Høie om gjenåpning:

Kan være snakk om dager

Det ligger an til full gjenåpning i løpet av september. Helseminister Bent Høie (H) ønsker ikke å peke på en eksakt gjenåpningsdato, men framholder at de nærmeste dagene og ukene blir avgjørende.

GJENÅPNINGEN: Helse- og omsorgsminister Bent Høie vil ikke komme med noen eksakt dato for gjenåpningen. Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 69.14% Første dose: 78.12%

Norge står ikke langt unna en normal hverdag med økt beredskap, ifølge helseminister Bent Høie (H). Situasjonen tillater ennå ikke en normalisering, men fra og med 27. september blir kravene til kommunenes coronaoppfølging i den såkalte TISK-strategien redusert.

Helseministeren ønsker imidlertid ikke å komme med en eksakt dato for gjenåpning.

Positiv utvikling

- Vi mener at vi kan komme dit at vi går over til en normal hverdag med beredskap i løpet av september, så det er de nærmeste dagene og ukene som vil avgjøre. Men vi er inne i en positiv utvikling, så sånn det ser ut nå trenger det ikke å være veldig lenge til, sier Høie til Dagbladet.

- Det kan bare være snakk om dager før vi går dit?

- Dager er jo veldig kort, men det kan være kort tid før vi er der, sier han.

Høie framholder at vi først og fremst vil merke endringer i tiltak innenlands, og peker på at det fortsatt er mange land som er hardt rammet av pandemien.

- Man bør tenke seg om når man skal ut og reise, men dersom man er fullvaksinert og skal reise til Europa, er dette ganske enkelt i dag. Man må være klar over at man kan komme til land som fortsatt har strengere regler innenlands enn det man vil ha i Norge. Vil vi beholde en del innreiseregler for de som kommer til landet, blant annet for karantene og testing for å redusere risiko for importsmitte, sier Høie.

- KANSKJE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror den fjerde smittebølgen kan gå mot veise ende.. Likevel bekymrer uvaksinerte innlagte. Video: Regjeringen Vis mer

Opprettholde beredskap

Statlige og kommunale myndigheter må fortsette å overvåke sykdomsbyrden i samfunnet, og følge med på smitte, sykdom og sykehusinnleggelser som følge av corona, influensa og andre luftveisinfeksjoner.

- Når vi går over til en normal hverdag, må statlige og kommunale myndigheter opprettholde dagens beredskapsnivå i første omgang ut året. De må være forberedt på at dette nivået må forlenges over vinteren 2022, sier han.

Helseministeren framholder at det fortsatt kommer til å være smitte, sykdom, innleggelser og dødsfall i samfunnet etter gjenåpning.

Torsdag ble det registrert 982 coronasmittede i Norge. De siste sju dagene er det i snitt registrert 1012 smittede per dag, og trenden er synkende. 97 coronapasienter var innlagt på sykehus.

TETT: Valgvakene og journalister har fått mye kritikk for å stått for tett på valgdagen. Kultursektoren mener de lider unødvendig under strenge restriksjoner. Nå svarer helse- og omsorgsminister Bent Høie. Video: Christian Fjermeros. Foto:Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Nedjustert testregime

Et nedjustert testregime blir innført 27. september.

- Stadig flere er fullvaksinert og smitten ser ut til å flate ut. Det vil likevel være behov for noe testing, isolering, smittesporing og karantene en stund til, sier Høie.

Nedjustert TISK innebærer at færre må gå i karantene og at kommunene i mindre grad skal drive med smittesporing. Regjeringen legger opp til at nedjustert TISK videreføres i en overgangsperiode på om lag fire uker når det etter hvert blir aktuelt å gå over til en normal hverdag med økt beredskap.

Kommunene ventes å kunne dele ut hurtigtester til 10 prosent av befolkningen, og til å gjennomføre tester av 1 prosent selv. Hvis smitten øker, må kommunene i løpet av fem dager kunne øke kapasiteten til å teste 5 prosent i uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer