Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan våkne opp med Audun Lysbakken som kirkeminister

Høyre advarer KrF mot regjeringssamarbeid med Ap.

ADVARER: Høyres parlamentariske nestleder Nikolai Astrup mener KrFs tillitsvalgte og velgere må tenke på at de vil få SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne med på kjøpet hvis de velger samarbeid med Arbeiderpartiet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ADVARER: Høyres parlamentariske nestleder Nikolai Astrup mener KrFs tillitsvalgte og velgere må tenke på at de vil få SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne med på kjøpet hvis de velger samarbeid med Arbeiderpartiet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet synliggjør i dag en mulig koalisjonsregjering mellom Ap, Sp og KrF. Høyres parlamentariske nestleder, Nikolai Astrup, påpeker at denne konstellasjonen neppe vil få flertall, men være avhengig av SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne.

- Mesteparten av det siste året har ikke Ap, Sp og KrF hatt flertall, så etter målingene å dømme er dette regeringsalternativet ikke det mest realistiske dersom de ikke- sosialistiske partiene mister flertallet. Jonas Gahr Støre vil være avhengig av ett eller flere partier på ytterste venstre fløy.

ADVARER: Nikolai Astrup advarer Knut Arild Hareide (til venstre) mot regjeringssamarbeid med Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum. Foto:Scanpix
ADVARER: Nikolai Astrup advarer Knut Arild Hareide (til venstre) mot regjeringssamarbeid med Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum. Foto:Scanpix Vis mer

Skremmer med Oslo

- En regjering som er avhengig av samarbeid med SV, Rødt og MDG blir en helt annen type regjering enn den Dagbladet har beskrevet, med vesentlig mer radikal politikk. Da er parallellen til Oslo interessant. Der er Raymond Johansen avhengig av disse tre partiene. Resultatet er en ideologisk styrt eldreomsorg der velfungerende sykehjem rekommunaliseres, der eiendomsskatt som ble innført i år, vil øke med 50 prosent neste år, og der miljøpolitikken bygger mest på pisk og i liten grad på gulrot, sier Astrup til Dagbladet.

Hvis Jonas Gahr Støre må samarbeide med SV, Rødt og Miljøpartiet på riksplan, må velgerne være klar over at det blir en mer radikal politikk enn den som står i Aps program, sier Astrup, og advarer:

ADVARER: Høyre advarer mot at SV og Miljøpartiet De Grønne får makt i en regjering ledet av Jonas Gahr Støre.- Velgere må være klar over at de kan gå til sengs med Støre og vokne opp med Rasmus Hansson og Audun Lysbakken, sier Nikolai Astrup. Foto: Scanpix
ADVARER: Høyre advarer mot at SV og Miljøpartiet De Grønne får makt i en regjering ledet av Jonas Gahr Støre.- Velgere må være klar over at de kan gå til sengs med Støre og vokne opp med Rasmus Hansson og Audun Lysbakken, sier Nikolai Astrup. Foto: Scanpix Vis mer

- Vanskelig å svelge

- Man kan få Bjørnar Moxnes som næringsminister, Rasmus Hansson, som ikke vil bygge en eneste vei i Norge, som samferdselsminister og Audun Lysbakken som kirkeminister. Hvis Støre blir avhengig av disse tre partiene, vil summen utgjøre en politikk som for KrFs tillitsvalgte og velgere blir vanskelig å svelge, sier Astrup.

- Velgerne bør være klar over at de kan gå til sengs med Støre, men risikere å våkne opp med Rødt eller MDG. Oslo kommune er et eksempel på hvilke utslag det gir når disse partiene får avgjørende innflytelse, sier Astrup.

I koalisjonsregjeringen Dagbladet har satt sammen, har LO stor innflytelse. LO kan, slik det er lang tradisjon for, kreve å få inn en med LO-bakgrunn i regjeringen. Arbeidsdepartementet er i så fall et aktuelt departement.

- LO bør ikke diktere

Til dette sier Astrup:

- Jeg tror ikke KrF vil sette pris på en arbeidsminister fra LO. Vi skal ha et godt og konstruktivt forhold til LO og andre forbund, men de skal ikke diktere politikken. LO har tre plasser i Aps sentralstyre, så de har allerede stor innflytelse, sier Astrup.

Han råder KrF til å fortsette samarbeidet med Høyre, Frp og Venstre.

- KrF har fått veldig god uttelling i samarbeidet med oss, og de vil fortsatt få det. Det er mange uenighetspunkter mellom Ap og KrF, ikke minst om sentrale verdispørsmål. Jeg tror og håper KrF anerkjenner de resultatene de har fått, og ønsker å fortsette samarbeidet med oss. Men KrF må selvsagt selv vurdere dette.

- Krevende farvann

- KrF må ta høyde for at de kan få Rødt og SV med på kjøpet, og de vil være motpoler til KrF i mange saker, som i synet på private og ideelle aktørers rolle i samfunnet, næringspolitikk, skattepolitikk og ikke minst i en rekke verdispørsmål.

Men hvis Ap har SV og Rødt med på laget, blir det et krevende farvann å navigre i for KrF, sier Astrup.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!