- Kan være grunnen til økt dødelighet

Amerikanske helsemyndigheter mener den britiske coronavarianten kan være mer dødelig. Espen Nakstad tror den økte dødeligheten i Storbritannia kan være knyttet til presset på helsevesenet.

Espen Nakstad om det britiske mutantviruset. Programleder: Christian Roth Christensen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Storbritannias statsminister Boris Johnson kom i januar med en opplysning han seinere har fått kritikk for:

- Det er noen beviser for at den britiske coronavarianten kan være assosiert med høyere dødelighet, sa han på en pressekonferanse.

Dette ble imidlertid nedjustert av medisinsk direktør Yvonne Doyle i Public Health England, tilsvarende FHI. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sa også til Dagbladet seinere samme dag at disse resultatene er svært usikre.

Nå går imidlertid også amerikanerne ut og sier den britiske mutanten kan være dødeligere enn den opprinnelige. Det gjør Rochelle Walensky, leder for Centre of Disease Control, ifølge CNN.

Kan skyldes press

Overfor Dagbladet TV torsdag, sier Nakstad at 30 prosent økt dødelighet, som er meldt i Storbritannia, kan skyldes presset på helsetjenesten.

- Dette er fordi folk kommer seinere til sykehus og ikke får den optimale behandlingen. Det vi vet, er at smittsomheten, og eventuelt dødeligheten av viruset, er påvirket av tiltakene og situasjonen i områdene som er rammet, sier Nakstad til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer