Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan være giftig

Utrolige bilder fra skjærgården utenfor Stockholm.

SVERIGE: Disse bildene er fra skjærgården i Tyresö utenfor Stockholm. Det grønne vannet skal ha en naturlig forklaring. Bilder fra NTB Scanpix / TT Vis mer

De varme sommertemperaturene har ført til en oppblomstring av alger flere steder langs kysten øst i Sverige. I skjærgården i Tyresö utenfor Stockholm har vannet blitt helt grønt.

Den usedvanlige fargen skal skyldes en opphopning av større mengder blågrønne cyanobakterier på vannets overflate.

På grunn av gassblærer i bakterienes celler, kan de komme flytende opp og danne en hinne på vannets overflate, kalt vannblomst. Fargen kan variere mellom grønn, rød eller blålig, ifølge Store norske leksikon.

Giftig

UTSLETT: Da Malin Aune (28) kom opp fra vannet hadde hun et gåsehud-lignende utslett på kroppen. Foto: Privat. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

«Algbloming», eller vannblomst som det heter på norsk, forekommer ofte på våren og høsten flere steder i Sverige.

De fleste vannblomster er ikke farlige, men blågrønnbakterier kan imidlertid inneholde giftstoffer. I Stockholm har de lokale myndighetene derfor advart mot å bade i det blågrønne vannet.

- Miljøproblem

- Det er et miljøproblem, og sannsynligvis kan vi vente en forverring av slike oppblomstringer framover. Det er et menneskeskapt problem, og jeg synes det er vårt ansvar å rydde opp, sier Anne Lyche Solheim, seniorforsker ved Norsk institutt for vannforskning.

Ifølge Lyche Solheim skal årsaken til den store oppblomstringen være blant annet klimaforandringer og overgjødsling.

- Det er for mye næringsstoffer i vannet og det er varmere i vannet enn det var for noen år siden. Cyanobakteriene er avhengige av nitrogen og fosfor for å leve, sier hun, og påpeker at mye kommer fra overgjødsling i nærområdene.

STRANDET: En flokk med grindhval har forvilet seg inn på grunt vann langs Skottlands vestkyst. De skriker av desperasjon. Video: Kameraone Vis mer

- Det er en veldig tydelig korrelasjon mellom fosfor i innsjøer, og der det er store oppblomstringer, sier hun.

Ikke ukjent

Ifølge Lyche Solheim er ikke dette et ukjent fenomen. Også i Norge har det tidvis vært store oppsamlinger av de fargerike bakteriene.

- På 70 -og 80-tallet var det ganske ille flere steder på Østlandet, Jæren og Trøndelag. Da var det ganske massive oppblomstringer av cyanobakterier mange steder.

- I Mjøsa var det også problemer med dette på 70-tallet, noe som utløste Mjøsaaksjonen. Den kostet 1,4 milliarder kroner i tiltak, og nå ser man at dette kan være på vei tilbake igjen.

Mjøsaksjonen ble dratt i gang i 1973 etter store oppblomstringer av cyanobakterier i Mjøsa. Den dårlige vannkvaliteten førte til at det ble bygd kommunale renseanlegg og anlegg for mottak av gjødsel.

Kan bli syk

Ifølge Lyche Solheim kan enkelte cyanobakterier være giftige. Dersom man vil ta en dukkert i sommervarmen i en grønn innsjø, så kan det være lurt å tenke seg om.

FISKER: Her plukker Konstantin Morenko, som jobber i Lime opp et titalls el-sparkesykler fra vannet. Video: Lime. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Har man vann til knærne, og man ikke kan se føttene sine på grunn av grumsete vann, så er det veldig store mengder alger eller cyanobakterier, og da bør bading frarådes, sier Lyche Solheim.

Det skal finnes godt over hundre forskjellige arter av cyanobakteriene. Men hvor mange av disse som er giftige, er ikke godt å si.

- Ganske mange kan være det, men jeg tør ikke anslå om det er flertallet eller ti prosent.

- Man kan ikke være helt sikker på hva som gjør vannet grønt, men man kan vite at det er alger eller cyanobakterier. Da må man i så fall få tatt en prøve for å finne ut om det er mye cyanobakterier som kan være giftige, og få gjort en analyse av toksinene i vannet, sier hun.

Seniorforskeren mener det da er bedre å være førevar, og ligge unna dersom vannet er grønt. I verste fall kan man bli alvorlig syk.

- Dersom man svelger vann med store mengder cyanobakterier, så kan man pådra seg lever -og nerveskader, forteller Lyche Solheim.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!