- Kan være farlig

Politiet etterlyser Metkel Negassie Betew, som er siktet for grovt ran eller medvirkning i Stavanger-ranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siktede kan ifølge politiet være bevæpnet, og politiet vurderer ham som farlig.

25-åringen er etterlyst både nasjonalt og internasjonalt etter ranet av Norsk kontantservice i Stavanger i april, og politiet mener at de har skjellig grunn til å mistenke mannen.

Betew er norsk statsborger.

Totalt ni personer er så langt siktet for det grove NOKAS-ranet 5. april, der en politimann ble drept.

Metkel Negassie Betew er en kamerat av den siktede eksjugoslaven Ridvan Halimi. Han er tidligere straffedømt.

I startfasen av etterforskningen var Betew på politiets liste over personer som skulle alibisjekkes. Nå har etterforskerne funnet ut at han kan mistenkes for å ha deltatt i dødsranet om morgenen 5. april.

Straffedømt «Fikser»

Betew er blant annet knyttet til Ridvan Halimi gjennom vitner i saken. Kilder med nært kjennskap til ransmiljøet omtaler ham som «Fikseren». Han er straffedømt en rekke ganger, også for ran.

- Dersom du trenger noe, så går du til ham. Han er kjent for å ordne ting på forhånd, og deretter være med når det virkelig gjelder, sier en kilde i miljøet.

Ingen vil snakke

Både Ridvan Halimi, alias «Eksjugoslaven», og David Aleksander Toska, alias «Mesterhjernen», er fortsatt på frifot. En annen av de siktede, Kjell Alrich Schumann, alias «Skyggen», er varetektsfengslet i fire uker.

Hovedproblemet til etterforskerne er at ingen av dem som er pågrepet vil la seg avhøre. Advokat Morten Furuholmen representerer Schumann og flere av dem som er på lista over det politiet mener er interessante personer.

- Jeg har anmodet min klient (Schumann) om å reservere seg med hensyn til avhør før jeg kan følge ham opp profesjonelt som forsvarer. Det går på innsyn i saksdokumenter, sier Morten Furuholmen til Dagbladet.

- Har du fått beskjed om at flere av dine klienter er siktet?

- Nei, det har jeg ikke, svarer Furuholmen.

Ingen skuddskader

Kjell Alrich Schumann ble pågrepet for to uker siden. Han hadde farget håret og anlagt bart. Politileger har undersøkt Schumann for å finne ut om han er blant ranerne som ble skutt på. Ifølge Dagbladets opplysninger, fant politiet ingen skuddskader.

Heller ikke de to mennene som er knyttet til spionasjebutikken Spy Shop i Oslo, en 29- og en 47-åring, vil la seg avhøre av politiet. Begge er varetektsfengslet.

STAVANGER-RANET:

  • Norsk Kontantservice i Stavanger ble ranet om morgenen 5. april. Tolv personer skal ha deltatt i ranet. Operativ uteleder Arne Sigve Klungland ble skutt og drept.
  • To menn (29 og 47) fra Oslo er siktet og varetektsfengslet. Ytterligere tre menn er siktet, men bare Kjell Alrich Schumann, omtalt som Skyggen, er pågrepet. De har alle tilknytning til ransmiljøet på Østlandet.
  • Fire svenske statsborgere er siktet - to av dem er løslatt. En annen er etterlyst i hele Europa. Navngitte personer i det kriminelle miljøet er utpekt som gjerningsmenn.

«EKS-JUGOSLAVEN»: Ridvan Halimi, født 11. mai 1979: Eks-jugoslav og også siktet for ranet mot Postens brevsenter i Oslo.
SVENSK-ALBANER: Jusuf Hani, født 20. oktober 1980: Svensk-albaner som ble tatt i fartskontroll i Stavanger kvelden før ranet.
«MESTERHJERNEN»: David Aleksander Toska, født 18. september 1975: Skal være svært intelligent og omtales som mesterhjernen. Politiet regner med at det var han som ledet kommandoaksjonen under dødsranet. Også siktet for ranet mot Postens brevsenter i Oslo, og tyveriet av 20 millioner kroner fra bankbokser til Gjensidige Nor på Bryn.