Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grottedramaet i Thailand:

Kan være rammet av «grottesyken»

Nå som alle guttene er ute, gjenstår det viktig arbeid med å undersøke deres helsetilstand.

I GROTTA: Tolv gutter fra alderen 11 til 16 år og treneren deres har i elleve dager sittet i grotta i Thailand. Onsdag fikk de varmetepper og dykkermasker Video: Thai Navy Seal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I over to uker satt et fotballag på tolv unge gutter og deres trener innesperret i en grotte i Tham Luang i Thailand. På tredje redningsforsøk tirsdag, klarte grottedykkere endelig å redde alle de involverte. Nå frykter legene for guttenes helsetilstand.

Alle de 13 involverte ble sendt direkte til sykehus etter de ble reddet. Der sitter de isolert inntil videre, atskilt fra familien med en glassplate av hensyn til smittefare.

I går meldte thailandske helsemyndigheter at de frykter at to av guttene kan ha fått lungeinfeksjon. Nå melder CNN at legene frykter at guttene - som alle er mellom 11 og 16 år - kan være rammet av «grottesyken».

- Utsatt for smitte

CNNs helsekorrespondent, Sanjay Gupta, forteller at grunnen til at guttene nå er under isolasjon, er at når kroppen ikke får naturlig sollys på så lang tid, forandrer den seg. En vanlig konsekvens av det, er at immunsystemet svekkes.

- De er mer utsatt for smitte, og det er derfor de ikke får lov til å komme i fysisk kontakt med foreldrene sine - fordi alt er en potensiell trussel, forklarer Gupta.

Han sier også at legene sannsynligvis vil undersøke om guttene er rammet av lungeinfeksjoner, som for eksempel «grottesyken». Det kan man pådra seg ved å puste inn partikler fra fugle- eller flaggermusekskrementer. Grupta forteller også at det er en mulighet for at de kan ha pådratt seg soppinfeksjon av oppholdet.

Treneren mottar støtte

Guttene gikk inn i grotta i forbindelse med feiringen av en fødselsdag. Det er en kjent sak at det er fare for flom i grotter på denne tida av året, derfor har guttenes trener, Ekkapol Ake Chantawong (25), blitt gjenstand for kritikk.

I løpet av den dramatiske prosessen med å finne, og redde fotballaget ut av grotta, har flere uttrykt frykt for at treneren skulle oppleve kritikk da han kom ut - men nå ser det ut til at det er det motsatte som skjer.

CNN har vært i kontakt med slektningen Thamma Kantawong, personer på den lokale baren og flere i det lokale fotballmiljøet, og alle støtter treneren i den sårbare perioden.

- Han er en veldig god person, elsker unger og tar vare på dem. Han er veldig flink, og melder seg alltid frivillig for å hjelpe andre, sier Kantawong til den amerikanske tv-kanalen.

Fotballtreneren Pannawit Jongkham støtter også sin kollega.

- Når han kommer tilbake vil alt være tilbake til normalen. Vi kommer til å støtte ham, og ingenting vil forandre seg, sier han.

Trenger omsorg

I et intervju med Dagbladet søndag, fortalte norske krisepsykologer at guttene kan ha mer enn bare fysiske skader.

Det aller viktigste i første omgang er at de blir gjenforent med sine foreldre, sa Atle Dyregrov ved Senter for krisepsykologi til Dagbladet.

- Det andre er at de har vært sansedeprivert. De har fått lite inntrykk både når det gjelder hørsel, lukt og syn, så de må få en rolig tilpasning til livet utenfor og skjermes fra media når de kommer ut, fortalte han.

Tror de klarer seg

Dyregrov fortalte at det kan være fare for at guttene opplever posttraumatisk stress etter hendelsen, men forteller at det kan gå bra om de har et godt omsorgsmiljø rundt seg.

Ola Didrik Saugstad, leder for Pediatrisk forskningsinstitutt ved Universitetet i Oslo, tror også guttene vil komme seg raskt.

- Jeg vil tro de kan komme seg raskt tilbake rent fysisk. Barn tåler mye. De er i sin beste alder på den måten, sa han.

Guttene som ble reddet ut først, er alle i stand til å spise et normalt måltid nå, opplyste helsemyndighetene i går. De vil bli værende på sykehus i minst seks dager til.

TEST: Elon Mussk tester en ubåt i barnestørrelse, i håp om at den kan være til hjelp i grotta i Thailand. Video: Elon Musk / CNN Vis mer