- Kan være slutten Wagner

Kreml har kuttet pengestrømmen til Wagner, ifølge ny etterretning. Det kan bety kroken på døra for leiesoldatgruppa, mener norsk militærekspert.

- KAN VÆRE OVER: Russiske myndigheter har trolig slutttet å betale Wagner-gruppa. Det kan tvinge leiesoldatgruppa til å gjøre endringer, eller legge ned, forteller Arne Bård Dalhaug. Foto: Prigozhin Press Service / SIPA / Shutterstock / NTB
- KAN VÆRE OVER: Russiske myndigheter har trolig slutttet å betale Wagner-gruppa. Det kan tvinge leiesoldatgruppa til å gjøre endringer, eller legge ned, forteller Arne Bård Dalhaug. Foto: Prigozhin Press Service / SIPA / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En hel verden virket å holde pusten da Jevgenij Prigozjin beordret leiesoldatene sine til å marsjere mot Moskva 24. juni.

Mytteriet skulle vise seg kortlivet, men Wagner-sjefens opprør var utvilsomt en av de mest direkte og største utfordringene Vladimir Putins regime har opplevd.

Frammarsjen mot den russiske hovedstaden stanset like brått som den startet, etter at leiesoldatgruppa angivelig skal ha avtalt å flytte til Belarus, i bytte mot å ikke bli straffet av den russiske staten.

Siden den gang har det vært uklart hvem som nå kontrollerer Wagner, og gruppas framtid har vært svært usikker.

Nå kan gruppen ha mistet sin økonomiske støtte fra Kreml, ifølge etterretning fra det britiske forsvarsdepartementet.

Det kan markere begynnelsen på slutten for leiesoldatgruppa, mener Arne Bård Dalhaug.

- Det kan tenkes at dette er slutten på Wagner-gruppa slik vi kjenner dem. Men det betyr ikke at det nødvendigvis vil være slutten på aktiviteten de driver med, forteller han til Dagbladet.

FORSVARSEKSPERT: Pensjonerte generalløytnant Arne Bård Dalhaug. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSVARSEKSPERT: Pensjonerte generalløytnant Arne Bård Dalhaug. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Mister sine beste styrker

Til syvende og sist bryr Wagner-soldatene seg om en ting: Penger. Og hvis de ikke lenger får betalt vil leiesoldatgruppa trolig kollapse, ifølge den pensjonerte generalløytnanten.

- Hvis Putin ønsker å avvikle Wagner-gruppa og underminere Prigozjins maktbase, så kan det være så enkelt som å bare slutte å betale dem. Da vil det ikke være noen grunn for dem å være i Russland.

MISTER SINE BESTE SOLDATER: Putin kan miste sine mest effektive kampstyrker i Ukraina, forteller Tormod Heier. Foto: Sputnik / Mikhail Klimentyev / Kremlin via REUTERS / NTB
MISTER SINE BESTE SOLDATER: Putin kan miste sine mest effektive kampstyrker i Ukraina, forteller Tormod Heier. Foto: Sputnik / Mikhail Klimentyev / Kremlin via REUTERS / NTB Vis mer

Dette kan bety at gruppas krigføring i Ukraina også kan være over for godt, mener Russland-ekspert Tormod Heier ved Forsvarets høyskole.

- Det er mulig at Wagner ikke vil returnere til Ukraina, hvis de ikke får betalt. Da vil Russland miste en av sine mest effektive kampstyrker. Det vil være en ulempe å integrere Wagner-soldatene inn i de regulære styrkene, fordi da vil de bli underlagt et svært dysfunksjonelt russisk kommandosystem, og dermed miste uavhengigheten som har gjort dem så effektive.

Han mener Kreml trolig fremdeles er uenige om gruppas framtid.

- Dette er nok et uttrykk for et dypere problem i Kreml og viser at det kan være en viss uenighet mellom Putin og Sjoigu. Hvis Sjoigu hadde fått større kontroll over Wagner ville posisjonen hans blitt styrket, mens Putin ønsker å beholde gruppen slik den er, men med en mer lojal leder enn Prigozjin.

Det er mulig at Russland vil forsøke å skape nye leiesoldat-grupper, og deretter rekruttere så mange tidligere Wagner-soldater som mulig, forklarer Heier til Dagbladet.

