Kan være fri om 12 år

Josef Fritzl (74) kan slippe fengsel på livstid etter å ha holdt datteren fanget i 24 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Josef Fritzls forbrytelser mot sin datter Elisabeth (42) og deres felles barn har sjokkert en hel verden.

Men østerriksk lov er kanskje ikke helt i overensstemmelse med folks oppfatning av hvor hardt Fritzl bør straffes. Det kan nemlig bli svært vanskelig for domstolen å få fengselsstraffen hans livslang.

Spedbarn døde

Fritzl har allerede tilstått å ha bortført datteren, holdt henne fanget i 24 år, voldtatt henne utallige ganger og fått flere barn med henne, samt blodskam. Strafferammen for det er mellom tolv og femten år.

Men for å få Josef Fritzl innesperret på livstid, som de fleste østerrikere mener han bør bli, må han ifølge østerriksk lov også dømmes for uaktsomt drap.

Det ene av Elisabeths nålevende barn, Alexander (12), hadde en tvillingbror som døde to eller tre dager etter fødselen. Elisabeth Fritzl har forklart politiet at barnet var sykt og svakelig, og at hun ikke greide å holde liv i det. Liket skal Frtizl ha brent i en ovn.

Ett av de sentrale spørsmålene som Elisabeth nå må svare på i avhør, er om hun mener at hennes far Josef kunne ha reddet barnets liv.

En lege kommer til å følge avhørene, som vil bli tatt opp på video, nettopp for å vurdere om det foreligger grunnlag for å ta ut tiltale mot Fritzl på dette punktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SKREKKENS HUS: I kjelleren i huset i Amstetten holdt Josef Fritzl datteren Elisabeth fanget i 24 år. Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX
SKREKKENS HUS: I kjelleren i huset i Amstetten holdt Josef Fritzl datteren Elisabeth fanget i 24 år. Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX Vis mer

Fri som 86-åring

Skulle domstolen konkludere med at barnet kunne overlevd med kyndig legehjelp, vil Fritzl etter all sannsynlighet bli dømt til livsvarig fengsel.

Det store spørsmålet er om det er mulig å bevise det, uten verken liket av barnet, eller andre vitner til stede enn Elisabeth.

Hvis tiltalepunktet om uaktsomt drap droppes, kan Josef Fritzl være tilbake på gata som en fri mann som 86-87-åring - hvis han lever så lenge.

Var på speiderleir

I går ble det også kjent at Alexander (12), som har levd hele sitt liv i andre etasje i skrekkhuset i Ybbstrasse 40 sammen med sine besteforeldre, lurte paparazzifotografene trill rundt i helga.

5 000 barn og unge fra hele delstaten Niederösterreich var på speiderleir i Amstetten fra torsdag til søndag, og der deltok også unge Alexander Fritzl - rett foran nesa på de ekstremt pågående fotografene. 12-åringen var for anledningen utstyrt med falskt navn, og ingen av kameratene hans avslørte hvem de hadde med seg i gruppa, skriver lokalavisa OÖ Nachrichten.

Gutten har siden 27. april vært mer eller mindre innestengt i en leilighet på det psykiatriske sykehuset i byen sammen med mora, søsknene og bestemora.

Kan være fri om 12 år
KAN SLIPPE LIVSTID: Mange i Østerrike har tatt til orde for at Josef Fritl bør dømmes til fengsel på livstid. Det kan imidlertid bli vanskelig å skaffe bevis i saken.