Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

- Kan vare lenger enn vi håper

Helseminister Bent Høie ber nordmenn være forberedt på at den nasjonale dugnaden kan vare lenger enn man håper og tror.

CORONAVIRUS: Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, var en av flere som oppdaterte oss på coronaviruset i Norge, under dagens pressekonferanse. Vis mer

Til helgen vil helsemyndighetene ved Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet gå gjennom og vurdere effekten av tiltakene som ble innført i forrige uke.

Over helga vil Norges befolkning få et svar på om tiltakene vil strammes inn, løses opp eller bli videreført slik de er nå.

Helseminister Bent Høie ber nordmenn om å være forberedt på at den nasjonale dugnaden kan vare en stund framover.

Han anser nemlig sannsynligheten for at tiltakene blir videreført forbi 26. mars, er større enn sannsynligheten for det motsatte.

Dugnaden kan vare lenger

- Neste uke vil det bli offentliggjort hvilke tiltak som vil gjelde til over påsken. Ingenting er endelig bestemt, men jeg har et budskap til den norske befolkningen: Det kan hende dugnaden kommer til å vare lenger enn vi håper og ønsker, sier Høie.

Han innledet sin tale under pressekonferansen til å takke alle som har vært med på den nasjonale dugnaden.

- Alle som har vært med på dugnad i borettslag og idrettslag gleder seg til at jobben er gjort. Vi gleder oss til å se at jobben vi gjør har gitt resultater. Alle i Norge er nå sammen i en dugnad for å begrense smitte og beskytte de sårbare blant oss, sier Høie.

Han legger til:

- Det kan hende vi må jobbe sammen enda en stund. Men det skal komme en dag hvor vi tar av arbeidshanskene og ser at jobben vi har gjort i fellesskap, har gitt resultater.

SYNGER HVER DAG: Oliver og Mary Lou møttes for nesten tredve år siden, og har siden vært uadskillelige. Fram til nå. Reporter: Emilie Rydning. Video: CNN / Dagbladet TV Vis mer

Usikre data

Å skulle ta vurderinger om tiltakene skal strammes inn, løses opp eller videreføres, er krevende i den nåværende situasjonen, forteller avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

- Det er knyttet stor usikkerhet til dataene vi har, også fordi det er mye ved sykdommen som er ukjent. Vi må gjøre best mulige vurderinger utfra kunnskapsgrunnlaget vi har, og det finnes ingen fasitsvar, sier Vold.

Hun forteller at dataene de har endrer seg fra dag til dag. Det er også en stor ukjent i dataene FHI nå opererer med.

- Det bildet vi ser nå, reflekterer i stor grad smittesituasjonen fra før eller rundt da tiltakene ble implementert. Det tar tid fra man blir smittet til man blir syk, fra man blir syk til man blir testet, og fra prøvene blir analysert til resultatene blir rapportert inn til oss, sier Vold.

SKJENKESTANS: - Siste sjanse, sier byrådsleder Raymond Johansen, men han vurderer ikke å stenge Vinmonopolet. Vis mer

Prester blir hindret

På samme pressekonferanse ber justisminister Monica Mæland kommuner rundt omkring i landet om å fjerne sine særregler om karantene og innreise.

- FHI har gått ut med et klart råd om å ikke lage egne innreiseregler eller karanteneregler mellom kommuner og landsdeler, sier Mæland.

Hun understreket at det ikke er fordi hun mener at kommunene har gjort feil.

TALE: Selma Mogstad Leraand, ordfører i Ungdommens bystyre i Trondheim, oppfordrer ungdom til å ta ansvar. Video: Selma Mogstad Leraand. Vis mer

Men, la Mæland seinere til:

- Vi ser at det får negative ringvirkninger, og FHI er tydelige på at lokale tiltak har liten effekt på smittespredning når vi har fått på plass inngripende tiltak for hele befolkningen. For en del bedrifter i næringslivet, er det utfordrende med ulike lokale regler.

Da hun fikk spørsmål fra pressen om hvorfor det er nødvendig for justisministeren å be kommuner trekke reglene, svarer Mæland:

- Vi har hørt om prester som ikke får krysse kommunegrensene for å forrette begravelser, om landbruksarbeidere som ikke får krysse grensene for å utføre sitt arbeid.

93 DØDE: Kistene står tett i tett i byen Bergamo i Nord-Italia. Her får begravelsesbiler militæreskorte for å frakte døde kropper til andre byer for å kremeres. Reporter: Emilie Rydning. Video: NTB / AP / Lorini Vis mer

135 på sykehus

Under pressekonferansen fortalte avdelingsdirektør Line Vold ved FHI at 135 personer nå er innlagt på sykehus.

I alt 33 personer er eller hav vært innlagt på intensivavdelingen.

Det er registrert i alt sju coronadødsfall, og det er gjennomført 43 735 coronatester i Norge.

- Det er en svært høy testaktivitet, sier Vold.

Hele Norges coronakart