Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Kan zikaviruset være nådestøtet for OL?» Idrettsledere skremt av katastrofen

Advarer gravide utøvere.

RAMMER BARN: Lille Gustavo Henrique er blant barna som er født med mikrocefali som følge av zikaviruset. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / NTB Scanpix
RAMMER BARN: Lille Gustavo Henrique er blant barna som er født med mikrocefali som følge av zikaviruset. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Seks måneder gjenstår til OL-ilden tennes i Rio de Janeiro. Samtidig står Brasils helsemyndigheter midt oppi bekjempelsen av en katastrofe som dag for dag ser ut til å stige i omfang.  

Det var i desember at brasilianske helsemyndigheter slo full alarm, etter at det ble klart at 2400 babyer i landet er født med mikrocefali. Landets helsemyndigheter mener det høye antallet tilfeller kan knyttes til zikafeber som smittes via mygg.

- Zikaviruset spres i en eksplosiv fart, sa sjefen for Verdens helseorganisasjon, Margaret Chan, tidligere i uka.

Fra hennes instans kom det også meldinger om at det er grunn til å frykte at utbruddet kan ramme mellom tre og fire millioner mennesker.

Utviklingen bekymrer idrettsledere og -leger som forbereder seg og sine stjerner på Rio-reise.

Spår nådestøt Både russiske, amerikanske, australske og britiske tropper har sagt at de følger utviklingen nøye, melder Telegraph.

- Alle kvinner i fertil alder er nødt til å være oppmerksom på at det er en risiko for mikrocefali for nyfødte dersom mor blir smittet under svangerskapet, sa medisinsk direktør for den australske delegasjonen, David Hughes, til news.com.au i går.

- Som følge av de sist oppdaterte retningslinjene må alle i troppen som er gravid under lekene, ta en svært grundig vurdering før de bestemmer seg for om de vil gjennomføre reisen til Brasil, la han til.

Den russiske idrettsministeren Vitalij Mutko sier at de «iverksetter alle preventive tiltak» for å sikre sine utøvere, mens talsmannen for det britiske OL-forbundet sier de følger situasjonen tett, melder Telegraph.

En annen engelsk avis, tabloiden Daily Mail, går (som vanlig) ett hakk lenger enn Telegraph. I sin overskrift stiller de spørsmålet:

«Kan zikaviruset bli nådestøtet for OL?»

Avventende Skal vi tro Olympiatoppens lege Thomas Torgalsen, som har uttalt seg om zikaviruset til NTB, er det ikke noe poeng i å dramatisere fullt så mye - ennå.

- Vi vil ikke komme med noen advarsel ut over det som har stått i mediene. Viruset har et forløp som en mild influensa, så det handler mest om å beskytte seg generelt, sa Torgalsen til NTB, og la til:

- Vi ser at OL kan bli en helseutfordring, slik det gjerne blir når en stor tropp reiser ut. Zikaviruset er ingen stor bekymring, men vi forbereder oss godt.

Det norske folkehelseinstituttet sier på sin side at det er for tidlig å si hvordan situasjonen vil være under OL.