Ekspert:

- Kan være inhabil

Høyesterettsdommer Jens E.A. Skoghøy har over flere år uttrykt sympati med Russland, hevder kona. - Direkte usant, mener Skoghøy selv. Professor emeritus i jus mener hans uttalelser uansett kan gjøre ham inhabil i visse saker.

PASSER IKKE: Man kan ikke komme med uttalelser om at alle ukrainere er satanister og samtidig være dommer, mener Nataliia Skogøy (41) om sin ektemann Jens E.A. Skoghøys Ukraina-uttalelser. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
PASSER IKKE: Man kan ikke komme med uttalelser om at alle ukrainere er satanister og samtidig være dommer, mener Nataliia Skogøy (41) om sin ektemann Jens E.A. Skoghøys Ukraina-uttalelser. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høyesterettsdommer Jens Edvin A. Skoghøy skrev i en SMS til sin ukrainske kone i høst, at han håper Ukraina slettes fra kartet. Han skriver at Putin «is on track».

Nataliia Andreassen Skoghøy (41) reagerte kraftig på ektemannen Skoghøys uttalelse om at Ukraina bør slettes fra kartet. Fredag forrige uke møtte Dagbladet henne et sted i Oslo.

- Man kan ikke si slike ting og samtidig være dommer. Dette bekrefter hans anti-ukrainske holdning, sier Nataliia om tekstmeldingen.

Hun understreker at ektemannen sendte fire ulike tekstmeldinger, over en periode på cirka to timer.

STERKE MENINGER: I fire tekstmelding har dommer Jens E. A. Skoghøy gitt uttrykk for pro-russiske holdninger. - Meldinger skrevet av en syk mann, sier han. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
STERKE MENINGER: I fire tekstmelding har dommer Jens E. A. Skoghøy gitt uttrykk for pro-russiske holdninger. - Meldinger skrevet av en syk mann, sier han. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

Slik lød tekstmeldingene:

«I think Putin is on track. Earlier his goal was to denazifise Ukraine. Now he tells that the goal is to desatanifise (desatanifisere) Ukraine. On this point he is spot on, but has a big job to do.»

«People from Ukraine are from hell!»

«I hope that the war with Russia ends with that Ukraine is deleted from map!!!»

Fjerde i maktrekkefølgen

Jens E.A. Skoghøy har vært dommer i Høyesterett i flere perioder. Denne gang siden 2020. Han er den dommeren med lengst ansiennitet og er stedfortredende høyesterettsjustitiarius.

Høyesterettsjustitiarius er nummer fire i maktrekkefølgen i Norge, etter kongen, stortingspresidenten og statsministeren. Da Skoghøy fungerte som justitiarius, var han dermed nummer fire i maktrekkefølgen i Norge.

Skoghøy er for tida i studiepermisjon - noe han har vært siden i høst.

REAGERER: Nataliia Skogøy (41) er selv fra Ukraina og reagerer kraftig på det som framstår som pro-russiske og anti-ukrainske uttalelser. Skoghøy selv avviser beskyldningene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
REAGERER: Nataliia Skogøy (41) er selv fra Ukraina og reagerer kraftig på det som framstår som pro-russiske og anti-ukrainske uttalelser. Skoghøy selv avviser beskyldningene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Han har bekreftet overfor Dagbladet å ha sendt meldingene.

«På det tidspunktet satt giften fremdeles i kroppen og reduserte min dømmekraft og fungering. (…) Selvsagt gir ikke meldingene uttrykk for mitt syn på ukrainere. Det er meldinger som er skrevet av en syk og nedbrutt mann med betydelige abstinensproblemer», har Skoghøy tidligere skrevet i en SMS til Dagbladet.

Men dette var ifølge Nataliia Skoghøy ikke første gang ektemannen uttrykte slike sympatier.

- Da vi begynte å date for fem år siden, sa han at Donetsk, Luhansk og Krim burde være russisk. Jeg protesterte og sa at Krim må tilbakeføres til Ukraina. «Nei, det er russisk», sa Jens. Dette mener han, sier hun.

Da krigen mellom Russland og Ukraina brøt ut i februar, skal dommer Skoghøy ifølge kona ha sagt at Ukraina burde overgi Donetsk og Luhansk til Russland, og ikke kreve tilbake Krim.

