- Kan vi la hunder avgjøre rettssaker?

- Kan vi bare la hundene avgjøre rettssaker? glefset advokat John Christian Elden og fikk svaret han ønsket seg: et nei fra motparten selv - likhundfører og politibetjent John E. Karlsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Men samtidig hevdet Karlsen i Agder lagmannsrett i går at hunden hans, Aiko, aldri har markert feil i jakten på lik eller liklukt. Hundeføreren er overbevist om at det må ha vært et lik i grillkiosken til Gamal Hosein. Aiko markerte for liklukt i et vaskerom i kiosken. Det samme gjorde en annen likhund. Søkene ble gjort uavhengig av hverandre.

Aiko var på sin første jobb som likhund og under utdanning.

- Vi har fått mye mer erfaring nå. Men den dag i dag er jeg svært fornøyd med jobben vi gjorde, sa Karlsen.

Retten fikk i går se video av likmarkeringen og andre oppdrag likhunden hadde vært med på.

- Et hjelpemiddel

Hoseins forsvarer, advokat John Christian Elden, har engasjert flere sakkyndige for å så tvil om bruk av likhunder som bevis. I går startet han på felttoget:

- Det høres ut som det bare er plusser ved bruk av likhund?

- Jeg har et ydmykt og profesjonelt forhold til dette, svarte Karlsen.

- Kan vi bare la hundene avgjøre rettssaker?

- Nei, det er et kriminalteknisk hjelpemiddel. Det er helt innlysende at en markering må være gjenstand for nærmere undersøkelser.

I grillkiosken på Falkum ble det gjort en rekke kriminaltekniske undersøkelser der hundene markerte for liklukt - uten at det ble funnet avgjørende bevis som kunne støtte teorien om at Gry hadde blitt skjult i vaskerommet etter at ektemannen kvalte henne.

I en omfattende Kripos-rapport går det fram at likhundene har liten verdi som selvstendige bevis. I et dokument som Karlsen selv har skrevet som en del av rapporten, går det fram at bruk av likhunder er et kriminalteknisk hjelpemiddel og ikke et fellende bevis alene.

- Jeg står for det jeg har skrevet. Men det betyr ikke at hundene ikke er å stole på, sa hundeføreren i retten i går.

- Kan ikke snakke

Til Dagbladet sier Elden at han ikke avviser all bruk av likhunder. I kiosken er det ikke funnet ett teknisk bevis på at Gry har blitt drept.

- Det er også viktig å huske på at hunder ikke kan snakke! sier forsvarsadvokaten.