Omikron

- Kan være en god nyhet

En dansk vaksineforsker mener at signalene fra leger og sykehus i Sør-Afrika kan være gode nyheter med tanke på framtida.

NY VIRUSVARIANT: Lurer du på hva omikron-viruset er, og hvordan det kan påvirke oss i Norge? Dette vi om den nye varianten. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Anton Lier Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Den danske vaksineforskeren Ole F. Olesen ved European Vaccine Institute mener at omikron-varianten kan føre til en positiv utvikling, heller enn en negativ.

- Vi er på et veldig tidlig stadium, men det er noen sporadiske indikasjoner fra leger og sykehus i Sør-Afrika om at de personene som er smittet med omikron-varianten ser ut til å ha et mye mildere sykdomsbilde, sier han til den danske avisa BT.

- Det kan være en riktig god nyhet, sier han videre.

Omikron-varianten ser ut til å være langt mer smittsom enn den dominerende delta-varianten. Dersom denne får spre seg fritt kan den ta over som den dominerende coronavarianten i verden.

Det er fortsatt veldig mye man ikke vet om den nye varianten, blant annet om smittsomhet og hvor farlig den er.

- Det kommer jo an på hvor mye mildere sykdomsforløp det er snakk om. Hvis det er vesentlig mildere enn den nåværende delta-varianten, kan det være en fordel at de ulike virusvariantene utkonkurrer hverandre, og at omikron da blir den dominerende varianten, sier han.

- Da vil det også gi mening å la den nye varianten spre seg så fort som mulig, sier Olesen til avisa.

Tirsdag har statminister Jonas Gahr Støre kalt inn til pressekonferanse, hvor han kommer til å redegjøre for nye coronatiltak, blant annet for å holde omikron på avstand.

I løpet av de siste dagene er virusvarianten påvist i både Sverige, Danmark og Finland, men foreløpig ikke i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer