- Kan virke mot sin hensikt

Kampen mot menneskehandel vil trolig bli vanskeligere hvis sex-kjøp blir ulovlig, sier Fafo-forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): For at politiet skal få inn tips og innrapportering som kan bidra i etterforskning mot menneskehandel, er de avhengig av at prostituerte kvinner har tillit til dem, sier Fafo-forsker.

Forskeren er i likhet med Liv Jessen, leder i Pro-senteret, kritisk til om en kriminalisering av sex-kjøp, vil tjene de prostituerte. Jessen hevder til og med at halliker vil få mer makt med et slikt vedtak. Bakgrunnen for innspillene er Arbeiderpartiets landsmøtevedtak i dag om å kjempe for kriminalisering av sex-kjøp. Ettersom også SV og Sp har flertall for en slik kriminalisering, vil det trolig bli en kampsak for Regjeringen.

Fafo-forsker Guri Tyldum er svært skeptisk til om et politisk vedtak om kriminalisering av sex-kjøp, skal gjøre forholdene bedre for prostituerte i Norge.

- Dette er symbolpolitikk. Det er ingen grunn til å tro at omfanget av prostitusjon vil bli mindre som følge av at sex-kjøp blir ulovlig, sier Tyldum.

Forskeren har kvinner fra Øst-Europa og trafficking som spesialfelt i den samfunnsvitenskapelige forskningsinstitusjonen Fafo. I 2004 publiserte hun sammen med kollega Anette Brunovskis studien «Crossing Borders» som hadde som formål å kartlegge prostitusjonsarenaer i Oslo.

Liten reduksjon

- I Sverige har det vært ulovlig siden 1999 og selv om gateprostitusjonen har gått ned, har ikke svenske myndigheter utført systematiske kartlegginger på om det totale omfanget har gått ned. Nedgangen i gateprostitusjon har også vært overraskende lav.

Tyldum sier at man foreløpig faktisk ikke vet om kriminalisering av sex-kjøp fører til mindre prostitusjon.

<strong><b>REDDE FOR POLITI:</strong></b> En utilsiktet konsekvens av å gjøre sex-kjøp ulovlig, vil trolig bli at jenter som selger seg vil få større vansker med å ha kontakt med politi, mener Fafo-forsker. Bildet er tatt i Kongensgate i Oslo. Illustrasjonsfoto: SCANPIX.
REDDE FOR POLITI: En utilsiktet konsekvens av å gjøre sex-kjøp ulovlig, vil trolig bli at jenter som selger seg vil få større vansker med å ha kontakt med politi, mener Fafo-forsker. Bildet er tatt i Kongensgate i Oslo. Illustrasjonsfoto: SCANPIX. Vis mer

God intensjon

- Selv om intensjonen er god - å beskytte kvinner, tyder vår forskning på at en slik kriminalisering dessverre kan virke mot sin hensikt.

- Når prostitusjon må gå under jorden og vekk fra gaten, blir det vanskeligere for kvinner å rapportere til politiet om overgrep og voldtekt. En av studiene til Fafo peker på at en av de viktigste forutsetningene for å motarbeide menneskehandel, er å opparbeide tillit hos kvinnene. Da må de tørre å be om hjelp når de trenger det.

Tyldum presiserer at hun godt kan forstå at folk politisk kjemper for kriminalisering av sex-kjøp.

- Men vi kan ikke tro at vi har løst problemet med prostitusjon for kvinnene det gjelder, bare fordi at man har kriminalisert dem som kjøper sex, sier Tyldum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer