Nye tilfeller av mystisk hundesykdom:

- Kan være forskjellige sykdommer

Ekspertene jobber på spreng for å finne ut hva som gjør hunder over hele landet alvorlig - og i verste fall - dødelig syke.

- ET ANNERLEDES HUNDELIV: Hundeparkene er tomme, og hundeeiere ser nesten ikke på hverandre i frykt for at hundene sine skal bli rammet av sykdommen som har tatt 26 hundeliv så langt. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Det er ikke harepest eller miltbrann som har gjort hundene alvorlig - og i verste fall dødelig syke. Det er ikke noe som tyder på at tilstanden skyldes en flåttbåren sykdom, og det samme gjelder algeforgiftning. Salmonella eller forgiftning med rottegift er det heller ikke.

Veterinærinstituttet mener nå å kunne utelukke alt dette som mulige årsaker til at hunder fra hele landet på kort tid har blitt svært syke og/eller mistet livet av en akutt og blodig magesykdom.

Men fortsatt vet ikke ekspertene hva som har gjort hundene så alvorlig syke.

Til nå er anslagsvis 26 hunder bekreftet døde av den mystiske hundesykdommen som herjer landet.

Siden i går har Mattilsynet mottatt åtte nye meldinger om enkeltstående tilfeller av hunder som har lignende symptomer på sykdom. En av hundene har dødd.

Tilfellene er fra Buskerud, Vestfold, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmar, skirver Mattilsynet i en pressemelding torsdag.

Ingen fellesnevnere

Det er påvist en bakterie i ni døde hunder som er obdusert, men det er fortsatt ikke kjent om det er en sammenheng mellom dødsfallene, opplyser Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver og veterinær, seksjon dyrehelse hos Mattilsynet, overfor Dagbladet.

- Kan det være snakk om forskjellige sykdommer?

- Ja, det kan det være. Det vi vet er at disse hundene viser lignende symptomer, men det er flere sykdommer som kan gi slike symptomer, sier Tronerud og legger til at arbeidet Veterinærinstituttet nå gjennomfører for Mattilsynet, og prøvene som tas ut, vil utelukke de enkelte etterhvert.

- Så langt er det ingen fellesnevnere mellom disse hundene utover at de har blodig tarminfeksjon og at det i ni hunder er funnet bakterien Providencia alcalifaciens, sier han.

- Hvordan får hundene disse bakteriene i seg?

- Det er vanlig forekommende bakterier som hundene kan ha fått i seg på flere måter. Mattilsynet går aktivt ut sammen med Veterinærinstituttet, NMBU Veterinærhøgskolen og veterinærklinikker for å innhente informasjon om sykdomstilfeller, sier Tronerud.

Det er et omfattende arbeid å systematisere data om de syke hundene og å finne eventuelle fellestrekk eller forbindelser mellom tilfellene, forteller han videre.

- Dette arbeidet vil forhåpentligvis gi oss noen indikasjoner på fellesnevnere mellom hundene som kan føre oss nærmere dette svaret, sier Tronerud.

Håper på snarlig svar

BAKTERIER: Disse bakteriene, Clostridium perfringens og Providencia alcalifaciens, kan være årsaken til hundedødeligheten de siste dagene. Video: Bryndis Holm / Veterinærinstituttet Vis mer

- Når kan dere vite om bakterien er årsaken til utbruddet?

- Det er for usikkert til at vi kan gi noe svar på. Vi håper så fort som mulig, og leter i mellomtiden bredt etter mulige årsaker.

- Hvilke råd har dere til hundeeiere?

- De viktigste rådene vi gir er å begrense nærkontakt med andre hunder, unngå ansamlinger av hunder, ikke la hunden hilse eller snuse på andre hunder på tur og unngå at hunden snuser på eller spiser ting i grøfta hvor andre hunder har vært. Kontakt veterinæren hvis du oppdager blodig diaré, oppkast og raskt svekket allmenntilstand hos din hund, og ring veterinæren før du tar med deg akutt syk hund til klinikken. Følg også vaksineanbefalingene veterinæren gir, sier Tronerud.

- Hva vet dere om hvorvidt smitten kan komme fra fôr?

- Dette er et av de sporene som vil bli fulgt opp som følge av data fra spørreundersøkelsen. Det er foreløpig ingenting som tyder på at dette er smitte som har kommet via fôr eller hundesnacks. Dersom hunden din ikke har blitt syk av det du har gitt den frem til nå vil den sannsynligvis ikke bli syk dersom du holder deg til samme type fôr og snacks som den har fått før.

Stengte barnehagen

Monica Austad, som driver hundebarnehagen «Hundeglede», stengte barnehagen for sine 26 hunder forrige onsdag - da de første tilfellene av hundesykdommen ble kjent.

Hun forteller at hundeeiere har ringt henne nesten døgnet rundt siden - mange med ulike spørsmål, mens andre rett og slett har vært svært redde og uttrykket sin bekymring.

- Vi har vært veldig, veldig bekymret, sier hun.

Austad har hatt tett dialog med Mattilsynet den siste uka, og valgte i går å åpne barnehagen igjen. Ingen av hundene som går i barnehagen hennes har vært syke.

- Vi har nå åpnet, men det er på eget ansvar, og det er foreløpig bare fem hunder som har kommet, sier hun.

STENGTE: Monica Austad, som driver hundebarnehagen «Hundeglede», stengte barnehagen forrige onsdag - da de første tilfellene av hundesykdommen ble kjent. - Vi har vært veldig, veldig bekymret, sier hun. Foto: Privat
STENGTE: Monica Austad, som driver hundebarnehagen «Hundeglede», stengte barnehagen forrige onsdag - da de første tilfellene av hundesykdommen ble kjent. - Vi har vært veldig, veldig bekymret, sier hun. Foto: Privat Vis mer

Austad oppfordrer egne kunder og andre hundeeiere om å forholde seg til Veterinærinstituttets og Mattilsynets oppdateringer og informasjon om sykdommen.

- Ikke les ting som for eksempel står på ulike sider på nettet, for da blir man fort både feilinformert og skremt, råder hun.

Hele landet

Mattilsynet har ikke funnet noen fellestrekk mellom de rammede hundene med hensyn til alder, rase, fôring, kontakt med andre hunder, turområder og lignende.

De har heller ikke funnet holdepunkter for at det er sammenheng mellom den pågående utbruddsundersøkelsen av entrohermoragisk E.coli på mennesker og hundesykdommen.

Totalt har Mattilsynet mottatt informasjon om sykdomstilfeller med lignende symptomer fra Oslo, Akershus, Nordland, Vestfold, Aust-Agder, Vest-Agder, Hordaland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Buskerud, Hedmark, Rogaland, Østfold, Sogn og Fjordane, Telemark.

I går opplyste tilsynet om at de hadde fått inn ytterligere fem nye meldinger om enkeltstående tilfeller av hunder med liknende sykdom.

Disse tilfellene var fra Oslo, Telemark, Vest-Agder, Nordland og Finnmark.

Veterinærinstituttet obduserte i går en hund fra Sogn og Fjordane. Den viste samme tegn på blodig tarmbetennelse som de andre tilfellene.

- Sesongvariasjoner

Mattilsynet går aktivt ut sammen med Veterinærinstituttet, NMBU Veterinærhøgskolen og veterinærklinikker for å innhente informasjon om sykdomstilfeller.

SYK: Bichon Friséen Sigurd er en av mange hunder som har blitt syke på Østlandet den siste tiden. Smittekilden er fortsatt ikke funnet. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

- Det er et omfattende arbeid å systematisere data om de syke hundene og å finne eventuelle fellestrekk eller forbindelser mellom tilfellene, melder Mattilsynet.

Forsker Hannah Joan Jørgensen ved Veterinærinstituttet sier til NRK at de er klar over at det kan forekomme sesongvariasjoner hos diaré og oppkast blant hunder, og sier at slike svingninger er krevende å utelukke når de forsøker å finne årsaken til sykdommen blant hundene.