- Kan vi ikke bestemme hvem vi vil leve med lenger?

Les hvordan den nye fireårsregelen vil fungere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): I den nye regjeringserklæringen som den rødgrønne regjeringen vedtok skriver de at de skal «innføre et generelt krav om fire års arbeid og eller utdanning som vilkår for familieetablering».

Men hvordan dette kravet skal fungere i praksis, har foreløpig vært uklart.

- Ikke legitimt
- Spørsmålet er om myndigheten skal nekte folk å gifte seg og leve sammen med hvem de selv ønsker. Det å ønske å få flest mulig i arbeid er legitimt. Jeg vet ikke om det er like legitimt å hindre folk å leve med hvem de vil fordi de ikke er i arbeid, sier Helga Eggebø, som forsker på regulering av familieinnvandring til Norge.

Eggebø, som er stipendiat ved Universitetet i Bergen, mener de nye reglene vil kunne skape store problemer for alle som finner en partner utenfor EØS-området.

- Hvis vi setter det på spissen, så kan det virke som om retten til å gifte seg med hvem man vil er en belønning for å ha vært i arbeid eller i studie. De andre mister denne retten, sier Eggebø.

Slik skal regelen fungere

Overfor Dagbladet forklarer statssekretær Libe Rieber-Mohn (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet hvordan regelen vil fungere i praksis:

- Fireårsregelen vil være uavhengig av alder, men jo yngre du er jo større vil kravet til sammenhengende arbeid eller utdanning være, sier Rieber-Mohn.

HVEM SKAL BESTEMME?: - Spørsmålet er om myndigheten skal nekte folk å gifte seg og leve sammen med hvem de selv ønsker, sier forsker Helga Eggebø. Foto: JØRN H. MOEN
HVEM SKAL BESTEMME?: - Spørsmålet er om myndigheten skal nekte folk å gifte seg og leve sammen med hvem de selv ønsker, sier forsker Helga Eggebø. Foto: JØRN H. MOEN Vis mer

Hvis du er 25 år, må du fra du var mellom 15 og 25 år ha vært i jobb eller utdanning i 4 år, hvis du ikke er dokumentert ufør. Rieber-Mohn forteller at regelen vil gjelde fra 15 -16 årsalderen, altså når man begynner på den videregående utdannelsen.

Det naturlige inntakspunktet er etter obligatorisk grunnskole. Folk står selvfølgelig fritt til å gifte seg når de har nådd ekteskapsalderen, som er 18 år, men man vil ikke ha en ubetinget rett til å hente ektefelle til Norge før man er 19-20 år.

- Ikke store konsekvenser

- Det vil ikke være noe problem for de aller fleste av oss, mener Rieber-Mohn, som forteller at fireårsregelen kun gjelder de som gifter seg med noen utenfor Schengen-området.

Forsker Eggebø er ikke enig i at det vil være få som blir rammet av det nye loven.

- I 2006 var det 4 500 mennesker som fikk opphold på grunnlag av familieetablering, så dette er en ganske stor gruppe. Kravet om fire års arbeid eller utdanning kombinert med kravet til 217 000 årsinntekt vil kunne ramme alle som har mistet jobben, tjener for lite, eller som har vært nødt til å søke midlertidige trygdeytelser, sier Eggebø.

- Mister retten
Forsker Eggebø forteller at den nye utlendingsloven dessuten har stilt som krav til de som søker familiegjenforening at de ikke har fått sosialhjelp de siste årene.

MISTER RETTEN: - Hvis vi setter det på spissen, så kan det virke som retten til å gifte seg med hvem man vil er belønning for å ha vært i arbeid eller i studie. De andre mister denne retten, sier forsker Helga Eggebø. Foto: JØRN H. MOEN
MISTER RETTEN: - Hvis vi setter det på spissen, så kan det virke som retten til å gifte seg med hvem man vil er belønning for å ha vært i arbeid eller i studie. De andre mister denne retten, sier forsker Helga Eggebø. Foto: JØRN H. MOEN Vis mer

- Dermed er det store grupper som mister retten til å få være sammen med hvem de vil, sier forskeren. Det er ikke Rieber-Mohn enig i.

- Ekteskap før man fyller 18 år blir jo ikke godkjent, så dette får ikke store konsekvenser. Det er få som gifter seg med en utenfor EØS- området i så ung alder. Samtidig er det i denne gruppa faren for tvangsekteskap er størst, sier Rieber-Mohn.

Vil redusere henteekteskap
Det kan også virke som regjeringen ønsker å bruke det nye regelverket til å få flere norske statsborgere til å gifte seg med andre norske statsborgere.

- I utvalgte grupper henter tre av fire ektefelle fra opprinnelseslandet. Ved at flere barn og unge får skolegang her, vil det virke inkluderende, sier Rieber-Mohn.

UAVHENGIG ALDER: - Fireårsregelen vil være uavhengig av alder, men jo yngre du er, jo større vil kravet til sammenhengende arbeid eller utdanning være, sier statssekretær Libe Rieber-Mohn. Foto: JØRN H. MOEN
UAVHENGIG ALDER: - Fireårsregelen vil være uavhengig av alder, men jo yngre du er, jo større vil kravet til sammenhengende arbeid eller utdanning være, sier statssekretær Libe Rieber-Mohn. Foto: JØRN H. MOEN Vis mer

Hun sier at forslaget har tre formål.

- Den vil redusere faren for tvangsekteskap ved å gi personer større økonomisk og emosjonell selvstendighet via utdanning før de gifter seg, sier Rieber-Mohn.

Også forsker ved Institutt for samfunnsforskning, Anja Bredal, reagerer på forslaget. Hun mener dette er snikinnføring av 21-årsregelen, som man forsøkte å etablere for tre år siden.

- Snikinnføring
- Dette er en snikinnføring av en lov møtt med massiv motstand i en bred høring. Nå virker det som man må benekte at regelen er lik for å kunne forklare at man innfører den så kort tid etter, sier Bredal.

- BEGRENSET PROBLEM: - Det vil ikke være noe problem for de aller fleste av oss, mener Libe Rieber-Mohn, som forteller at fireårsregelen kun gjelder de som gifter seg med noen utenfor Schengen-området. Foto: AGNETE BRUN
- BEGRENSET PROBLEM: - Det vil ikke være noe problem for de aller fleste av oss, mener Libe Rieber-Mohn, som forteller at fireårsregelen kun gjelder de som gifter seg med noen utenfor Schengen-området. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

- Framfor å få en debatt om at dette er en snikinnføring av en aldersgrense, bør man heller debattere innholdet i forslaget, sier Rieber-Mohn.

Bredal påpeker at argumentasjonen for regelen har endret seg.

- Statsråd Hanssen ville den gang ha seg frabedt at 21-årsregelen var ment som noe annet enn et tiltak mot tvangsekteskap, og ville ikke mistenkeliggjøres for å være ute etter å begrense transnasjonale ekteskap eller lignende. Nå er tvangsekteskap bare ett punkt på agendaen, sier Bredal.

REDUSERER FAREN: - Den vil redusere faren for tvangsekteskap ved å gi personer større økonomisk og emosjonell selvstendighet via utdanning før de gifter seg, sier Libe Rieber-Mohn. Foto: SCANPIX
REDUSERER FAREN: - Den vil redusere faren for tvangsekteskap ved å gi personer større økonomisk og emosjonell selvstendighet via utdanning før de gifter seg, sier Libe Rieber-Mohn. Foto: SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer