- Kan være ferdig

Dagfinn Høybråten er ferdig som statsråd hvis han fortsetter å spre usikkerhet om ultralyd blant gravide kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier SV-leder Kristin Halvorsen, som er kraftig provosert over helseministerens uttalelser til Dagbladet i går.

Like etter at SV sikret regjeringen flertall tirsdag, tolket Høybråten et sentralt punkt i loven om ultralyd totalt forskjellig fra saksordfører Olav Gunnar Ballo (SV).

Sprik

KrF-statsråden slo fast at en lege ikke skal gå videre med ultralyden hvis det oppdages avvik, men henvise kvinnen til en av de godkjente institusjonene i landet. Ballo på sin side mente det var like klart at helsepersonell skal få undersøke alt de har kompetanse til og informere kvinnen.

- Høybråten har, som mange andre maktglade menn, problemer med å innrømme at Stortinget endret på det han foreslo. Han ønsket å stramme inn dagens praksis, mens flertallet slår fast at dagens praksis fortsetter - med en ytterligere kvalitetssikring, sier SV-lederen.

Hun krever nå at statsråden klargjør dette overfor norske kvinner og helsepersonell.

Uro og usikkerhet

- Høybråten har kynisk spredt uro og usikkerhet som går rett inn i kroppen på alle landets gravide. Det må det nå bli en slutt på. Helseministeren må vise at han skjønner hva som ligger i stortingsflertallet, sier Halvorsen.

- Vil ikke usikkerheten fortsette helt til Høybråten har laget de konkrete forskriftene?

- Nei, alt er avklart. Dessuten skal Stortinget se forskriftene før de blir satt ut i livet. Hvis ikke Høybråten i det videre arbeidet retter seg etter stortingsflertallet, skal vi virkelig få satt ham på plass, advarer SV-lederen.

Høybråten mener det er skapt en skinnuenighet mellom SV og regjeringen og ba via sin informasjonsmedarbeider om å få presisert sine uttalelser i går kveld:

- Det finnes ikke grunnlag for SVs påstander. Hvis helsepersonell under en svangerskapsundersøkelse finner avvik etter ultralyd, skal de fullføre undersøkelsen ut fra kompetansen og informere kvinnen før de eventuelt henviser til godkjent institusjon.

- KYNISK: - Dagfinn Høybråten har kynisk spredt uro og usikkerhet som går rett inn i kroppen på landets 60 000 gravide, sier SV-leder Kristin Halvorsen. Her under Stortingets spørretime i går.