Kan vinne valget igjen. Forrige gang betød det ingenting

Aung San Suu Kyis parti er klar favoritt foran valget idag. Spenningsmomentet er om de militære vil gi avkall på et halvt århundre med makt.

FOLKETS FAVORITT: Aung San Suu Kyi kan nok en gang vinne valget, så gjenstår det å se om det får noe å bety. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FOLKETS FAVORITT: Aung San Suu Kyi kan nok en gang vinne valget, så gjenstår det å se om det får noe å bety. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvorfor jeg kommer til å stemme NLD, det er på grunn av The Lady, sier Ko Phyo. Resepsjonisten som jobber på et hotell i sentrum av Yangon peker opp på lampa som henger like over hodet hans. Og riktignok - den som lyser opp resepsjonen er selveste Aung San Suu Kyi, hun er avbildet på lampa. Den tidligere nobelprisvinneren omtales med stor respekt som «The Lady» i Myanmar.

På gata nedenfor har nettopp en valgkampanje for Aung San Suu Kyis parti, Nasjonalligaen for Demokrati (NLD), passert. I det siste har de vært godt synlige i byen med sine røde valgkampskjorter og flagg, på noen av dem står NLDs slagord: «Tid for forandring». Fra høyttalerne strømmer valgkampanjesangen for full guffe på burmesisk, strofen «Aung San Suu Kyi» er lett gjenkjennelig og går igjen og igjen.

Fengslet etter protest
Nyi Nyi Min, tidligere leder for ungdomspartiet til NLD som er med å organisere kampanjen, forklarer:

- Sangen oppfordrer folk til å stemme NLD fordi vi er den eneste veien til demokrati, åpenhet og rettferdighet i Myanmar. Den forteller også hvordan folk skal stemme, mange vet det ikke.

Søndagens valg er historisk, det første på 50 år hvor folket har mulighet til å delta i et fritt valg. En slik folkefest som den som utviklet seg etter at Aung San Suu Kyi holdt tale søndag, ville vært umulig i det som bare for noen år siden var et av verdens mest lukkede land. Foto: Lisbet Jære
Søndagens valg er historisk, det første på 50 år hvor folket har mulighet til å delta i et fritt valg. En slik folkefest som den som utviklet seg etter at Aung San Suu Kyi holdt tale søndag, ville vært umulig i det som bare for noen år siden var et av verdens mest lukkede land. Foto: Lisbet Jære Vis mer

Så har burmeserne heller liten erfaring med valg og stemmesedler. Søndagens valg er historisk, det første på 50 år hvor folket har mulighet til å delta i et fritt valg.

Valget i 2010 var preget av fusk og uregelmessigheter, og ble boikottet av NLD. Valget før det var i 1990, da vant Aung San Suu Kyi og NLD et overveldende flertall. De militære likte ikke resultatet, satte en stor svart strek over valgresultatet, og Aung San Suu Kyi i husarrest.

Den tidligere ungdomslederen ble fengslet av militærregimet da han protesterte mot grunnloven juntaen laget i 2008.

- Jeg hører dårlig på venstre året, sier Nyi Nyi Min, og ber meg snakke litt høyere. De politiske fangene ble torturert på det grusomste i fengsel.  

Etter flere tiår med diktatur har burmeserne  ingen god trening i valg og stemmesedler. NLD driver ikke bare med valgkampanje for eget parti, men forklarer folk hvordan de skal stemme. Foto: Lisbet Jære
Etter flere tiår med diktatur har burmeserne ingen god trening i valg og stemmesedler. NLD driver ikke bare med valgkampanje for eget parti, men forklarer folk hvordan de skal stemme. Foto: Lisbet Jære Vis mer

Militære sikret makt
Den grunnloven Nyi Nyi Min protesterte imot sikrer de militære en fjerdedel av setene i nasjonalforsamlingen. Samtidig kreves det tre fjerdedels flertall for å endre grunnloven. Slik har de militære sørget for at regnestykket går opp for dem selv, uansett resultat søndag vil de sitte med stor makt. Til og med militærkupp kan forsvares etter grunnloven. Den samme grunnloven hindrer også Aung San Suu Kyi å bli president fordi hun har barn med en utenlandsk statsborger. Men hun lar seg ikke stoppe.
 
- Jeg kommer til å lede regjeringen, og presidenten skal styre i samsvar med NLDs politikk, sa hun på en pressekonferanse.

Sist søndag ble hun møtt av et folkehav av NLD-supportere i røde t-skjorter og flagg da hun holdt tale på en stadion i Yangon. Utover dagen utviklet det seg til en folkefest med dans og musikk.

- Vi vil vinne ropte folk. Før 2011, da reformprosessen mot demokrati startet, ville dette vært utenkelig i det som da var et av verdens mest lukkede land.

Til tross for at Ny Min måtte signere på at han aldri mer skulle involvere seg i politiske aktiviteter da han slapp ut av fengsel i 2009, er han nå midt i gryta i sentrum av Yangon, og hjelper NLD og NLDs kandidat Ma Kui Pyar, i valgkampen. Mellom 2010 og 2012 jobbet han som assistent for Aung San Suu Kyi som i 2012 ble valgt til nasjonalforsamlingen i et suppleringsvalg.

Ma Kui Pyar, en av NLDs kandidater i Yangon. Hun bestemte seg for å bli politiker etter å ha reist rundt i hele Myanmar og sett stor fattigdom. Det finnes 135 etniske grupper i landet, flere steder pågår det væpnet konflikt. Foto: Lisbet Jære
Ma Kui Pyar, en av NLDs kandidater i Yangon. Hun bestemte seg for å bli politiker etter å ha reist rundt i hele Myanmar og sett stor fattigdom. Det finnes 135 etniske grupper i landet, flere steder pågår det væpnet konflikt. Foto: Lisbet Jære Vis mer

Ufullstendige valglister
- I tre år reiste jeg rundt i hele landet for å gi trening til unge medlemmer av NLD. Jeg møtte mennesker i enorm fattigdom, mange gråt da de snakket med meg. De fortalte om familiemedlemmer som har dratt til Thailand og jobber under slavelignende forhold. Jeg bestemte meg for å bli politiker for å gjøre noe for folket, sier Ma Kui Pyar, en av NLDs yngre kandidater i Yangon.

Hver dag i to måneder har Ma Kui Pyar gått fra dør til dør, opp lange bratte trapper, banket på, og fortalt folk om NLD og valget.
 
- Folk er informert om hvordan de skal stemme. De må avlegge tre stemmer, en til overhuset, en til underhuset og en annen til delstaten. Dette er det veldig mange som ikke vet, enda verre er det på landsbygda. Vi har også sjekket om valglistene i hver husstand er riktige.

- Hvordan blir dere møtt når dere banker på døra til folk?

- Så godt som alle er åpne og vennlige, selv om de kan være litt skeptiske til å slippe oss inn først.

Søndag holdt Aung San Suu Kyi tale for folket på en  tettpakket stadium i Yangon. Hun er svært populær i Myanmar, men på grunn av at militære har sikret seg en fjerdedel av setene i parlamentet, må partiet hennes gjøre et brakvalg. Foto: Lisbet Jære
Søndag holdt Aung San Suu Kyi tale for folket på en tettpakket stadium i Yangon. Hun er svært populær i Myanmar, men på grunn av at militære har sikret seg en fjerdedel av setene i parlamentet, må partiet hennes gjøre et brakvalg. Foto: Lisbet Jære Vis mer

Ufullstendige valglister er en av mange skjær i sjøen i det historiske valget. En tidligere general leder valgkommisjonen, og har sagt at de bare kan garantere for at 30 prosent av navnene på valglistene er riktige.

12 000 valgobservatører
Norsk Folkehjelps landdirektør, Ingeborg Moa, sammenligner situasjonen i dag med valget i 2010, og ser flere positive endringer. 

- I 2010 var det forbudt med valgobservasjon, en kunne bli arrestert. Dette valget har mer enn 11 000 nasjonale valgobservatører og mer enn 1000 internasjonale. Mange lokale organisasjoner har også drevet velgeropplæring, noe som trengs i et land der svært mange av de stemmeberettigede aldri har stemt før.

- NDL har vært aktive i valgkampen, en ser et hav av røde flagg i valgarrangement over hele landet, legger Moa til. Men hun er kritisk til hvordan Regjeringen behandler den muslimske minoriteten.

- Valgkommisjonen har diskvalifisert de fleste muslimske kandidatene og dette er selvsagt ikke god demokratisk praksis, sier Moa. Rohyinga-muslimer er fratatt retten til å stemme. Og noen steder i landet er valget avlyst på grunn av væpnet konflikt.

USDP truer med kommunisme
Valgkampen til det militærstøttede regjeringspartiet Union Solidarity and Development Party (USDP) med president Thein Sein i spissen, har vært totalt fraværende i Yangon. Som svar på NLDs slagord om forandring, har de kommet med sitt: «Vi har forandret oss». Den sittende presidenten Thein Sein som leder USDP skal ifølge The Myanmar Times sagt:

- Hvilke flere forandringer vil dere ha nå? Dersom dere vil ha flere, gå for kommunismen.

50 år med militært styre har satt dype spor som ikke slettes så fort. Et av dem er frykt. Over et kafebord i Yangon har jeg en lavmælt samtale med en burmeser som går enda lenger og omtaler Aung San Suu Kyi som «Vår mor».

- Vi er redde for at de militære ikke vil akseptere resultatet om Aung San Suu Kyi vinner. Men denne gangen kan ikke de militære fortsette med å stjele, drepe og lyve slik de alltid har gjort. Folk vil ikke akseptere det, denne gang nei.

- Jeg er også redd, sier den pent kledde mannen i 40-årsalderen som sier jeg kan kalle ham Michael.