Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan vi få se e-posten med Obama-bildet?

Clinton-leiren nekter for at de står bak svertekampanje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et lite, kornete bilde av Barack Obama iført lokal somalisk klesdrakt under et besøk i Kenya er blitt den store nyhetssaken i den amerikanske presidentvalgkampen det siste døgnet.

Clinton-kampanjen bedyrer at de ikke har begynt å ty til skitne knep foran de avgjørende primærvalgene i Texas og Ohio 4.mars.

Likevel er det ingen i Clinton-leiren som virkelig kan gå god for at det ikke var noen av deres medarbeidere som sendte ut e-post med «muslim-bildet» av Obama , slik nettstedet Drudge Report hevdet i går.- Jeg har ingen mulighet til å be 700 mennesker komme og svare på spørsmål om dette. For å si det sånn: Jeg var ikke klar over det, kampanjen har ikke sanksjonert det og jeg visste ingenting om det, sa Clintons pressetalsmann, Howard Wolfson på en pressekonferanse i går.

Etterlyser e-posten

Tidligere på dagen hadde Hillary Clintons valgkampsjef, Maggie Williams, sendt ut en pressemelding som på illustrerende vis ble innledet med ordet «nok!».

I pressemeldingen gikk Williams til motangrep på Obamas valgkampstab, og antydet nærmest at dette var et forsøk fra deres side på å trekke oppmerksomheten bort fra seriøse politiske spørsmål.

- Dette er ikke noe annet enn et åpenbart og gjennomskuelig forsøk på å trekke oppmerksomheten bort fra seriøse utfordringer landet vårt står overfor, og et forsøk på å skape de skillene de hevder å ta avstand ifra. Vi vil ikke la oss distrahere, stod det i pressemeldingen signert Williams.

Men Williams svarte aldri direkte på spørsmålet om det var Clinton-leiren som hadde sendt ut det to år gamle bildet. Det måtte Clintons pressetalsmann Howard Wolfson svare på.

VIS OSS E-POSTEN: Drudge Report hevdet i går at de hadde fått tilsendt e-posten med bildet av Obama iført den somaliske klesdrakten. Kilden var en ikke navngitt Clinton-medarbeider. Men så langt har ingen fått se e-posten. Foto: AFP PHOTO/Nicholas KAMM/SCANPIX
VIS OSS E-POSTEN: Drudge Report hevdet i går at de hadde fått tilsendt e-posten med bildet av Obama iført den somaliske klesdrakten. Kilden var en ikke navngitt Clinton-medarbeider. Men så langt har ingen fått se e-posten. Foto: AFP PHOTO/Nicholas KAMM/SCANPIX Vis mer


- Har du virkelig sett e-posten som kampanjen angivelig skal ha sirkulert? Hvis du gjør det, si ifra. Så langt er det eneste vi vet at Drudge Report snakker om en e-post, men vi har ikke sett den og på dette tidspunktet er det usikkert om den i det hele tatt eksisterer, sa en offensiv Wolfson.

Må kjempe mot muslimryktene

Det er kommet sterke reaksjoner fra Obama og hans tilhengere på det de føler er enda et forsøk på å knytte Obama til en trosretning som potensielt vekker sterke motforestillinger blant en del amerikanere etter 11.september-angrepet.

I et intervju med radiostasjonen WOAI i San Antonio i Texas, sa Obama at han synes det angivelige framstøtet fra motstanderleiren var trist.

- Tanken på at Clinton-kampanjen har forsøkt å sirkulere dette som noe negativt på samme dag som senator Clinton gir en tale om hvordan vi må gjenopprette våre relasjoner til omverdenen er trist.

- Alle vet at enten det er jeg eller senator Clinton eller Bill Clinton som reiser til andre land, så blir du bedt om å ta på deg den tradisjonelle drakten du har fått i gave, sa Obama i radiointervjuet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Obama har tidligere måtte tilbakevise påstander om at han gikk på en madras-skole i Indonesia. Faktum var at han gikk på en offentlig skole.

Og foran primærvalget i sørstaten South Carolina i forrige måned ble han utsatt for en svertekampanje med e-poster, som hevdet Obama var en muslim som forsøkte å skjule sine muslimske røtter og muligens en terrorist i forkledning.

I desember måtte to frivillige Clinton-medarbeidere trekke seg etter å ha sendt ut e-post om at Obama var muslim.

Rykteflommen kommer av at Obama har mellomnavnet Hussein. Obamas kenyanske far, som forlot familien da Obama var to år, var en ikke-praktiserende muslim. Obama selv ble tilknyttet Trinity United Church i Chicago for mer enn 20 år siden.

Jevnt foran vinn eller forsvinn-valg

Foran primærvalgene i Texas og Ohio om en uke er det mye som står på spill - aller mest for Hillary Clintons del.

Med Obamas 11 strake seire, må Clinton stanse Obama-bølgen før den feier henne ut av den amerikanske presidentvalgkampen.

En fersk meningsmåling viser dødt løp mellom de to demokratiske kandidatene. 50 prosent av de demokratiske velgerne som ble spurt i undersøkelsen gjort for CNN sa at de ville stemme på Obama. 46 prosent sa de ville velge Clinton som demokratenes kandidat.

Med en statistisk feilmargin på 3,5 prosent betyr det i realiteten at det er helt åpent i kampen om de 193 delegatene fra Texas.

I Ohio viser en meningsmåling fra Quinnipiac University at Clinton leder med 51 prosents oppslutning. Obama får 40 prosents oppslutning blant de spurte. Til sammenlikning var differansen mellom de to 55-34 for 11 dager siden, skriver nyhetsbyrået AP.

LITE BILDE, STOR SAK: Det er egentlig et lite, ubetydelig bilde, men påstanden om at det er sendt ut av Clinton-leiren før de avgjørende valgene i Texas og Ohio gjør det til en oppsiktsvekkende sak.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media