RUSSLAND-EKSPERT: Forskningsleder ved Stabsskolen Tormod Heier. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
RUSSLAND-EKSPERT: Forskningsleder ved Stabsskolen Tormod Heier. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Vil returnere til Afrika

Før invasjonen av Ukraina var nok Wagner-gruppa ukjent for de fleste, men Prigozjins leiesoldater har lenge kriget for en rekke diktatorer og autoritære regimer på tvers av flere kontinenter.

Dette har gjort den russiske oligarken og hans undersåtter styrtrike, forteller Dalhaug.

- I gamle dager var gruppe selvfinansiert, og tjente store summer fra sine operasjoner i Afrika og Midtøsten. Dette gjorde Prigozjin og de andre lederne i Wagner veldig rike.

Men etter Russlands invasjon har gruppas fokus primært vært rettet mot nabolandet.

- Etter Wagner startet å krige i Ukraina, og avviklet nesten alle oppdragene i Afrika, så har de ikke hatt andre inntektskilder enn den russiske staten, sier Dalhaug.

Nå kan gruppa bli tvunget til å vende tilbake til kontinentet, forteller han.

- De vil trolig forsøke å returnere til kontinentet, nå som russerne har sluttet å betale dem. Under toppmøtet mellom Russland og flere afrikanske land for et par uker siden opptrådte Prigozjin som om han var Russlands mann i Afrika, så det ville vært en logisk vei for dem å gå.

ETTERTRAKTET: Wagner-gruppa har kriget i Afrika i mange år, og deres brutale metoder er svært ettertraktet. Dette bildet, tatt av den franske hæren, viser russiske leiesoldater i Mali. Foto: French Army via AP / NTB
ETTERTRAKTET: Wagner-gruppa har kriget i Afrika i mange år, og deres brutale metoder er svært ettertraktet. Dette bildet, tatt av den franske hæren, viser russiske leiesoldater i Mali. Foto: French Army via AP / NTB Vis mer

- Ettertraktet

Der vil gruppa trolig finne mer enn nok arbeid, gruppas brutale metoder er nemlig svært ettertraktet, ifølge Dalhaug.

- Det vil nok ikke være veldig vanskelig for Wagner å starte opp igjen i Afrika, og flere av de afrikanske lederne har etterspurt tjenestene deres.

- Det er også mulig at enkeltsoldater og mindre grupper vil slutte seg til andre private militære grupper i Afrika, for Wagner er ikke de eneste. Dette er soldater og ledere med mye krigserfaring, så de vil lett få seg en ny jobb.

Men Kreml kan forsøke å ta over gruppas krigføring i Afrika, på samme måte som de tok over for Wagner i Bakhmut, forteller Heier.

- Det går også rykter om at forsvarsminister Sjoigu ønsker større kontroll over Wagners operasjoner i Afrika, noe som vil bety at store deler av gruppas inntekter vil forsvinne.

Disse inntektene har også kommet i form av tilgang til verdifulle naturressurser, blant annet ved å gi dem løyver til gruvedrift, forklarer Russland-eksperten.

UTFORDRER: Den russiske presidenten ser på Wagner-sjefen som en utfordrer, forteller Russland-eksperten. Foto: REUTERS / Alexander Ermochenko / NTB
UTFORDRER: Den russiske presidenten ser på Wagner-sjefen som en utfordrer, forteller Russland-eksperten. Foto: REUTERS / Alexander Ermochenko / NTB Vis mer

- Svært mektige

Etter flere år med krigføring har gruppa blitt en mektig entitet, sier Heier.

- Wagner har også bygd seg opp mye makt, autoritet og anerkjennelse gjennom krigføringen sin. Dette har fått Putin til å se på Prigozjin som en potensiell utfordrer, forteller han.

Men, med mindre Kreml kapper hodet av slangen, vil kroppen trolig ikke dø, mener Heier.

- Jeg tror ikke dette vil være slutten på Wagner, så lenge Prigozjin fremdeles er til stede. Han var tydelig til stede under toppmøtet i St. Petersburg, og møtte flere afrikanske ledere. Så han har tydeligvis ikke blitt kneblet av Putin.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer