OMSTRIDT: Georgias opposisjonsleder Bidzina Ivanisjvili utenfor stemmelokalene i Tbilisi idag. AFP PHOTO
OMSTRIDT: Georgias opposisjonsleder Bidzina Ivanisjvili utenfor stemmelokalene i Tbilisi idag. AFP PHOTO Vis mer

Kan vinne valget, men nekter selv å stemme

Dagens valg i Georgia er en folkeavstemning over president Mikhail Saakasjvili. Opposisjonslederen, som kan vinne valget, sier han selv ikke vil stemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For å protestere mot sittende president Saakasjvili nekter Bidzina Ivanishvili å stemme. Dette til tross for at han kan vinne valget, til tross for at han oppfordrer andre til å stemme, og til tross for at hans kone idag stemte i hovedstaden Tbilisi.

- Ødelagt grunnloven
- Våre myndigheter har forandret Georgias grunnlov tusen ganger, skreddersydd den til sine behov. Dere husker hvordan de har ødelagt den. Jeg brukte ikke den anledningen som var gitt meg (til å stemme). Jeg begynte med politikk, ikke for urettferdighet, men for å gjenopprette rettferdighet, sa Ivanishvili nettopp, ifølge det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Valget er i stor grad en folkeavstemning om den kontroversielle presidenten Mikhail Saakasjvili. Selv om han ikke selv stiller til valg, dreier det meste i georgisk politikk seg om Saakasjvilis person. Han var mannen som gikk til krig mot Russland i 2008, og tapte stort. Han er mannen som er beskyldt for å bedrive selektiv justis overfor politiske motstandere, selv om han ynder å framstille seg som Vestens beste venn, og gjør alt han kan for å få Georgia inn i NATO.

Og han  er mannen som har gjennomført økonomiske reformer som igjen gir stor vekst, og han har slått effektivt ned på den omfattende korrupsjonen.

Tortur i fengsel
Saakasjvilis parti UNM lå lenge an  til å vinne. Men en video som ble lagt ut på nettet for to uker siden, som viser fanger som blir slått og seksuelt mishandlet med en batong, har satt sinnene i kok. Det har vært store demonstrasjoner mot Saakasjvili de to siste ukene.

Meningsmålinger fra august viste at UNM hadde støtte fra  37 prosent av velgerne, mens paraplyene av opposisjonspartier under ledelse av Georgias rikeste mann, Bidzina Ivanisjvili, Georgias håp, hadde en oppslutning på 12 prosent. Rekordmange 21 prosent ville ikke si hva de ville stemme, og 22 prosent hadde ikke bestemt seg. Tallene fortalte om en velgerskare der det var stort potensiale for endring.

Så kom filmene om torturen, som blant annet ble vist på Ivanisjvilis TV-kanal. Og en meningsmåling gjort av det tyske forskningsinstituttet Forsa på fredag indikerer at Georgias drøm vil få 65 prosent av stemmene, mens det regjerende UNM bare vil få 25 prosent.

Skjebnevalg
Gode råd er altså dyre for president Saakasjvili. Da han stemte tidligere idag sa han at valget er et skjebnevalg for Georgia.

- Mange ting blir bestemt for vårt land, for regionen, for utviklingen, og for framtida ikke bare i dette landet, men hva som skjer med den europeiske drømmen i denne delen av verden, hva som skjer med demokratiet i denne delen av verden, sa Saakasjvili.

Ivanisjvili leder en koalisjon med alt fra georgiske nasjonalister til vestlige orienterte reformister. Han vil ha et normalt forhold til nabolandet Russland, som Georgia ikke lenger har diplomatiske forbindelser med. Men han vil også ha et nært forhold til EU og NATO, og han sier han vil ha landet inn i de vestlige organisasjonene.

Nektet pass
Ivanisjvili har skapt sin enorme formue, som er halvparten av Georgias brutto nasjonalprodukt, i Russland. Han beskyldes av Saakasjvili for igjen å ville bli en russiske alliert.

Det Ivanisjvili henviste til som begrunnelse for ikke å stemme, er at myndighetene i november i fjor, etter at han kastet seg inn i kampen om å bli statsminister, tok fra ham hans georgiske pass. Straks Ivanisjvili viste interesse for politikk fant myndighetene ut at han også hadde et fransk pass, og prøvde på denne måten å stanse ham.

Men Ivanisjvili kunne dra nytte av Saakasjvilis pro-vestlige holdninger, for det viste seg at loven tillot EU-borgere som har bodd mer enn fem år i Georgia både å stemme, og å bli valgt til politiske verv. Dermed var Ivanisjvili kandidat, selv om Saakasjvili prøvde å stanse ham.

Georgia's President Mikheil Saakashvili (L) speaks to journalists at a polling station  Tbilisi, on October 1, 2012, with his wife, Sandra Roelofs (2nd L) attending. Saakashvili said today that the fate of the ex-Soviet state was being decided at parliamentary polls that see his party facing its strongest test since coming to power. AFP PHOTO VANO SHLAMOV
Georgia's President Mikheil Saakashvili (L) speaks to journalists at a polling station Tbilisi, on October 1, 2012, with his wife, Sandra Roelofs (2nd L) attending. Saakashvili said today that the fate of the ex-Soviet state was being decided at parliamentary polls that see his party facing its strongest test since coming to power. AFP PHOTO VANO SHLAMOV Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer