JAGES:  David Sweat (t.v.) og Richard Matt. Foto: EPA/NEW YORK STATE POLICE /
JAGES: David Sweat (t.v.) og Richard Matt. Foto: EPA/NEW YORK STATE POLICE /Vis mer

Kan være nære de to rømlingene: «Hvordan greide de det!?»

Det er spørsmålet de amerikanske etteforskerne stiller seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Hvor skulle de dra, og hvordan skulle de komme seg dit?», spør amerikanske etterforskere seg, tre døgn etter at to drapsmenn rømte fra et høysikkerhetsfengsel i staten New York.

Ingen hadde noen sinne klart å rømme fra fengselet, siden fengselets åpning i 1865.

Kan være sirklet inn Men lørdag morgen kom Richard Matt (48) og David Sweat (34) seg ut ved hjelp av elektronisk utstyr. De tok seg inn i rør og ut i kloakken, før de tok seg opp gjennom et kumlokk.

Tirsdag kveld kan gjerningsmennene være nære å bli tatt - massive politistyrker leter nemlig i den lille byen Willsbro, der en person skal ha sett to menn bevege seg i områder med store åkre og svære låver, midt i en regnstorm, skriver CNN.

Bilder fra søkestedet viser store politistyrker som er tungt bevæpnet.

Associated Press gjengir nå spørsmålene etterforskerne fortsatt stiller seg, og vil stille fram til de to eventuelt blir tatt. Allerede lørdag kom de første mistankene om at noen må ha hjulpet dem:

«Hvordan greide de det!?»

«Hørte noen dem mens de boret seg ut? Hvordan skjulte de hullet, alt støvet og dritten som må ha kommet fra arbeidet som må ha tatt dagesvis? Hadde de tilgang til blåkopier eller annen informasjon som kunne hjelpe dem finne veien gjennom fengselet?»

- Da blir du drept En kvinne ble allerede søndag suspendert fra jobben sin. Én av polititeoriene skal være at de to fangene fikk hjelp av den kvinnelige fengselsansatte til den spektakulære flukten. Flere fengselsvakter er også avhørt.

På utsiden av fengselet har byggearbeidere blitt avhørt om hvem som kan ha gitt Sweat og Matt utstyret som gjorde at de klarte å bore seg gjennom vegger og rør.

- Jeg blir sjokkert om en fengselsvakt er ivolvert i dette, men de hadde definitivt hjelp, sier guvernør Andrew Cuomo, ifølge AP.

På innsiden av fengselet har verktøyet blitt talt opp, og ingen er borte.

Samtidig hevder avhørte fanger at de ikke hørte noe den aktuelle natta.

- De sover tungt, alle sammen, skal Daniel O'Donnell, lederen av Correction Committee, ha sagt - ironisk.

- Men hadde de hørt noe, hadde de ikke turt å si noe. Da blir du drept. Det er et sånt miljø, sier han ifølge nyhetsbyrået.

- Mest grusomme personen jeg har møtt I går skrev Dagbladet at den eldste av de to rømlingene, Richard Matt, beskrives som en kald og fryktløs mann.

- Han er den ondeste, mest grusomme personen jeg har møtt i mine 38 år som politi, sier den pensjonerte etterforskningslederen til New York Times.

 SIKKERHET:  Clinton Correctional Facility i Dannemora er et høysikkerhetsfengsel der ingen har klart å rømme - før i går. Foto: Gabe Dickens/Press-Republican via AP
SIKKERHET: Clinton Correctional Facility i Dannemora er et høysikkerhetsfengsel der ingen har klart å rømme - før i går. Foto: Gabe Dickens/Press-Republican via AP Vis mer