hunden Urziel som fikk livet sitt tilbake gjennom cellegiftbehandling.

Landbruksminister Lars Peder Brekk ser på utviklingen som utfordrende.

Skeptisk
- Jeg er skeptisk til denne type behandling, om man ser det i tråd med dyrets velferd. Cellegiftbehandling er en lang og smertefull behandling med mange mulige bivirkninger, sier han.

- Det er en kortvarig forlengelse av livet, og derfor kan jeg ikke se at dette er i dyrets egeninteresse. Av den grunn synes ikke jeg det er riktig å påføre dyret sterke smerter, sier Brekk.

Han mener det kan ligge mye god omsorg i avlivning av dyret.

- Det er dyrets egenverdi som burde være i fokus, både blant dyreeiere og veterinærer.

Lars Peder Brekk har selv hatt hund, og valgte å avlive den i vår.

- Jeg mener det var den mest omsorgsfulle måten å gjøre det. Jeg kunne sikkert ha valgt behandling for å få et par ekstra måneder med den, sier han.

Dyremishandling
Han mener det kan forekomme dyremishandling i en slik behandling.

- Veterinærene må gi gode råd, og ikke bare ha fokus på at dyreeierne kan beholde dyrene hele tiden. Jeg tror noen veterinærer fort tenker på penger foran dyrets velferd.

Landbruksministeren oppfordrer Veterinærforeningen til å ta tak i denne problemstillingen.

- Det handler litt om ikke å gå over grensa. Veterinærene har i større grad begynt å flytte denne grensa med økonomisk gevinst i fokus, mener Brekk.

Den kortvarige forlengelsen av livet bør vurderes opp mot lidelsene. Seks til tolv måneder er for lite, mener han.

- Også personlige følelser må veies opp mot dyrets lidelser om man gjennomfører en cellegiftsbehandling, og som sagt så ligger det mye god omsorg også i avlivning.

«- Tenk dere om»
- Det vi i departementet prøver å formidle er at dyreeiere bør tenke seg nøye om, for det er de som har ansvaret.

Lars Peder Brekk poengterer at hans uttalelser er i tråd med Dyrevelferdsloven, som Stortinget vedtok i vår. Der står det blant annet at all medisinsk og kirurgisk behandling skal ivareta dyrets funksjonsevne og livskvalitet, og at dersom behandling ikke kan gjennomføres på forsvarligmåte kan det være nødvendig å avlive dyret.

POSITIV TIL AVLIVNING: - Det er mye god omsorg i å avlive dyret, sier Lars Peder Brekk som selv avlivet sin hund i vår. Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet
POSITIV TIL AVLIVNING: - Det er mye god omsorg i å avlive dyret, sier Lars Peder Brekk som selv avlivet sin hund i vår. Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet Vis mer