Kan velge mellom 20 retter i rommet

Det er noen ganger godt å komme etter. For 40 år siden måtte astronautene spise mat fra tube. Dagens kinesiske helt har mer å velge blant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • - Jeg har det bra

  Kinesisk take out er kjent for å være bra, over hele verden. Nå har de startet bisniss i verdensrommet også. I alle fall kan astronauten, eller taikonauten, som kineserne kaller han, kose seg med mengder av mat.

  A'la carte


  Yang Liwei ble i natt første kineser i rommet, og får behandling deretter. På sin forholdsvis korte tur, 14 runder rundt jordkloden, har han 20 retter å velge mellom.

  Tidligere i dag meldte kinesiske myndigheter stolt at Yang snakker til dem fra rommet. Han forteller at han har det bra, og leste i instruksjonsboka for å få tida til å gå der oppe. De forteller nå at han har sovet tre timer etter lunsj, skriver nyhetsbyrået AP.

  For måltidene er til å bli trøtte av. På menyen står for eksempel sterkt krydrede svinenuggets og stekt ris med kylling kokt med «nøtter, dadler og andre delikatesser».

  - Teikonauten skal kose seg med et stort utvalg kinesisk mat, skriver det statskontrollerte nyhetsbyrået Xinhua stolt i saken med tittelen «Chinese food for Chinese astronauts.» Kina er svært opptatt og stolt av sine lange mattradisjoner.

  - Vi planla menyen på en vitenskapelig måte for å forsikre om at den smakte godt og var næringsrik nok til romreiser, sier Su Shuangning, sjefen for Kinas romprogram.

  Yang skal også drikke kinesiske urter og tonic etter måltidene for å hjelpe fordøyelsen.

  Passé puré


  Det var som vanlig tøffere i gamle dager. Gagarin klør seg kanskje i skjegget og humrer godt hvor enn han nå er om hører dette. Sovjetiske og amerikanske rompioneerer fikk måltidene sine i væskeform eller som en slags puré fra tube. Alle som har sett Kubricks «2001 - en romodyseé» vet hva det var snakk om.

  I dag finnes det nostalgisk rom-iskrem til salgs for noen og en hver. Isen er tørr og sprø og leveres i konvolutt på steder som Smithsonian Institution's National Air and Space Museum. Det er bare som en kuriositet, for sånt spiser de ikke lenger.

  Nå kan astronautene spise omtrent det samme som på jorda. Nettsiden China.com kunne tidligere denne uka til og med melde at maten kommer til å smake bedre enn vestlig mat.

  De små bitene med kjøtt, fisk eller dessert er dekket med et beskyttende lag, for å forhindre griseri i verdensrommet.

  Om spisepinnene er med nevnes ikke i nyhetsrapportene. Romdrakta til Yang koster 12 millioner dollar, og har en rekke lommer og små oppbevaringsrom, så det er ikke umulig de har fått plass til et par chop sticks-

<B>ER SPISEPINNENE MED?</B> Maten er like god som nede på jorda, sier rom-nykommeren Kina.