- Kan være krigsforbrytelser

FN kritiserer både tamiltigrene og myndighetene på Sri Lanka. - Vi er skuffet over kritikken, svarer de.

SIVILBEFOLKNINGEN RAMMET: Borgerkrigen har krevd omkring 70 000 menneskeliv. Her leter en srilankesisk soldat etter miner nær det tidligere tamil-kontrollerte Jaffna. Foto: Scanpix.
SIVILBEFOLKNINGEN RAMMET: Borgerkrigen har krevd omkring 70 000 menneskeliv. Her leter en srilankesisk soldat etter miner nær det tidligere tamil-kontrollerte Jaffna. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Begge sidene i Sri Lanka-konflikten kan ha begått krigsforbrytelser og må ta en pause i krigshandlingene for å la de 180 000 sivile unnslippe, melder FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay ifølge Reuters.

Pillay anklager myndighetene for gjentatte ganger ha bombardert sivile sikkerhetssoner. Tamiltigrene (LTTE) skal på sin side ha brukt sivile som skjold og hindret de som forsøker å flykte.

- LTTEs brutale og inhumane behandlingen av sivile er fullstendig klanderverdig og må undersøkes for å se om de er krigsforbrytelser, sier Pillay, som nå frykter at de sivile dødstallene kan nå «katastrofale» høyder.

Både militæret og LTTE-geriljaen har gjentatte ganger blitt beskyldt for alvorlige brudd på menneskerettighetene av blant andre Human Rights Watch og Amnesty International.

BarnesoldaterSiden myndighetene i fjor trakk seg fra våpenhvileavtalene, har de vunnet stadig mer terreng. I forrige uke erklærte forsvarsministeren at Tamiltigrene var innesperret i et område på snaue 55 kvadratkilometer, og ifølge myndighetene er de nå inne i den siste offensiven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer