OLJEPENGEBRUK: Nye anslag av verdien av oljefondet, samt lavere vekst i økonomien kan gi rom for bruk av mer oljepenger, mener leder av finanskomiteen, Krf's Hans Olav Syversen.  Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
OLJEPENGEBRUK: Nye anslag av verdien av oljefondet, samt lavere vekst i økonomien kan gi rom for bruk av mer oljepenger, mener leder av finanskomiteen, Krf's Hans Olav Syversen. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/DagbladetVis mer

- Kan være rom for å bruke mer penger

KrF spent på Frp/Høyre-regjeringens budsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdien av oljefondet har økt siden den rødgrønne regjeringen la fram sitt statsbudsjett. Ifølge Dagens Næringsliv vil finansminister Siv Jensen (Frp) plusse på statsbudsjettet med noen milliarder kroner samtidig som hun i prosent kan holde seg under den avgåtte regjeringens forslag til oljepengebruk.

Rom for mer Ifølge DN var konklusjonen etter budsjettforhandlingene før helga at regjeringen vil bruke prosentmessig mindre oljepenger enn de rødgrønne.

Likevel gir den økte verdien av oljefondet rom for å bruke mer penger i statsbudsjettet.
- Jeg anser det ikke for usannsynlig at vi kan få nye faglig begrunnede anslag. Så blir det spennende å se om det betyr at man senker oljepengebruken ytterligere eller fører mer penger inn i budsjettet, sier lederen i Stortingets finanskomite, Hans Olav Syversen (KrF).

Høringer I dag starter finanskomiteen høringer med en rekke organisasjoner og instanser med utgangspunkt i den avgåtte regjeringens statsbudsjett. Komiteen vil i dag få råd og anbefalinger fra sjeføkonomer i bl. a. NHO, LO og YS.

Avmatning i norsk økonomi - Det er handlingsrom for å bruke mer oljepenger, men det avgjørende er hva norsk økonomi tåler. Handlingsregelen alene er ikke tilstrekkelig parameter. Men vi ser nå tendenser til avmatning i norsk økonomi som kan gi grunlag for å bruke noe mer oljepenger, sier Syversen.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sweedbank First Securities sier til Dagsavisen at regjeringen uten problemer kan øke oljepengebruken med tre ti fem milliarder uten å ramme langsiktigheten i økonomien.

Skatteklasse to Hans Olav Syversen forventer spor av samarbeidsavtalen med KrF og Venstre når regjeringen fredag legger fram sin tilleggsproposisjon.
Syversen reagerte sterkt på de rødgrønnes fjerning av skatteklasse to for ektepar, og forventer at Høyre/Frp-regjeringen reverserer denne endringen.
Skatteskjerpelsen for omlag 141 000 familier innenbærer en milliard til statskassa, men blir trolig opphevet av Erna og Siv.

Fjerner arveavgiften? Regjeringspartiene har lovet å fjerne både arveavgiften og formuesskatten. De rødgrønne økte bunnfradraget i formuesskatten og økte fribeløpet i arveavgiften, men det er ventet at den nye regjeringen vil ta langt større jafs.

Lærere og klima Venstre forventet mer til lærere og forskning enn det som lå i det rødgrønne budsjettet. Partiet vil også ha mer penger til tiltak for fattige barn. Begge sentrumspartiene forventer at klimaforliket oppfylles, gjennom både mer penger til kollektivtransport og vridning til grønne avgifter.

Kamp om kommunekroner og bistand Den store x-faktoren er hvor den blåblå regjeringen vil kutte i forhold til det rødgrønne budsjettet. KrF vil slåss for å beholde en prosent av bruttonasjonalinntekten til bistand, og vil motsette seg store kutt i kommuneøkonomi og landbruk.

De rødgrønnes satsing på to barnehageopptak i året kan ryke. 11 måneders studiestøtte til studentene kan også være i fare.