Hvalrossen Freya:

- Kan være miljøfordel

Det er ikke mennesker som trekker hvalrossen Freya til skjærgården utenfor Kragerø.

IKKE ØNSKET: Freyas besøkelsestid i Kragerø-skjærgården går sannsynligvis mot slutten. Nå har hun trukket videre til nabokommunen Risør. Bildet er fra da hun var på Jomfruland i april. Foto: Jorun Gaarder
IKKE ØNSKET: Freyas besøkelsestid i Kragerø-skjærgården går sannsynligvis mot slutten. Nå har hun trukket videre til nabokommunen Risør. Bildet er fra da hun var på Jomfruland i april. Foto: Jorun Gaarder Vis mer
Publisert

Hvalrossen Freya liker seg tilsynelatende så godt i skjærgården rundt Kragerø, at hun ikke vil flytte. Hun har oppholdt seg her i området siden april, og den siste tida har hun utviklet en forkjærlighet for å slappe av på båter. Tidligere i juni ble en RIB-båt ødelagt etter besøk av Freya.

Hvalrossen er langt utenfor sitt farvann, som er polare strøk. Men hvalrosser er også flokkdyr, og det har vært spekulert i om Freya trekkes til mennesker fordi hun er sosial og savner flokken sin.

Det har forsker og veterinær ved Havforskningsinstituttet, Kathrine A. Ryeng, lite tro på. Hun mener det er matfatet som trekker.

SLAPPER AV: Freyas dager går stort sett med til å slappe av. Hun spiser to ganger om dagen, og ellers ligger hun normalt på et isflak. Nå må hun ty til en holme, eller en flytebrygge eller båt. Foto: Jorun Gaarder
SLAPPER AV: Freyas dager går stort sett med til å slappe av. Hun spiser to ganger om dagen, og ellers ligger hun normalt på et isflak. Nå må hun ty til en holme, eller en flytebrygge eller båt. Foto: Jorun Gaarder Vis mer

Søker mat

- Jeg tror ikke hun søker folk, hun søker mat. Vi vet at hvalrossene er glade i muslinger, og dette er midt i matfatet for stillehavsøsters, sier Ryeng til Dagbladet.

Selv om stillehavsøsters normalt ikke står på menyen for hvalross, mener havforskeren at akkurat denne kan ha byttet matvaner. Der hvalrossen Freya har beveget seg, samsvarer nemlig godt med en kartlegging fra Havforskningsinstituttet over utbredelsen av den innvandrede arten stillehavsøsters.

- Sånn er det med dyr – de går der maten er. Den spiser to ganger om dagen. Ellers ligger den og hviler på isflak. Nå finner hun heller en flytebrygge eller en båt, sier Ryeng.

Havforskeren mener Freya kan være en miljøforkjemper – det trengs nemlig å redusere spredningen av stillehavsøsters.

- Sånn sett er det en fordel, men det er jo ikke så fint at hun ødelegger båter.

Man vet ikke hvorfor enkeltdyr tar sånne turer. Freya er ikke kjønnsmoden, forteller Ryeng.

KRAGERØ: Hvalrossen Freya har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Nå har hun flytta seg til enda et nytt hvilested. Video: Per Olav Halvorsen Vis mer

Forsøkte å flytte

Torsdag besluttet Fiskeridirektoratet å forsøke å flytte hvalrossen, etter at ordføreren i Kragerø tok kontakt med dem og ba om hjelp. Fiskeridirektoratet la ut en flytebrygge som skal tåle inntil et tonns belastning. Håpet var at Freya ville trives på flytebrygga, litt unna badegjestene.

- I utgangspunktet virket ikke det. Nå har den jo reist fra området. Hvis Risør har lyst til å prøve, og det blir et stort problem med at den ikke flytter seg, så må vi vurdere dette på en annen måte, sier Olav Lekved, kommunikasjonsrådgiver i Fiskeridirektoratet, til Dagbladet.

Han forklarer tanken bak flytebrygga slik:

- Hvis den fant seg til rette på flytebrygga, så ville vi kunne bruke den som utgangspunkt for å få hvalrossen om bord i fartøyet vårt og da flytte den til et mer folketomt område, sier Lekved.

Det var havforsker Ryeng som ifølge henne selv foreslo overfor Fiskeridirektoratet å bruke en flytebrygge. Men det ble ikke helt som tenkt.

- De la den flytebrygga litt langt unna, det er ikke sikkert hun så den engang, sier veterinær Ryeng.

Veterinæren mener det er lurt å flytte flytebrygga dit hun er nå, før hun finner seg andre steder å ligge.

Må langt av gårde

Hvis man ønsker å flytte Freya, understreker havforsker Ryeng at man må flytte henne langt – om man bare flytter henne litt, så kommer hun tilbake med en gang.

Nå håper Fiskeridirektoratet at Freya beveger seg videre fra Risør og ut på det åpne havet.

- Håpet er nå er at den flytter seg rette veien, og at den forsvinner fra Risør også om ikke altfor lenge, sier Lekved.

Hva de skal gjøre om så ikke skjer, har de ennå ikke besluttet.

Havforsker Ryeng tror ikke Freya er på tur hjemover riktig ennå.

- Det kan være hun har tømt matfatet der hun har pleid å være i Kragerø, og derfor har hun beveget seg til Risør, sier hun.

Så lenge det er mat, vil hun nok gjerne bli en stund til, men hvalrossen vil sikkert dra sin vei til slutt, understreker hun.

- Ikke en svanemorder

Flere medier, blant dem Telemarksavisa, omtalte fredag hvordan Cecilie Okkenhaug (69) natt til onsdag våknet av plaskelyder, da det som skal ha vært hvalrossen Freya tilsynelatende spiste ei svane. Kampen varte i omtrent en halvtime, og endte med at svanen ble dratt under vann.

Overfor Dagbladet understreker Okkenhaug at hun ikke så om det var en hvalross, men hun så tydelig at det var en svane.

Havforsker Ryeng forklarer til Dagbladet at hvalross stort sett spiser muslinger, og om de skulle velge seg en svane, ville den klart å dra den under vann med en gang. Hun tilbakeviser altså at Freya kan stå bak «svanedrapet», og holder heller en knapp på en oter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer