- Kan vi få lov til å trykke her nå? - Nei, absolutt ikke, absolutt ikke

Dagbladet fant inngangsportene til 15 av Jernbaneverkets brannalarmsentraler åpent på Internett.

ÅPNE SYSTEMER: Dagbladet fant de digitale inngansportene til rapporteringsportaler for Jernbaneverkets brannalarmsentraler på Internett. Disse tilhører Jernbaneverkets kraftforsyningsanlegg, spredt langs jernbanenettet. Dette bildet er hentet fra Oslo S, mens de innklippede bildene viser alarmsentralene (øverst) og web-grensesnittet (nederst). Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet / Jernbaneverket
ÅPNE SYSTEMER: Dagbladet fant de digitale inngansportene til rapporteringsportaler for Jernbaneverkets brannalarmsentraler på Internett. Disse tilhører Jernbaneverkets kraftforsyningsanlegg, spredt langs jernbanenettet. Dette bildet er hentet fra Oslo S, mens de innklippede bildene viser alarmsentralene (øverst) og web-grensesnittet (nederst). Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet / Jernbaneverket Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Sånn burde det ikke være. Det er det ingen tvil om, sier teknologidirektør Sverre Kjenne i Jernbaneverket.

Ei uke tidligere hadde Dagbladet vist ham og noen av hans kollegaer 15 usikrede systemer tilhørende Jernbaneverket, som vi hadde funnet helt åpent på Internett.

Disse systemene viste seg å være digitale inngangsporter til brannalarmsentraler i Jernbaneverkets kraftforsyning - spredt langs jernbanenettet. Det finnes et 40-talls slike brannsentraler, som er del av et landsdekkende anlegg.

- Dette skulle ikke ha ligget åpent sånn som det lå, så jeg setter pris på å bli gjort oppmerksom på dette, sier Kjenne.

Kunne hindret informasjon Han mener at Dagbladet ikke kunne ha styrt noe inne på styringspanelene vi har funnet. Det vi imidlertid kunne ha gjort, var å hindre at Jernbaneverket fikk informasjonen fra disse brannsentralene.

- Dere kunne ha «reroutet» IP-adresser, noe som gjør at vi ikke får se status på brannalarmen. Da ville vi oppdaget dette og forfulgt det med én gang, men det ville tatt litt tid, og sånn vil vi jo selvsagt ikke ha det, sier Kjenne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer