Den russiske «spionhvalen»:

Kan være en terapihval

Fiskeridirektoratet er lettet.

MISTET MOBILEN: Isa Larsson og venninnene tok turen innom brygga utenfor Rolfsøya i Finnmark på vei hjem fra byen natt til søndag. Da ei av jentene mistet mobilen i vannet, kom hjelpen fra uventet hold. Video: Isa Larsson Vis mer

Hvithvalen som ble oppdaget av fiskere utenfor Rolfsøya i Finnmark har fått internasjonal oppmerksomhet etter at den ble anklaget for å være en russisk militærhval.

Årsaken til mistanken var at hvalen svømte rundt med et seletøy med påskriften «Equipment of St. Petersburg», samt at forskere mente at den var unaturlig tam og kontaktsøkende overfor mennesker.

Kan være terapihval

Nå viser det seg at hvalen kan være en terapihval. Saken ble først omtalt av Fiskeribladet.

- Ut ifra hva vi har sett tidligere, så brukes hvithvaler også til terapi for vanskeligstilte barn i Russland, sier Morten Vikeby, tidligere Fiskeribladet-journalist og eks-konsul i Murmansk, til Dagbladet.

Fiskeribladet skriver at det kan være hvithvalen Semjon, som de skrev om i 2008.

- Tanken slår oss når vi ser oppførselen til hvalen, og vi synes det er grunn til å se på andre teorier enn at det er russisk etterretning hvithvalen driver med, sier Vikeby videre.

HVAL: Denne hvalen dukket for litt siden opp i Finnmark med russisk sele. De tok av hvalen selen, men allikevel kommer den til land. Video: Håvard Hesten Vis mer

Internasjonal oppmerksomhet

Den russiske marinen har som tradisjon å bruke dyr som hvaler i eksperimenter, og hovedteorien da hvithvalen ble oppdaget i april, var at den hadde blitt trent opp på en marinebase i Russland.

Den russiske militæreksperten og obersten Viktor Baranets bekreftet at han kjenner godt til Russlands bruk av dyr i militæret. Han avviste imidlertid at hvalen var en spionhval.

- Hvis vi brukte et slikt dyr til spionasje, tror du vi ville satt et telefonnummer på den med beskjed om å «vennligst ringe dette nummeret»? sier Baranets til den russiske kringkasteren Govorit Moskva, ifølge BBC.

De siste ukene har hvalen blitt omtalt av medier verden over, og har av lokalbefolkningen fått navnet «Hvaldimir». PST valgte også å undersøke seletøyet på hvalen.

Lettet

Fiskeridirektoratet er lettet over at hvalen trolig ikke er en spion.

- Vi har jo tenkt på spionasje og krig, men så er den bare en hval som vil oss mennesker godt. Den er til og med brukt for å kose med oss.

- Helt fantastisk, sier inspektør Jørgen Ree Wiig i Fiskeridirektoratet.

For 16 år siden ble hvithvalen «Semjon» angrepet av sjøløver i det fri og måtte tas vare på av mennesker. I 2008 ble den brukt på et vannsportsenter i Kvitsjøen, på grensen mellom Murmansk og Karelen fylker, ifølge NTB.

Målet var å bruke den opptrente hvalen i terapi for barn som sliter med psykiske lidelser.