Russlands invasjon av Ukraina:

Kan være Russlands neste skritt

Den russiske retorikken kan bli tøffere og reaksjonen kraftigere når Sverige og Finland søker Nato-medlemskap. Russlands neste skritt kan finne sted her.

SVAR: Russland kan svare på Sveriges og Finlands Nato-inntog på flere vis. Én av mulighetene er å ruste opp her, men norsk ekspert er usikker på om det vil få noen stor betydning. Foto: NTB
SVAR: Russland kan svare på Sveriges og Finlands Nato-inntog på flere vis. Én av mulighetene er å ruste opp her, men norsk ekspert er usikker på om det vil få noen stor betydning. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Inntil 1945 het regionen Øst-Preussen og var en del av Tyskland. Nå heter regionen Kaliningrad og tilhører Russland.

Eksklaven ligger klemt mellom Litauen og Polen langs Østersjøen.

Da den russiske tsaren Peter den store grunnla St. Petersburg i 1703, skulle den nye hovedstaden være Russlands vindu mot Vesten. Da Sovjetunionen tok kontroll over Kaliningrad, ble eksklaven et tungt militarisert kikkhull mot Europa - og ikke minst - Nato.

Nå kan den russiske regionen bli scene for Russlands neste trekk i den bitre konflikten med Nato.

Russland raser

Det er ventet at både Sverige og Finland vil søke Nato-medlemskap allerede neste uke.

Landene har i flere generasjoner vært nøytrale, men Russlands brutale invasjon av Ukraina har drevet den svenske statsministeren Magdalena Andersson og den finske statsministeren Sanna Marin inn i armene til den kollektive forsvarsalliansen.

Russland reagerer kraftig på at de snart, sannsynligvis, vil dele ytterligere 1340 kilometer med grense til nok et Nato-land, og at Østersjøen nå får en ny flanke med Nato-medlemmer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer