Hardt ut etter Dagbladets avsløring:

- Kan være økonomisk kriminalitet

Opposisjonen i Kristiansund slakter avtalen som er inngått med entreprenørene, etter Dagbladets avsløringer om Bolgneset-prosjektet. Rødt mener det kan være økonomisk kriminalitet.

OMSTRIDT: Flertallet i Kristiansund bystyre har vedtatt å sprenge ut to kilometer strandlinje på Bolgneset utenfor byen, for å lage næringsareal. Opposisjonen kritiserer prosessen. Foto: Lars Eivind Bones
OMSTRIDT: Flertallet i Kristiansund bystyre har vedtatt å sprenge ut to kilometer strandlinje på Bolgneset utenfor byen, for å lage næringsareal. Opposisjonen kritiserer prosessen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

- Jeg hadde en mistanke, men ikke drømt om at det var så ille som det her, sier politiker Alf Tømmervåg (Rødt), utvalgsmedlem i Kristiansunds Plan- og bygningsråd.

Han snakker om opplysningene som går fram av Dagbladets dokumentar i helga.

Les alle artikler KAMPEN OM BOLGNESET

Flertallet i Kristiansund bystyre har vedtatt en omstridt gigantutbygging i strandsonen på Bolgneset rett utenfor byen. Innleide Rolf-Henning Blaasvær leder prosjektet på vegne av kommunen, som daglig leder i de kommunale selskapene Havparken Utvikling og Havparken Eiendom (tidligere Bolgneset Utvikling og Bolgneset Eiendom).

Dagbladet kunne fortelle hvordan Blaasvær tidligere har vært forretningspartner med de to entreprenørene som fikk anbudet med å sprenge ut tomta – entreprenørene Roy Holth og Albert Hæhre.

Og at styret i selskapene godkjente at daglig leder arbeidet med en intensjonsavtale med de to entreprenørene, allerede et år før anbudskonkurransen ble utlyst. Ekspert på offentlige anskaffelser, advokat Marianne Dragsten, mener avtalen som er inngått, er inngått ulovlig.

Ifølge styret var habiliteten til daglig leder avklart som i orden.

Nytt initiativ

Styret så fram til torsdag formiddag ingen grunn til å ettergå noe av det som har foregått i selskapene. Like før kl. 12 kom imidlertid følgende melding fra styreleder Berit Tønnesen, som hun ba om ble tatt inn i denne artikkelen:

«Styret i Havparken har nå hatt et styremøte der vi er blitt enige om å selv be om en uavhengig forvaltningsrevisjon av selskapet via kontrollutvalget i Kristiansund kommune.»

- Graverende

Tømmervåg i Rødt mener at anbudsprosessen og avtalen nå må granskes.

- Jeg vil si det så sterkt at det som kommer fram i saken her, burde være gjenstand for undersøkelser av Økokrim, sier Tømmervåg.

- Det kan være økonomisk kriminalitet. Dagbladet har avdekket at styret hele tiden har visst at det har vært en kobling mellom Blaasvær og entreprenørene, og at de har hatt tett kontakt før anbudsrunden. Det er svært graverende.

KRITISK: Lokalpolitiker Alf Tømmervåg i Rødt. Foto: Lars Eivind Bones
KRITISK: Lokalpolitiker Alf Tømmervåg i Rødt. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Styreleder Berit Tønnesen (Ap) avviser at det har foregått ulovligheter i anbudsprosessen, og stiller spørsmål om opposisjonen har forutsetning for å antyde økonomisk kriminalitet. Hun understreker at dette er svært alvorlige påstander.

Lokalpolitiker og styremedlem Torbjørn K. Sagen (H) i de kommunale selskapene kaller påstanden om økonomisk kriminalitet «en stor vits», og mener saken er «storm i et vannglass». Han har klokkertro på at alt har foregått i tråd med loven og gir sin uforbeholdne støtte til daglig leder Rolf-Henning Blaasvær.

STORE ENDRINGER: Bolgneset slik det er i dag, og slik det er planlagt (dra i «gardinen»).
Foto: Google Earth / Rambøll Norge

Blaasvær har selv følgende kommentar etter helgas oppslag i Dagbladet:

«Jeg har i de siste fem åra utført oppdrag etter krav satt av styret og kommunen, som selv må svare ut de avtaler som er inngått. Mitt tidligere samarbeid med Gunnar Holth Grusforretning AS ble informert om allerede på oppstartsmøtet i 2015, og seinere i en sak til Formannskapet. Min habilitet ble vurdert av kommunen i 2016 og funnet i orden til å kunne håndtere anbudsprosessen. Min eventuelle suksess-fee - som bare blir hvis prosjektet realiseres - er enda ikke fastsatt, da den skal forhandles.»

- Vil se dokumentasjon

Rødt-politiker Tømmervåg mener at styret og styreleder Berit Tønnesen må stilles til ansvar. Han har ikke tillit til at styreleder ivaretar kommunens interesser overfor en sterk daglig leder.

- Jeg vil se dokumentasjonen på at styret har stilt de viktige kontrollspørsmålene, samt gitte besvarelser, fortsetter Tømmervåg.

Tønnesen avviser kritikken og skriver at ingen har antydet mistillit til henne siden hun tiltrådte som styreleder i 2017. «Jeg har ledet et kompetent styre med allsidig erfaring», skriver hun. Tønnesen viser til at kontrollutvalget har fått lese dokumenter fra selskapet.

FORKJEMPER: Berit Tønnesen (Ap) er styreleder i Havparken Utvikling og Havparken Eiendom. Foto: Lars Eivind Bones
FORKJEMPER: Berit Tønnesen (Ap) er styreleder i Havparken Utvikling og Havparken Eiendom. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Hun sier videre at politikerne har vært godt informert om Blaasværs samarbeid med entreprenørene og viser til saksframlegg til formannskapet fra 2016 og 2019. Tønnesen skriver at Blaasværs habilitet ble behandlet før styret tiltrådte, og ligger som forutsetning i avtalen som ble forhandlet fram av kommunens administrative ledelse.

- Burde visst

Det var våren 2019 at anbudet med å sprenge og grovplanere tomta på Bolgneset ble utlyst. Bare én tilbyder meldte sin interesse – entreprenørene Holth og Hæhre i samarbeid. Daglig leder Blaasvær har jobbet med de to entreprenørene gjennom flere år.

Over halvannet år etter at anbudet ble lagt ut, inngikk de to kommunale selskapene en «Overordnet avtale» med entreprenørene. Entreprenørene skal få betalt i steinverdier og en andel av aksjeselskapet som eier næringstomta. Andelen i tomta skal det forhandles om. Entreprenørene har enerett på utvinning av stein på Bolgneset fram til 2026, men kan når som helst trekke seg.

Advokat Dragsten mener det er i strid med loven å inngå en avtale så lenge etter konkurransen, og uten at det er inngitt noe bud.

Rødt-politiker Tømmervåg påpeker at rådmannen har vært med på hele prosessen og kjente innholdet i avtalene, og sier:

- Det må kunne forventes av en rådmann at han kjenner lovverket på et så grunnleggende punkt som dette.

Ingebrigtsen avviser kritikken, og skriver til Dagbladet at det ikke er «noe bevis om at straffbare forhold har funnet eller vil finne sted».

Han viser til at Bolgneset-selskapene er opprettet av bystyret, og skriver:

- Bystyrets selskap leverer så administrasjonen en avtale gjennomgått av flere advokater for politisk behandling. Rådmannen har da liten grunn til å betvile avtalens substans og lovlighet. Om et samlet Bystyre ønsker at administrasjonen, ved rådmannen, skal kontrollere og stå inne for selskapets aktiviteter, må slik plikt og rettighet delegeres.

I PAUSEN: Rolf-Henning Blaasvær, daglig leder i de to kommunale selskapene Havparken Eiendom og Havparken Utvikling, under generalforsamlingen i juni. Dagbladets journalist Siri Gedde-Dahl forsøkte å snakke med ham i pausen, men han vil bare svare på spørsmål skriftlig Reporter: Siri Gedde-Dahl / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Gir fra seg trumfkort

Tømmervåg reagerer også på innholdet i Overordnet avtale, der det fortsatt skal forhandles om betalingen.

Kommunen har ikke gjort noen beregning av hvor mye steinen eller deler av næringstomta som skal gis som betaling, er verdt. Det viktige for kommunen er å sitte igjen med arbeidsplasser, har både rådmannen og styreleder Berit Tønnesen uttrykt.

- Det reagerer jeg kraftig på. Kommunen gir fra seg alt av trumfkort på forhånd. De har ingenting å slå i bordet med. Makten vil i ettertid ligge hos dem som skal ta ut steinen med denne avtalen, sier Tømmervåg.

Styreleder Tønnesen avviser kritikken.

- Det er ikke gitt slike begrensende føringer for forhandlinger som skal gjennomføres med entreprenør. Det er Rådmann med sin stab, sammen med styret, som skal forberede og gjennomføre forhandlingene. Her vil kommunens interesser vil bli ivaretatt, skriver hun.

Vil kontrollere

Stig Anders Ohrvik er gruppeleder av partiet Nordmørslista, medlem i formannskapet, og også nylig innvalgt som medlem i styret i Havparken Utvikling og Havparken Eiendom. Nordmørslista gikk til valg på å kjempe mot Bolgneset-utbyggingen.

- Mye av det Dagbladet skriver om, er informasjon vi hele tida har etterspurt. Det er veldig bra at det nå kommer fram. Jeg tror dette kunne gjort at vi hadde fått andre resultater i den politiske behandlingen.

MOTSTANDER AV UTBYGGING: Stig Anders Ohrvik er gruppeleder av partiet Nordmørslista. Foto: Privat
MOTSTANDER AV UTBYGGING: Stig Anders Ohrvik er gruppeleder av partiet Nordmørslista. Foto: Privat Vis mer

Ohrvik viser til reguleringsplanen for Bolgneset som ble vedtatt i mars i fjor. Han vil nå be om at kontrollutvalget i kommunen går gjennom saken på nytt.

- Sjokkerende

Viggo Jordahl, nestleder i Kristiansund SV og vara i Kristiansund bystyre, omtaler det som kommer fram i saken som «sjokkerende».

- Dette er tidenes «kokkelimonke». Et heleid kommunalt selskap må forholde seg til lov om offentlige anskaffelser og offentlighetsloven. Det kan se ut som om disse lovene er brutt, sier Jordahl.

Jordahl sier han ikke visste at daglig leder Rolf-Henning Blaasvær tidligere har vært forretningspartner med de to entreprenørene som fikk anbudet. Noe som altså har vært kjent for styret.

- Jeg synes det er svært betenkelig, sier han.

Jordahl er også kritisk til Overordnet avtale, der entreprenørene kan trekke seg når som helst, og understreker:

- Det er overhodet ikke en balansert avtale. Her kan kommunen komme i en voldsom skvis. Man har brukt 30 millioner kroner så langt, og vet ikke om dem som skal bygge ut tomta, kommer til å gjøre det.

Jordahl mener den overordnede avtalen burde vært behandlet i bystyret, ikke bare i formannskapet.

KRITISK: Viggo Jordahl, nestleder i Kristiansund SV. Foto: Privat
KRITISK: Viggo Jordahl, nestleder i Kristiansund SV. Foto: Privat Vis mer

Alle fakta må ifølge Jordahl nå på bordet – også dokumenter som har vært unntatt offentlighet. Styreleder Tønnesen viser til at dokumentene er forelagt medlemmene i Kontrollutvalget.

Varaordfører i Kristiansund, Berit Marie Frey (Sp) mener på sin side at Dagbladet ikke har avslørt noe nytt. Frey. Hun satt i styret i Bolgneset Utvikling og Bolgneset Eiendom fram til i fjor, sier styret har gjort alt i tråd med loven.

Entreprenør Albert Hæhre viser til samarbeidspartner Roy Holth for kommentarer. Holth ønsker ikke å kommentere hvorvidt loven om offentlige anskaffelser er brutt, og ber om at spørsmål rettes til oppdragsgiver.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer