På vakt: En pakistansk soldat vokter grensen til Afghanistan. Dokumenter offentliggjort av Wikileaks tyder på at Pakistan har tettere bånd til Taliban enn amerikanske myndigheter innrømmer.  Foto: MATIULLAH ACHAKZAI / EPA
På vakt: En pakistansk soldat vokter grensen til Afghanistan. Dokumenter offentliggjort av Wikileaks tyder på at Pakistan har tettere bånd til Taliban enn amerikanske myndigheter innrømmer. Foto: MATIULLAH ACHAKZAI / EPAVis mer

- Kan være styrt lekkasje

Nupi-forsker tror WikiLeaks-lekkasjene kan komme fra sentralt plasserte kilder i Washington.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet:) Afghanistan-ekspert og rådgiver ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) Helge Lurås tror de 92 000 hemmeligestemplede dokumentene om krigen i Afghanistan WikiLeaks har offentliggjort kan komme fra sentralt plasserte kilder i Washington.

- Jeg tror dette kan være en lekkasje fra noen høyt oppe i Washington. Det er selvfølgelig spekulasjoner, men lekkasjen er så omfattende og kommer på et tidspunkt der debatten om strategien i Afghanistan er så intens, at det ikke kan utelukkes at dette er en bevisst lekkasje. Men dette kan også være plassert av en lavere etteretningsoffiser, sier Lurås.

- Vil nedskalere krigen Lurås mener at de som står bak lekkasjen er interessert i å trappe ned den militære tilstedeværelsen i Afghanistan.

- Det som har kommet frem i lekkasjene underbygger posisjonen til de som ønsker en nedskalering av krigen eller gå over til en annen type innsats. Dokumentene tegner et bilde av at krigen er umoralsk. Dette styrker ikke de som vil eskalere krigen. Dette kan tyde på at godt plassert kilde som bruker dette til å styrke sin policy, tror Lurås.

Dokumentene skaper et inntrykk av at pakistanske myndigheter har et tettere forhold til Taliban enn hva som tidligere har vært kjent. Lurås tror derfor lekkasjen kan komme fra personer eller miljøer som ønsker et mindre tett forhold til Pakistan.

- Dette oppfattes som et angrep på Pakistan. Det finnes de som ønsker at USA heller skal ha et strategisk partnerskap med India, understreker Lurås.

- Uansvarlig Amerikanske myndigheter kaller lekkasjen uansvarlig. Nasjonal sikkerhetsrådiger i Obama-administrasjonen general James Jones sier i en pressemelding at offentliggjøringen av gradert informasjon kan sette livene til amerikanere og deres allierte i fare.

Det norske forsvaret mener Natos motstandere i Afghanistan kan få større innsikt i hvordan norske soldater operer i Afghanistan som følge av rapporten.

- Vår motstander i Afghanistan kan få et større og bedre innsikt i verste fall om hvordan man opererer i Afghanistan av at såpass mye blir publisert. Vi ønsker aldri å gå ut med mer enn vi må, sier talsperson for forsvarssjefen, major Christian Øverli, til Dagbladet.

Lurås mener lekkasjen ikke vil få noen direkte betydning for sikkerheten til de norske styrkene.

- Jeg tror ikke at dette har noe direkte å si for sikkerheten til de norske styrkene. Hvis dette får medieoppmerksomhet i Afghanistan, noe det sikkert gjør, vil det indirekte styrke Taliban, sier Lurås.

Drepte sivil afghaner I de hemmeligstemplede dokumentene kommer det fram at Taliban bruker bakke-til-luft-raketter mot de utenlandske styrkene.

- Taliban virker å ha bedre tilgang på varmesøkende raketter enn hva Nato tidligere har innrømmet. Det betyr at Taliban har støtte fra statlige aktører eller gode kontakter i det internasjonale våpenmarkedet, mener Lurås.

Det har kommet fram av de lekkede dokumentene at en norsk soldat skal ha drept en sivil afghaner 29. november i fjor. Den norske soldaten skal ha trodd at en lommelykt afghaneren holdt var et våpen. Lurås er ikke overrasket over at Forsvaret ikke har informert om episoden tidligere.

- Dette er åpenbart en propagandakrig. Målet er å skape et bilde som er mer positivt og optimistisk enn hva som er realiteten. Norske myndigheter har vært langt mindre åpne rundt de militære styrkene i Afghanistan enn amerikanske myndigheter. Norske myndigheter sier bare det de blir presset til å si, slår Lurås fast.