Stort utbrudd i Kvam:

- Kan være villsmitte

Onsdag ble det bekreftet 15 nye smittetilfeller i Hardanger-kommunen Kvam. Dermed har 38 personer fått påvist viruset den siste uka. Hvordan utbruddet oppsto, er fortsatt ikke kjent.

VILLSMITTE: I Kvam kommune er det et større utbrudd av coronavirus. Hvordan viruset spredte seg i kommunen, er fortsatt ukjent. Foto: Marit Hommedal / NTB
VILLSMITTE: I Kvam kommune er det et større utbrudd av coronavirus. Hvordan viruset spredte seg i kommunen, er fortsatt ukjent. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +518
innlagt218 -3
døde 711 +3
påvist smittet 142 000 000+693.4K
døde 3 030 000 +10.5K
Se mer

- Det er høyt. Men de fleste tilfellene henger sammen med tidligere registrerte. Vi hadde forventa flere smittede, sier ordfører Torgeir Næss til Dagbladet.

Personer i isolasjon, karantene og ventekarantene utgjør nå «med god margin» over 500 personer, sier ordføreren. I kommunen bor det om lang 8500 personer.

- Det begynner å merkes på kommunale tjenester, og en del bedrifter begynner også å merke det på bemanningen, sier Næss.

- Villsmitte

Også tidligere i år var Kvam rammet av et større utbrudd, etter at nabokommunen Ulvik fikk svært mange smittede og utbruddet spredte seg i Hardanger. Kvam klarte den gang å få relativt raskt kontroll, men denne gangen er smittekilden ukjent.

- Forrige gang klarte vi å avklare at smitten kom fra Ulvik, og det var kjent smittevei. Da er det enklere å kartlegge og avgrense kjapt. Når den er ukjent kan det være villsmitte ute i samfunnet, og man får ikke satt folk i karantene fort nok. Da sprer det seg, og utbruddet er vesentlig større allerede, sier ordføreren.

PÅ HØYGIR: Ordfører Torgeir Næss i Kvam kommune sier det jobbes på høygir for å få kontroll på utbruddet. Foto: Marit Hommedal / NTB
PÅ HØYGIR: Ordfører Torgeir Næss i Kvam kommune sier det jobbes på høygir for å få kontroll på utbruddet. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

Næss har imidlertid ikke tro på at det er påskeferien og tilreisende hytteturister som har skylda. Det er heller ikke avdekket noen større sammenkomster i kommunen.

- Så det er et mysterium hvor smitten kommer fra?

- Vi har jo smittelinjene fra de første vi testa, men vi vet ikke akkurat hvor de har blitt smitta, sier Næss.

Strengt

I Kvam er det strammet kraftig inn for å få bukt med smitten. Blant annet er det innført forbud mot arrangementer, skoler og barnehager opererer på rødt nivå, i tillegg til digital undervisning på videregående. Kino og bibliotek er også stengt.

- I tillegg har vil veldig omfattende testaktivitet. Jeg vet ikke hvor mange vi har testa i dag, men vi vil teste ytterligere utover kvelden. I går testet vi 161 personer, og det er jo forholdsvis mye i en kommune med 8500 innbyggere. Vi jobber på høygir, sier Næss.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 068 342 (19.9%)i Norge har fått dose nr 1
300 998 (5.61%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer