Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan være krigsforbrytelser

FN kritiserer både tamiltigrene og myndighetene på Sri Lanka. - Vi er skuffet over kritikken, svarer de.

SIVILBEFOLKNINGEN RAMMET: Borgerkrigen har krevd omkring 70 000 menneskeliv. Her leter en srilankesisk soldat etter miner nær det tidligere tamil-kontrollerte Jaffna. Foto: Scanpix.
SIVILBEFOLKNINGEN RAMMET: Borgerkrigen har krevd omkring 70 000 menneskeliv. Her leter en srilankesisk soldat etter miner nær det tidligere tamil-kontrollerte Jaffna. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Begge sidene i Sri Lanka-konflikten kan ha begått krigsforbrytelser og må ta en pause i krigshandlingene for å la de 180 000 sivile unnslippe, melder FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay ifølge Reuters.

Pillay anklager myndighetene for gjentatte ganger ha bombardert sivile sikkerhetssoner. Tamiltigrene (LTTE) skal på sin side ha brukt sivile som skjold og hindret de som forsøker å flykte.

- LTTEs brutale og inhumane behandlingen av sivile er fullstendig klanderverdig og må undersøkes for å se om de er krigsforbrytelser, sier Pillay, som nå frykter at de sivile dødstallene kan nå «katastrofale» høyder.

Både militæret og LTTE-geriljaen har gjentatte ganger blitt beskyldt for alvorlige brudd på menneskerettighetene av blant andre Human Rights Watch og Amnesty International.

Barnesoldater
Siden myndighetene i fjor trakk seg fra våpenhvileavtalene, har de vunnet stadig mer terreng. I forrige uke erklærte forsvarsministeren at Tamiltigrene var innesperret i et område på snaue 55 kvadratkilometer, og ifølge myndighetene er de nå inne i den siste offensiven.

Samtidig har minst 2 800 sivile omkommet siden årsskiftet, ifølge FN.

ADVARER: Navi Pillay retter sterk kritikk mot både myndighetene på Sri Lanka og tamiltigrene. Begge krigførende parter kan ha begått krigsforbrytelser, hevder hun. Foto: Scanpix
ADVARER: Navi Pillay retter sterk kritikk mot både myndighetene på Sri Lanka og tamiltigrene. Begge krigførende parter kan ha begått krigsforbrytelser, hevder hun. Foto: Scanpix Vis mer

Ifølge en rapport fra Unicef som ble offentliggjort 4. mars, er titusener av barn fanget i konflikten.

- Barna drepes, de er vitne til at familiene deres blir drept, de blir skilt fra familien sin og de lider av skader fra brann, bomber og kuler, heter det i rapporten, som er gjengitt hos FNs nyhetsbyrå Irin.

Mange blir også rekruttert av LTTE som barnesoldater.

- Skuffet
Kritikken fra FNs høykommissær for menneskerettigheter biter imidlertid ikke på myndighetene i Sri Lanka.

- Vi er svært skuffet over slik en uprofesjonell uttalelse, sier menneskerettighets-minister Mahinda Samarasinghe til BBC News.

- VI har gjort det klinkende klart at vi aldri har åpnet ild mot de sikre sonene, sier Samarasinghe, som også tar avstand fra FNs tall på omkomne sivile.

PROTESTERER: Disse tamilske demonstrantene protesterte i Paris i fjor mot at sikkerhetsstyrker på Sri Lanka skjøt og drepte 11 tamiltigre. Foto: Scanpix
PROTESTERER: Disse tamilske demonstrantene protesterte i Paris i fjor mot at sikkerhetsstyrker på Sri Lanka skjøt og drepte 11 tamiltigre. Foto: Scanpix Vis mer

LTTE har foreløpig ikke uttalt seg om kritikken, men TamilNet skriver at 30 sivile ble drept av regjeringssoldatene i går til tross for at de var i en sikker sone.

70 000 døde
Krigen på Sri Lanka begynte på 1970-tallet da tamiler tok opp våpen mot myndighetene på øystaten. Tamilene mente at en egen stat nord og øst på øya var den eneste måten de kunne unnslippe å bli diskriminert av den singalesiske majoriteten.

I 1985 begynte de første fredssamtalene mellom myndighetene og LTTE. I 2002 trådte våpenhvilen mellom partene i kraft, etter mekling fra blant andre Norge. Imidlertid tok volden seg raskt opp igjen.

Omkring 70 000 mennesker skal ha mistet livet i konflikten så langt.

REDDET AV RØDE KORS: Denne tamilske faren ble sammen med sønnen evakuert av Røde Kors. 180 000 sivile er fremdeles fanget mellom LTTE og regjeringssoldatene. Foto: Røde Kors.
REDDET AV RØDE KORS: Denne tamilske faren ble sammen med sønnen evakuert av Røde Kors. 180 000 sivile er fremdeles fanget mellom LTTE og regjeringssoldatene. Foto: Røde Kors. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media