San Francisco:

Kan være i mål

Storbyen San Francisco kan være den første byen i USA som har oppnådd flokkimmunitet, og dermed er beskyttet mot covid-19.

IMMUNE: San Francisco kan ha oppnådd flokkimmunitet. Foto: Shutterstock / NTB
IMMUNE: San Francisco kan ha oppnådd flokkimmunitet. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

I San Francisco begynner man å virkelig få kontroll på pandemien, og forskere mener at byen nå kan ha oppnådd såkalt flokkimmunitet.

Byen med rundt 900 000 innbyggere registrerer nå i gjennomsnitt 13,7 smittetilfeller om dagen.

Selv om det fortsatt registreres smittetilfeller, så sprer de seg ikke i samfunnet på samme måte som før, og det oppstår ikke større utbrudd, skriver The Guardian.

Dette kan være fordi mange nok er beskyttet mot covid-19 til at viruset ikke får fotfeste. Det er dette som kalles flokkimmunitet.

Enkelttilfeller

- Det er sånn flokkimmunitet ser ut. Du får enkelttilfeller, men de sprer seg ikke utover, sier George Rutherford, som er professor i epidemiologi ved Universitetet i California San Francisco (UCSF) til The Guardian.

79 prosent av alle over 12 år i byen har nå fått første vaksinedose, mens 68 prosent er fullvaksinert, viser tall fra kommunen. I USA er blant annet Pfizer-vaksinen godkjent for bruk hos alle over 12 år.

Forskere anslår at man trenger at rundt 75 prosent av befolkningen er beskyttet for å oppnå immunitet.

- Ikke hvile

- Det er ingen andre byer som har disse tallene når det kommer til å sette første dose, selv steder som vaksinerte raskere enn oss, sier professor Monica Gandhi til ABC7.

Professor i smittsomme sykdommer på UCSF, Peter Chin-Hong, sier The Guardian at hvis man regner med de som har antistoffer etter å ha gjennomgått sykdommen, så er trolig mange nok beskyttet til at man har oppnådd flokkimmunitet.

- Jeg håper folk fortsatt går og vaksinerer seg og ikke hviler på laubærene. Viruset kommer alltid til å være noe vi må tenke på, sier Chin-Hong.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer