- Kan være intelligent liv på 40 000 planeter

Mer avanserte enn menneskene, mener forskere.

INTELLIGENT LIV: Forskere ved Universitetet i Edinburgh har nå kommet fram til at det er intelligent liv på minst 361 og muligens så mange som 37 964 av planetene i vår egen gallakse. Foto: NASA/Scanpix
INTELLIGENT LIV: Forskere ved Universitetet i Edinburgh har nå kommet fram til at det er intelligent liv på minst 361 og muligens så mange som 37 964 av planetene i vår egen gallakse. Foto: NASA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Intelligente sivilisasjoner finnes på andre planeter, og det kan være tusenvis av dem, påstår forskere ved Universitetet i Edinburgh.

De siste årenes oppdagelser og innsamlet data fra mer enn 330 planeter utenfor vårt eget solsystem har bidratt til å gjøre det enklere for forskerne å komme fram til et konkret tall på hvor mange planeter som kan ha intelligent liv.

Avanserte livsformer
Forskernes siste estimat tilsier at minst 361 planeter og muligens så mange som 37 964 planeter i vår egen galakse har forhold som legger til rette for intelligent liv.

Astrofysikeren Duncan Forgan er en av hovedmennene bak teorien. Han sier ifølge BBC at livsformene kan være minst like avanserte som mennesker.

- De fleste planetene vi har sett på er eldre enn vår egen, så jeg vil tro at mer avanserte sivilisasjoner enn vår eksisterer, sier Forgan.

Han tror imidlertid at det vil ta mellom 300 og 400 år før vi klarer å komme i kontakt med noen av dem.

- Det er viktig å huske at bildet vi har bygget opp er ufullstendig. Det er ikke sikkert at vi klarer å få kontakt med dem, og vi kan ikke forutse hvordan intelligent liv på andre planeter ser ut eller hvordan de oppfører seg, sier Forgan.

NASA fortalte i januar om tegn til liv på vår naboplanet Mars. Det er flere ganger påvist metan på planeten, og romsonden Phoenix har deeuten funnet både snø og is der.

Dataprogram
Det er ved hjelp av et dataprogram at forskerne har greid å anslå hvor mange planeter som har de nødvendige forholdene som forutsettes for at intelligente livsformer kan leve der.

- Vi brukte informasjon om planetene i og utenfor vårt eget solsystem, som for eksempel hvor store de er eller hvor langt de befinner seg fra nærmeste stjerne og la denne inn i et dataprogram, forteller astrofysikeren Forgan til den skotske avisen Scotsman.com.

Andre opplysninger som har vært avgjørende er blant annet temperaturer og tilgang til vann og mineraler.

Forskningsarbeidet er publisert i the International Journal of Astrobiology.

JORDKLODEN: Er vi alene, eller ikke? Foto: Scanpix
JORDKLODEN: Er vi alene, eller ikke? Foto: Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer