Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dansk småbarnsfamilie lå sju timer i vannet

- Kan vi ikke bare gi opp og si farvel, mamma? Jeg orker ikke mer

Dansk småbarnsfamilie opplevde marerittet da de rømte til havs under skogbrannen i Hellas.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg rakk å si farvel til mine egne barn flere ganger. Jeg sa at jeg elsket dem, og at vi sees på den andre siden av regnbuen.

Det forteller småbarnsmoren Therese Hultmann Holm Nielsen i et intervju med Ekstrabladet, etter å ha overlevd skogbrannen som herjet i Hellas på tirsdag.

Onsdag 25. juli sitter Therese og hennes tre barn på den danske ambassaden i Aten. På tirsdag kjempet de alle fire for livet, mens de fløt rundt ute på havet, i et forsøk på å unnslippe den enorme skogbrannen på land.

Rømte fra hotellet

Therese hadde tatt med seg de tre små barna på ferie til Hellas. Marcus på elleve, Freja på sju, og Villas på fem, hadde allerede kost seg med is, sol og svømmebasseng i tre uker, da en stor og mørk sky kom seilende inn over hotellet de bodde på.

Artikkelen fortsetter under videoen.

SKOGBRANN: Skogbranner herjer i Hellas og over femti personer er døde nær den greske hovedstaden Aten. Dødstallene stiger. Video: NTB Scanpix Vis mer

Like etterpå ser Therese flammer langs fjellet ved siden av hotellet. Hun løper ned til resepsjonen, men hotelldirektøren tar ikke henvendelsen på alvor, og forklarer henne at brannen ikke kommer til å true hotellet eller deres gjester.

Therese kjenner likevel at vinden blåser i retning av hotellet, og skjønner raskt at brannen kommer til å bevege seg i deres retning. Det tar bare fem minutter før hun tar en avgjørelse, og tar med seg barna ut av hotellet, og ned mot havet foran dem, forteller hun på sin egen Facebook-side.

- Det var allerede for sent. Bygninger og biler ble sprengt, alarmer ulte gjennom lufta, og barna skrek for full hals. Vi gjemte oss bak en klippe nede ved vannet, men skjønte raskt at det kom til å bli for varmt, skriver hun.

Hun og de tre barna, samt en venn av familien og hans to barn, bestemmer seg for å få tak i en liten båt som de skyver ut på vannet. Flere familier i panikk får øye på fluktforsøket, og strømmer til for å få en plass i den lille robåten.

Havnet i vannet

Til slutt blir det så fullt at Therese og de tre ungene havner i vannet, mens de holder fast i kanten til båten ved siden av seg. Det fungerer fint, helt til en stor bølge kommer skyllende over dem, og hun mister taket.

Artikkelen fortsetter under videoen.

PREGET: Tolk Andreas Akratos dro i dag til de brannrammede områdene utenfor Aten for å hjelpe de som er rammet av katastrofen. - Hele landet er i sjokk, sier han til Dagbladet. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Familiens eldste barn, Marcus på elleve, blir skilt fra de andre. Therese ligger igjen med sine to barn som ikke kan svømme, men øyner et håp noen meter bortenfor. Der flyter nemlig veska hennes, hvor hun har en plastpose fylt med popcorn som holder den flytende.

En far og hans 16 år gamle sønn har grepet tak i veska, men Therese er fast bestemt på at hun må få bruke sin egen veske.

- Den eneste muligheten jeg øyner for å redde mine egne barn, er å få tak i den veska. Jeg svømmer opp til dem, og tar tak i veska. Freja kommer seg opp på den slik at hun kan flyte, mens Villas får plass på ryggen min, sier hun til Ekstrabladet.

Den belgiske faren kan ikke svømme, og drukner. Sønnen på 16 ligger igjen i overflaten og skriker etter faren, forteller hun. Deretter skal sønnen ha svømt over til småbarnsfamilien og bedt dem om å fortelle moren hans at han elsket henne.

Ville gi opp

I flere timer ligger den lille familien i havoverflaten og kjemper for å overleve, men Therese merker at kreftene begynner å ta slutt. Villas sovner på skuldrene hennes, og hun er nødt til å ruske ham i håret for at han skal våkne igjen. Til slutt orker ikke Villas mer.

- Han ser på meg og sier «Kan vi ikke bare gi opp og si farvel, mamma? Jeg orker ikke mer», forteller hun til den danske avisa.

Heldigvis var hjelpen rett rundt hjørnet på dette tidspunktet. Før hun hadde hoppet ut av båten og mistet telefonen i vannet, hadde Therese sendt koordinatene sine til venner og familie.

En venn hjemme i Danmark fikk tak i et nærliggende kystvaktskip. Både hun og de to yngste, samt Marcus som hadde forsvunnet fra dem tidligere, ble reddet. Therese benytter nå anledningen til å takke den danske vennen for at familien fremdeles er i live via Facebook.

- Tusen takk for den fantastiske innsatsen, og at du fikk tak i både redningshelikoptre og båter som lette etter oss. Takk for at vi er i live, skriver småbarnsmoren veggen sin.

Over 74 mennesker døde i skogbrannene, og minst 150 personer skal være skadet.