Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan være lovbrudd

Frp sier regnskapsrot bare er brudd på partiets egne regler, men BI-professor sier det ser ut som lovbrudd.

LEDERE: Nylig avgått fylkesleder i Sogn og Fjordane Frp, Frank Willy Djuvik, sammen med partileder Siv Jensen. Djuvik er partiets førstekandidat til fylkesstyret og han sto ågså øverst på stortingsvalglista til Frp i 2013. Foto: David E. Antonsen / Firdaposten
LEDERE: Nylig avgått fylkesleder i Sogn og Fjordane Frp, Frank Willy Djuvik, sammen med partileder Siv Jensen. Djuvik er partiets førstekandidat til fylkesstyret og han sto ågså øverst på stortingsvalglista til Frp i 2013. Foto: David E. Antonsen / Firdaposten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag avslørte Dagbladet at Sogn og Fjordane Fremskrittspartis økonomihåndtering blir slaktet i en fersk revisjonsrapport.

• Regnskapene har ikke vært revidert siden 2011.
• Reiseutgifter er refundert uten reiseregning og kvitteringer.
• Fylkesleder Frank Willy Djuvik har selv tatt i mot fakturaer, gjennomført betalinger og stått for bokføring.
• Det har ikke vært noen kontroll med utbetalingene.
• Store delere av reisebudsjettet og andre utlegg har gått tilbake til fylkesleder Djuvik.
• Reisekostnader er ført som utgifter til revisjon (som ikke ble gjennomført).
• Det er kjøpt inn en valgkamptilhenger uten faktura.
• Det er krevd passasjertillegg uten at det er oppført hvem som er passasjer.

Fremskrittspartiet har vært opptatt av å formidle at det som påpekes i rapporten ikke er brudd på noe annet enn partiets egne vedtekter og bestemmelser om økonomistyring.

 - Det har nok blitt reagert for seint, men det viktige nå er at vi nå har ryddet opp. Vi er også tilfreds med at det ikke er gjort noe ulovlig, sier Helge Andrè Njåstad, som leder partiets organisasjonskomitè.

- Dette er ikke brudd på noe annet enn våre egne retningslinjer. Alt annet er slik det skal være, sa Frank Willy Djuvik til Dagbladet lørdag. Inntil nylig var han fylkesleder, og det er han som får sterkest personlig kritikk i revisjonsrapporten. Han er også førstekandidat for Frp til fylkesstyret og toppet partiets liste ved stortingsvalget i 2013.

Lovbrudd Nå tyder mye på at partiet likevel har brutt norsk lov. Partienes forpliktelser til regnskap og bokføring er regulert i Partiloven og en egen partiforskrift. Disse reglene må følges selv om politiske partier ikke er pålagt å sende inn regnskapene til revisjon.

- Her ser det ut til at reglene i partiloven og partiforskriften om bokføring ikke er fulgt, sier BI-professor Hans Robert Schwencke til Dagbladet.

I partiforskriften vises det til at brudd på reglene kan straffes med avkorting eller tilbakeholdelse av offentlig støtte. Fylkeslaget i Sogn og Fjordane har i 2015 budsjettert med 535 000 kroner i offentlig støtte.

Annet hovedproblem Konfrontert med Schwenckes uttalelse sier Njåstad dette:

- Vår oppfatting er at Sogn og Fjordane Frp har ført regnskapene sine på samme måte som andre organisasjoner. Hovedproblemet er at de ikke har blitt revidert og at det ikke har vært flere signaturer på bilagene.

I revisjonsrapporten står det blant annet følgende:

«Ein del reiser er refundert utan at det er fylt ut reiserekning. Som oftast ligg då utskrift av flybillett som dokumentasjon på reisa, men i nokre tilfelle manglar begge deler. T.d. er det på minst to utbetalingsbilag i 2012 påteikna at reiserekninga ikkje er funne, men kan vere levert til regionkontoret i Ålesund.»

Njåstad viser til at gruppene i Stortinget, fylkesting og kommunestyrer ikke omfattes av partiloven.

- Disse reisene er i regi av fylkestingsgruppa så de er uansett ikke lovbrudd mot den loven, sier han.

Fylkeslaget har lagt ut dette på sin Facebook-side:

«Fylkesstyret i Sogn og Fjordane FrP slår fast at alle utbetalingar og økonomiske disponeringar er føreteke etter norsk lov og midlane er nytta i samsvar med formålet til organisasjonen. Fylkesstyret var derimot kollektivt ansvarleg for at dei tidlegare økonomirutinane i fylkeslaget ikkje var i samsvar med partiet sine sentrale vedtekter. Det nye fylkesstyret har nyleg vedteke og teke i bruk eit nytt økonomireglement som er i samsvar med partiet sine sentrale vedtekter. »

Professor: Hans Robert Schwencke, på BIs institutt for regnskap, revisjon og jus.
Professor: Hans Robert Schwencke, på BIs institutt for regnskap, revisjon og jus. Vis mer
Hele Norges coronakart