Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan være likvidert av leiemorder

Trippeldrapet på Anne Orderud Paust (47) og hennes to foreldre kan være utført av en leiemorder. Etter det Dagbladet vet, har det versert opplysninger i Oslos underverden om at det skulle være «penger å tjene» på den 47 år gamle kontorsekretæren til forsvarsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet vet samtidig at en terapeut i Oslo-området også har fått disse opplysningene. De har kommet fra en klient i det kriminelle miljøet etter jul, men lenge før trippeldrapene skjedde.

Opplysningene ble aldri brakt videre til kriminalpolitiet. Bakgrunnen er at vedkommende terapeut har taushetsplikt i klientforhold, også overfor politiet.

Dagbladet vet også at terapeuten ikke er interessert i å bli løst fra taushetsplikten, sjøl om det kan ha betydning for en mulig oppklaring av trippeldrapssaken.

Troverdig

Terapeuten skal ha karakterisert opplysningene om en leid torpedo som drapsmannen fra Sørumsand som troverdige, og at informasjonene ikke kom som ledd i ryktespredning.

Mannen som angivelig står bak tilbudet om å få ryddet Anne Orderud Paust av veien for godt, skal sjøl ha kriminell bakgrunn, og skal ha vært i politiets søkelys i fjor sommer i forbindelse med attentatforsøk mot Orderud Pausts mann, Per Paust, som nylig døde av kreft, og Anne Orderud Paust.

Oslo-politiet klarte imidlertid aldri å knytte vedkommende til den saken. Politiets etterforsking av attentatforsøkene i fjor sommer sto også fullstendig i stampe, da trippeldrapet skjedde i Sørumsand først i pinsen. Kriminalpolitiet mener nå at det kan være en sammenheng mellom attentatforsøkene og trippeldrapet.

Iskald person

Psykolog John Sandstrøm, som har over 20 års erfaring med kriminelle som tidligere fengselspsykolog i Oslo kretsfengsel, sier til Dagbladet at det trolig fins mennesker i Oslo-området som kunne ta denne typen oppdrag.

- Men ut fra mitt kjennskap til miljøet, må det dreie seg om svært, svært få personer. Jeg sier dette under forutsetning av at teorien om en leiemorder vil vise seg å stemme.
- Hva kan være motivet for eventuelt å påta seg et leiemorderoppdrag?

- Penger vil være eneste drivkraft og motivasjon, slik jeg ser det, intet annet, og et klekkelig forskudd utbetalt på forhånd. I Norge har enkelte lært av amerikanske filmer.

- Politiet mener trippeldrapet er lite profesjonelt utført?

- Hva er et profesjonelt utført drap i denne sammenheng? Hensikten i dette tilfellet synes i hvert fall å være oppnådd.

- Hva kan du som psykolog eventuelt si om en person som begår et trippeldrap på tre sakesløse mennesker, som kanskje har bedt for sine liv med et våpen rettet mot seg?

- Vedkommende må være en meget følelseskald og beregnende person, sier psykolog Sandstrøm.

Sjøl om naboer og bosatte i Sørumsand føler seg skremt etter trippeldrapet, er det trolig liten grunn til å føle engstelse, ifølge en politikilde.

Kriminelt miljø

Grunnen er at trippeldrapet synes målrettet utført, og at gjerningsmannen eller gjerningsmennene sannsynligvis ikke har tilknytning til verken kommunen eller distriktet.

Nøkkelen til oppklaring av drapssaken ligger sannsynligvis i et kriminelt miljø i Oslo.
Dette sjøl om det skulle vise seg at gjenstander er stjålet fra eneboligen. Drapsmannen, eller drapsmennene, kan godt har rotet til i huset og fjernet gjenstander, i et forsøk på å få trippeldrapet til å se ut som et rovmord.

Mens motivet kan være et helt annet.

SAMARBEID: Politiet i Oslo og på Romerike jobber nå på spreng nesten hele døgnet for å finne ut hvem som står bak trippeldrapet i Sørum.