Kan være nekrofil

Geir Hårstad har to ganger voldtatt døde mennesker. Psykiaterne tror at han kan være nekrofil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førstestatsadvokat Jan H. Dahle har lagt ned påstand om inntil 21 års forvaring for Geir Hårstad (40) for drapet på 11 år gamle Kristina Weiseth Molvik.

I Inderøy tingrett onsdag ba aktor retten om å fastsette en minstetid på 10 års forvaring, noe som er den maksimale minstetid etter loven. <7b>

Dette innebærer at etter 10 år må spørsmålet om videre forvaring vurderes på nytt.

De rettspsykiatrisk sakkyndige antyder at «nekrofile elementer» i tiltaltes personlighet kan være en mulig medvirkende årsak til at Geir Hårstad (40) to ganger har begått drap i en tilstand av sterk seksuell opphisselse.

De sakkyndige sier likevel ikke med klare ord at tiltalte er nekrofil, og de legger ingen stor vekt på dette. Men de mener det er risiko for seksuell voldsatferd også i framtiden.

Rettssaken etter drapet på 11 år gamle Kristina Weiseth Molvik fortsatte i Inderøy tingrett onsdag, blant annet med gjennomgang av rapporten fra de rettspsykiatrisk sakkyndige.

Forstyrrelser


«Andre spesifiserte forstyrrelser i seksuelle objektvalg, der bl.a. nekrofili klassifiseres, antas å være oppfylt», skriver psykiaterne Michael Setsaas og Andreas Hamnes i sin rettspsykiatriske erklæring. Med disse ordene har de to psykiaterne forsøkt å plassere Geir Hårstad i det internasjonal diagnosesystemet som ligger til grunn for psykiaternes arbeid.

Overfor pressen avslo både Setsaas og Hamnes å besvare spørsmål for å avklare nærmere hva de mener med denne formuleringen.

Ikke sinnssyk


De sakkyndiges konklusjon ellers er meget klar: Geir Hårstad er ikke sinnssyk nå, og han var ikke sinnssyk da han utførte de seksuelle overgrepene og drepte Kristina. Han handlet heller ikke i en tilstand av bevissthetsforstyrrelse. Han har heller ingen form for psykisk utviklingshemning.

Men de sakkyndige framhever at Hårstad har vist «bemerkelsesverdig mangel på følelsesmessig engasjement ved en rekke alvorlige tema». Dette har gitt grunnlag for en konklusjon om at han har en «dyssosial personlighetsforstyrrelse».

(NTB)

DRAPSMANN:</B> Geir Hårstad har rolig fortalt om drapet på den 11 år gamle stedatteren Kristina.