Forbudet mot mannsnavn på gater:

- Kan være ulovlig

Frps Silje Hjemdal mener Likestillingsombudet har vært påfallende taus om et forbud mot mannlige gatenavn i hjembyen Bergen. Hun krever også svar fra likestillingsminister Abid Raja.

KREVER HANDLING: Frps Silje Hjemdal mener Likestilingsombudet har vært påfølgende fraværende i debatten om forbud mot gater oppkalt etter menn i Bergen. Foto: Bjørn Inge Bergestuen (Fremskrittspartiet).
KREVER HANDLING: Frps Silje Hjemdal mener Likestilingsombudet har vært påfølgende fraværende i debatten om forbud mot gater oppkalt etter menn i Bergen. Foto: Bjørn Inge Bergestuen (Fremskrittspartiet). Vis mer
Publisert

Onsdag ble det kjent at byrådet i Bergen forbyr nye gatenavn oppkalt etter menn. Forbudet gjelder også plasser og kommunale anlegg.

Grepet har fått navn Prosjekt kvinnenavn.

Diskriminering av menn

Frp-nestleder Sylvi Listhaug omtalte til Dagbladet vedtaket som «galskap».

Listhaugs partikollega Silje Hjemdal, stortingsrepresentant og selv bergenser, etterlyser nå en bredere debatt av forslaget. Hun mener saken ser ut som åpenbar diskriminering av menn.

- Hva om vi snur dette på hodet og snakker om at en person ikke skal få en jobb fordi hun er kvinne. Det skjønner alle at er galt. Dette vedtaket fra byrådet i Bergen kan faktisk være ulovlig, tordner Hjemdal.

Det er særlig en person hun savner i den offentlige debatten: Likestillingsombud Hanne Inger Bjurstrøm.

- Likestillingsombudet har vært påfallende fraværende i denne saken. Saken ryster offentligheten i Norge, men Bjurstrøm har vært taus.

- Ikke negativ vikrkning for menn

Hjemdal får nå viljen sin når Likestillings- og diskrimineringsombudet svarer Dagbladet på Hjemdals utfordring.

- Det vil være vanskelig å slå fast at en slik praksis vil ha en konkret negativ virkning for menn, og dermed rammes av loven. En kan også argumentere for at å ta hensyn til kjønnsfordeling når man velger gatenavn inngår i offentlige myndigheters plikt til å fremme likestilling, som er slått fast i likestillings- og diskrimineringsloven, sier Bjurstrøm.

STRIDENS KJERNE: Striden står her: I Bergens gater og smug. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
STRIDENS KJERNE: Striden står her: I Bergens gater og smug. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Hun peker likevel på at Hjemdal kan ta saken videre hvis hun mener forbudet er ulovlig.

- Om noen ønsker en rettslig vurdering av saken, kan den klages inn for Diskrimineringsnemnda.

Prosjekt kvinnenavn er en såkalt byrådssak, og det er derfor ikke nødvendig at bystyret i Bergen stiller seg bak forbudet. Saken blir vedtatt av byrådet førstkommende torsdag.

VANSKELIG Å SLÅ FAST: Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Inger Bjurstrøm er ikke sikker på at forbudet mot nye gater med mannsnavn er negativt for menn. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VANSKELIG Å SLÅ FAST: Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Inger Bjurstrøm er ikke sikker på at forbudet mot nye gater med mannsnavn er negativt for menn. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Snudde om unntak

- Dette er kjempeviktig. I dag er det enorm skjevhet i bybildet, jeg har talt meg fram til at omkring 9 av 10 av gatene som er oppkalt etter historiske personer er oppkalt etter menn, sa byråd for kultur, mangfold og likestilling Katrine Nødtvedt (MDG) til Dagbladet onsdag.

Da Dagbladet spurte om ikke menn som gjør noe svært betydningsfullt skal kunne æres med gatenavn, svarte hun at de må vente til det er kjønnsbalanse.

- På sikt håper vi at andelen kvinnegatenavn er økt såpass mye at vi igjen kan gi nye menn plass i bybildet, men i dag er skjevheten så stor at vi mener dette trengs for å virkelig ta grep, sa Nødtvedt da.

Siden da har byrådet delvis snudd, og åpner nå for unntak i «helt spesielle tilfeller».

Likestillings- og diskrimineringsombudet peker også på dette i svaret til Hjemdal.

- Vi ser for øvrig at det åpnes for unntak underveis, og at praksisen ikke er absolutt, skriver Bjurstrøm.

Krever svar fra Raja

Som Dagbladet skrev onsdag, har stortingsrepresentanten også sendt skriftlig spørsmål til kultur- og likestillingsminister Abid Raja om forbudet. I brevet til statsråden skriver hun at det «fremstår som en systematisk diskriminering på bakgrunn av kjønn og kan tenkes å være direkte ulovlig». Spørsmålet lyder slik:

Synes statsråden det er god likestillingspolitikk å systematisk diskriminere menn på denne måten?

Hjemdal venter svar fra Raja onsdag eller torsdag neste uke, og vil vurdere å ta ytterligere steg utfra svaret han gir.

- Hvis han mener dette er greit kan det blir aktuelt å klage saken inn til Diskrimineringsnemnda eller forfølge saken på andre måter, sier Hjemdal.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer