PYRAMIDENE I EGYPT: Forskere har funnet nye bevis som kan gi svar på hvordan pyramidene ble bygget. Foto: REUTERS / Amr Abdallah Dalsh
PYRAMIDENE I EGYPT: Forskere har funnet nye bevis som kan gi svar på hvordan pyramidene ble bygget. Foto: REUTERS / Amr Abdallah DalshVis mer

Pyramide-mysteriet:

Kan være ett skritt nærmere å løse pyramide-gåten

Forskere mener de har funnet svaret på mysteriet om hvordan pyramidene ble bygget.

Forskere kan ha kommet et skritt nærmere for å løse mysteriet om hvordan egypterne klarte å bygge pyramidene. I september gjorde en gruppe arkeologer ved en tilfeldighet et funn i et gammelt egyptisk steinbrudd.

Forskerteamet med engelske og franske arkeologer mener funnet av en rampe kan forklare hvordan de flere tonn store steinblokkene ble hjulpet på plass, skriver The Guardian.

RAMP: Restene av rampen ble funnet av et team ved Universitetet i Liverpool. Foto: Yannis Gourdon
RAMP: Restene av rampen ble funnet av et team ved Universitetet i Liverpool. Foto: Yannis Gourdon Vis mer

Forskerne mener også at funnet viser at jobben med å trekke de svære steinblokkene på plass kan ha blitt gjennomført raskere enn man tidligere har antatt.

Årsaken er trinn og hull i rampen som forskerne mener kan tyde på at byggerne kunne hale i de gigantiske steinblokkene fra to sider, i stedet for å dra steinblokkene bak seg.

Raskere pyramidebygging

Byggerne brukte altså et til nå ukjent system for å dra steinblokkene på plass, hevder forskerne.

- Det nye funnet tyder også på at pyramidebyggingen kan ha blitt utført raskere, til tross stor arbeidskraft med et høyt antall mennesker, sier Roland Enmarch, seniorlektor ved Universitetet i Liverpool. Han sto også i spissen for prosjektet som fant oppdagelsen, «The Hatnub Survey».

UTGRAVING: Arkeologer ved Egyptian Ministry of Antiquities arbeider i det østlige Matariya i Kairo. Foto: Egyptian Ministry of Antiquities via AP
UTGRAVING: Arkeologer ved Egyptian Ministry of Antiquities arbeider i det østlige Matariya i Kairo. Foto: Egyptian Ministry of Antiquities via AP Vis mer

Prosjekt-teamets opprinnelige fokus var ikke på rampen. De var der for å finne en sammenheng i pyramidebyggingen. Deres oppmerksomhet ble raskt rettet mot det nye beviset om hvordan pyramidene var blitt bygget: restene av rampen.