Dette avviser Skoghøy på det kraftigste.

- Disse områdene tilhører Ukraina, og en overføring til Russland uten at Ukraina aksepterer det, er folkerettsstridig, skriver han i en SMS til Dagbladet.

Han mener hans positive holdning til ukrainere framgår av at han giftet seg med en kvinne fra Ukraina.

Ekspert: - Kan ikke settes strek over

Hvordan uttrykk for private meninger påvirker en dommers skikkethet eller habilitet i en sak om samme tema, må avgjøres fra sak til sak, og ikke generelt.

Det forklarer Jan Fridthjof Bernt, professor emeritus i jus ved Universitetet i Bergen, og en av Norges fremste eksperter på forvaltningsrett.

Han mener likevel at Skoghøy etter alt å dømme vil bli vurdert som inhabil i en sak der forholdet mellom Ukraina og Russland er relevant.

- Dette vil ikke gjelde enhver sak som omfatter russere eller ukrainere, bare de der spørsmål relatert til krigføringen eller forholdet mellom de to landene vil kunne bli et tema, sier Bernt til Dagbladet.

KLAR: Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt er klar på at dommer Skoghøy vil være inhabil i visse saker, så lenge han har ytret seg slik han har gjort. Her fra en høring i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB
KLAR: Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt er klar på at dommer Skoghøy vil være inhabil i visse saker, så lenge han har ytret seg slik han har gjort. Her fra en høring i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Selv om man skulle stole på høyesterettsdommerens forsikringer om at budskapet i meldingene ikke er noe han står for, kan det ikke settes en strek over, forklarer han.

- Det faktum at det er kjent at han har uttalt dette vil fortsatt kunne være egnet til å svekke tilliten til hans upartiskhet i denne typen saker. Dette er etter alt å dømme tilstrekkelig til å anse ham som habil.

Dagbladet har stilt samme spørsmål til Ida Dahl Nilsen, informasjonssjef i Høyesterett. Hun er klar på at dette ikke kan besvares generelt.

- Spørsmål om en dommers habilitet er en rettslig beslutning av den dømmende rett i den konkrete saken, etter at partene har fått uttale seg. Habilitetsspørsmål kan reises av partene i den enkelte saken, av enkeltdommere eller av retten selv, skriver hun i en melding til Dagbladet.

- Direkte usant

Jens E.A. Skoghøy skriver lørdag i en tekstmelding til Dagbladet at det er direkte usant at dette er holdninger han har gitt uttrykk for over tid.

Han viser til at omslaget på boka «Tvisteløsning» som han har skrevet og som ble utgitt i sommer, er bilde av en gul åker mot en blå himmel – fargene i det ukrainske flagget.

- Etter invasjonen kjøpte jeg et ukrainsk flagg som hang på verandaen helt til Nataliia dro. Da tok hun det med seg. Bedre bevis for at jeg har en sterkt proukrainsk holdning er vel vanskelig å finne, skriver Skoghøy.

FLAGGET: Jens E. A. Skoghøy sier han har flagget for Ukraina etter invasjonen i februar. Foto. Privat
FLAGGET: Jens E. A. Skoghøy sier han har flagget for Ukraina etter invasjonen i februar. Foto. Privat Vis mer

Kona Nataliia stiller spørsmål ved hvilken gift som er kjent for å påvirke folks politiske holdninger.

17. november ble meldingen sendt fra dommer Skoghøys mobiltelefon.

- Ble meldingen sendt i et opphisset øyeblikk, mens dere var midt i en krangel?

- Nei, vi hadde ikke hatt kontakt på én måned da han sendte meldingen. Dette er hans politiske holdning, sier Nataliia.

7. desember publiserte Rett24 et intervju med dommer Skoghøy, der han beskyldte sin kone for å ha forgiftet ham, etter at han fikk et illebefinnende og ble lagt inn på sykehus 18. oktober i år.

Dagbladet har fredag stilt Skoghøy spørsmål om han burde bli sittende i sin stilling gitt den siste tidas medieoppslag:

«Jeg er utnevnt som dommer, og det er ikke noen grunn for meg til å søke avskjed», skrev Skoghøy til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer