Kan velte strategien

Dersom norske kommuner ikke kan oppskalere vaksinasjonskapasiteten i slutten av juli, kan regjeringens strategi veltes. FHI-overlege forklarer hvilke utfordringer kommunene står overfor.

PRIORITERER DE UNGE: Statsminister Erna Solberg la fram regjeringens nye strategi for coronavaksine. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert

Onsdag besluttet regjeringen at en stor andel norske kommuner skal avgi vaksinedoser til en liten andel norske kommuner som har blitt særlig hardt rammet av epidemien. Dette for at gjenåpningen av Norge skal skje så raskt og trygt som mulig.

Men endringene forutsetter at kommunene som må avgi doser i juni og begynnelsen av juli, har kapasitet til å oppskalere vaksinasjonskapasiteten betydelig i siste del av juli.

JANSSEN-NEI: FHI-overlege Preben Aavitsland sier at han ikke vil ta Janssen-vaksinen. Vis mer

FHI-overlege spent

Dagbladet spurte overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet om i hvilken grad disse kommunene er i stand til å ruste opp vaksinasjonskapasiteten.

- Det er litt spennende rett og slett. Fram mot juli, og gjennom juli, så skal mange vaksineres ute i kommunene, og da er det viktig at kommunene ruster opp og tar inn folk slik at de får gjennomført dette, sier Aavitsland til Dagbladet.

Aavitsland påpeker at dette blir ekstra utfordrende på grunn av at det skjer midt i fellesferien.

- Da skal kanskje mange av dem som jobber i kommunene på ferie, i tillegg til at kanskje mange av dem som skal vaksineres skal på ferie, og må flytte vaksinasjonsavtalen sin til seinere. Og som om ikke det var nok, så vil man også få utfordringer knyttet til studenter, som kanskje ikke er i hjembyen sin, men i universitetsbyen, og dem må vi også finne en løsning for.

Aavitsland opplyser at de jobber sammen med kommunene for å finne gode løsninger, tips og verktøy i forbindelse med massevaksineringen i sommer.

NY STRATEGI: Direktør i helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, møtte pressen etter at helsemyndighetene la fram ny vaksinestrategi onsdag 12. mai. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

Kapasitet

Onsdag fortalte ordfører Eva Mariann Vinje Aurdal (Ap) i Ålesund kommune til Dagbladet at de må vurdere egen vaksinasjonskapasitet.

- Hvordan vi er rustet til å oppskalere i juli, kan jeg ikke svare på nå. Dette må diskuteres og vurderes sammen med administrasjonen og kriseledelsen, sa Vinje Aurdal.

Seinorrådgiver Elin Røshol hos statsforvalteren i Møre og Romsdal opplyser til Dagbladet at de på oppdrag fra Helsedirektoratet har bedt kommunene i fylket om å vurdere sin egen vaksinasjonskapasitet i perioden juni til september.

- Vi har bedt om tilbakemelding fra kommunene innen 18.mai, og Statsforvalteren vil gi en samlet tilbakemelding til Helsedirektoratet 19.mai. Helsedirektoratet har i denne omgang ikke inkludert opplysninger om konsekvenser av en geografisk omfordeling, og vi forventer derfor ikke at kommunene innen 18. mai kan vurdere egen kapasitet opp mot et slikt scenario, sier Røshol til Dagbladet.

OMFORDELING: Statsminister Erna Solberg møtte pressen 12. mai for å legge fram den nye vaksinestrategien. Den innebærer blant annet en omfordeling. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

Tydelig forutsetning

Dagbladet har spurt en rekke statsforvaltere om vaksinasjonskapasiteten i de aktuelle kommunene som nå skal avgi en større andel av sine doser, men det er bare statsforvalteren i Møre og Romsdal som har svart.

- Noen kommuner melder at det er vanskelig å vurdere om deres kapasitet er tilstrekkelig før de får mer konkret beskjed om volumet på sommerens vaksineleveranser. De imøteser derfor informasjon fra Folkehelseinstituttet om dette, opplyser Røshol.

Statssekretær Salbia Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet understreket onsdag overfor Dagbladet at det er en tydelig forutsetning at skjevfordelingen ikke må føre til en forsinkelse i vaksinasjonstempoet i Norge.

- Dette blir veldig krevende for kommunene som får færre vaksiner i disse syv ukene vi skjevfordeler. De må i løpet av tre uker sette 218 000 forsinkede vaksiner - i tillegg til de vanlige dosene. Dette er sent i juli og i fellesferien. Det medfører en risiko for at vaksinasjonen blir forsinket, forklarte Korkunc.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer